Ciocolată de casă

Ciocolată de casă

Ce se poate spune despre ciocolata de casa in afara ca este dulcele suprem? Multe dar nu se pot exprima in cuvinte, sunt mai degraba trairi pe care le-am incercat in copilarie, atunci cand muscam o bucatica de ciocolata si inchideam ochii ca sa-i simtim gustul cat mai bine… parafrazand o expresie dintr-un film, ciocolata de casa se mananca cu ochii inchisi ca sa nu pierzi nimic din bunatatea gustului.

Chiar daca are mult zahar totusi nu e dulcele la care sa spui stop dupa prima inghititura, ba din contra, vrei mai mult si mai mult pentru ca este atat de buna!

Sincer va marturisesc ca nu am mai facut ciocolata de casa din clasa a 7-a cred, adica din 1988, nici nu stiu de ce, sincer pentru ca in liceu am dat de alte dulciuri aparute dupa revolutie iar apoi la facultate nu am mai avut timp si mai facea mama cand mergeam acasa. Ce pot sa va scriu este ca mama facea destul de des ciocolata de casa si era ieftina, acum mi se pare foarte scump laptele praf, dar poate este o parere de a mea, unele preturi chiar nu le inteleg.

Ciocolată de casă

Reteta este foarte simpla, eu am facut o greseala care a afectat din punct de vedere estetic, pe care sigur voi nu o veti face pentru ca va atentionez eu.

Asadar modul de preparare este foarte simplu, se face un sirop de apa si zahar , acesta defapt este cel mai important, daca nu-l fierbeti suficient ciocolata nu se va intari, daca il fierbeti prea mult, o sa iasa foarte tare dar no problem va scriu eu ce si cum. Bun, deci facem un sirop la care adaugam unt apoi lapte praf si cacao si aroma. Ei aici am gresit eu, am pus laptele dintr-o data si s-au format mici puncte de lapte praf. Asadar il cerneti impreuna cu cacao si-l adaugati treptat, nu uitati , asa-i?

In rest nimic complicat, prepararea ciocolatei este o joaca de copil.

Ciocolată de casă

Ingrediente pentru reteta de ciocolata de casa

  • 500 g lapte praf minim 26% grasime
  • 200 g unt 80% grasime
  • 500 g zahar
  • 200 ml apa
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 4 linguri cu varf cacao

Cum se face ciocolata de casa?

Rog folositi cacao de buna calitate, la fel si esenta de rom.

Intr-o oala punem apa si zaharul si le punem la fiert la foc potrivit. In momentul cand zaharul este dizolvat, lasam sa fiarba fix 10 minute, apoi adaugam tot untul si amestecam pana se dizolva.

ciocolata-de-casa-amalia-4

ciocolata-de-casa-amalia-5

ciocolata-de-casa-amalia-6

Adaugam treptat laptele praf amestecat cu cacao , esenta de rom si amestecam pana se omogenizeaza. Aici v-am rugat atentie, cerneti laptele praf impreuna cu cacao si le adaugati treptat amestecand mereu pana se omogenizeaza, altfel raman mici puncte de lapte praf. Precum am scris nu afecteaza gustul doar aspectul.

Acesta este laptele praf folosit.

In acest punct puteti adauga alune intregi de padure, miez de nuca, stafide , merisoare. Eu am lasat varianta clasica pentru ca asa au dorit copii dar daca era sa aleg as fi pus cateva merisoare .

Deasemenea puteti sa o lasati asa si sa puneti deasupra ce doriti, nuci sau bucatele de alune.

ciocolata-de-casa-amalia-7

ciocolata-de-casa-amalia-8

Turnam ciocolata intr-o tava in care am pus hartie de copt sau folie alimentara, nivelam usor si lovim ferm tava cu fundul de masa sa iasa eventualele bule de aer.

ciocolata-de-casa-amalia-9

Punem ciocolata la racit, nu in frigider, eu am pus-o in camara, apoi cand s-a racit si s-a intarit o putem baga in frigider.

Taiem ciocolata rece felii cu un cutit bine ascutit.

Ciocolată de casă

Iata si un mic filmulet, asa cum am spus a suferit putin estetic din cauza punctelor de lapte praf , mea culpa.

Este foarte, foarte buna!

Ciocolată de casă

Spor !

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


7 comentarii la „Ciocolată de casă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.