Pentru toti iubitorii de gris cu lapte (printre care ma numar si eu) si nu numai, aceasta reteta este una absolut delicioasa.
Desi cred ca majoritatea cunoasteti sau ma bine stiti cum se prepara grisul cu lapte porbabil se afla printre voi si necunoscatori asa ca aceasta reteta este binevenita. Am sa scriu cantitatea exacta de gris folosita , in grame nu in linguri tocmai pentru a nu da gres. Cand este cald grisul este usor curgator insa rece o sa vedeti ca se intareste atat cat trebuie. Noutatea acestei retete, ceea ce o scoate din banal sunt un ingreident care ii confera o alta textura preparatului si anume ouale, da, ati citit bine se adauga si albusuri batute spuma in gris, iar in sosul de caramel se folosesc galbenusurile.
Sosul de caramel completeaza foarte bine grisul aromat , iar cireasa de pe tort sunt bananele prajite in putin unt. Sper sa va placa si voua la fel de mult cum ne-a placut si noua, oricum anticipez ca va fi un succes.
Mai multe nu va scriu decat ca in mod normal aceast preparat se serveste in portii individuale dar eu l-am facut intr-un singur vas pentru ca … pentru ca m-am gandit ca arata mai bine :)
Ramane sa incercati reteta si bineintles sa-mi scrieti daca v-a placut.
Gris cu lapte si sos caramel
Ingrediente 4 portii:
Pentru grisul cu lapte:
- 1l lapte
- 70g grame gris
- 1/2 lingurita esenta de rom
- 2 albusuri
- 40g zahar
Pentru sosul de caramel:
- 100g zahar
- 2 galbenusuri
- 2 lingurite cu varf de amidon alimentar
- 100ml apa
- 100ml lapte
Extra topping:
- 1 banana
- 50g unt
- putina scortisoara
Pentru inceput punem laptele la fiert impreuna cu esenta de rom. Cand incepe sa fiarba adaugam treptat grisul amestecand mereu cu un tel pana ce compozitia se ingroasa, aproximativ 5 minute.
Lasam grisul sa se raceasca si batem albusurile spuma tare apoi adaugam zaharul si mixam pana ce acesta se topeste.
Adaugam spuma la gris si amestecam usor peste cap pana compozitia se omogenizeaza.
Turnam in pahare sau in cazul meu intr-o forma si ne apucam de sosul caramel:
topim 100g de zahar intr-o cratita, atentie sa nu se arda o sa aiba un gust amarui si cand zaharul este topit complet tragem cratita deoparte si adaugam apa. Atentie sa nu va ardeti, o sa aiba loc o reactie puternica! Cand apele s-au linsitit punem cratita la foc mic si lasam pana se topeste caramelul.
Galbenusurile le amestecam cu amidonul si cei 100ml lapte si le turnam peste siropul de caramel ametstecand mereu, o sa vedeti ca se ingroasa imediat .
Turnam compozitia peste gris si lasam sa se raceasca bine.
Puteti servi asa sau sa adaugati banane prajite. Banana se taie felii si se prajeste usor in 50 g unt, adaugand la sfarsit putina scortisoara.
Este o nebunie cat e de bun!
Optional puteti pune si biscuiti zdrobiti deasupra și /sau fulgi de cocos.
si reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]