Ruladă aperitiv cu caşcaval, şuncă, măsline şi ardei

Ruladă aperitiv cu caşcaval, şuncă, măsline şi ardei

Ruladele-aperitiv au mare trecere la evenimente, mai ales când la ele se anunţă şi copii. Să vă dau și câteva motive: marea majoritate se prepară la cuptor  (deci sunt mai sănătoase pentru că au mai puţine grăsimi), o ruladă se prepară mult mai uşor decât alte aperitive, ies multe felii dintr-o porţie, sunt de efect și au un aspect apetisant, colorat, care încântă și ochiul, nu doar papilele.  Nu în ultimul rând, mai au un avantaj – sunt versatile, se pot prepara cu tot felul de ingrediente, începând cu legumele, mai multe tipuri de carne, mezeluri, fructe uscate, măsline sau verdeţuri.

Reţeta de ruladă aperitiv de mai jos este una extrem de simplă; această ruladă are un succes nebun la petrecerile de la noi din casă, mereu o reinventez… blatul şi caşcavalul sunt de bază, apoi la umplutură folosesc legume, carne , ciuperci sau doar verdeţuri – depinde de ce invitaţi se anunţă sau ce alte aperitive mai prepar. Pentru că luna trecută am preparat clătite umplute care sunt destul de consistente, luna aceasta, în cadrul proiectului Selgros caută pasiunea am ales să prepar o ruladă mai uşoară cu o foaie opărită, exact ca la eclere. Ca umplutură am ales caşcavalul, nelipsit şi preferat de toată lumea la petreceri – iar pentru culoare şuncă, ardei roşu şi măsline. Desigur, voi puteţi să o preparaţi doar cu şuncă sau doar cu legume, vă puteți alege propria umplutură în funcţie de preferinţele culinare.

O observație, înainte de a scrie reţeta – e destul de important să respectați cantităţile pentru blat indicate mai jos.

Ingrediente pentru rețeta de ruladă aperitiv cu caşcaval, şuncă, măsline şi ardei

Din aceste cantitpți ies 30 de felii de ruladă:

Pentru blat:

  • 2 ouă
  • 125g unt minim 65% grăsime
  • 100g făină
  • 150ml lapte
  • 1 vârf linguriţă de sare

Pentru umplutură:

  • 100g caşcaval
  • 1/4 ardei roşu
  • 4-5 măsline
  • 3 felii de şuncă afumată

Cum preparăm rulada aperitiv cu cașcaval?

Preîncălzim cuptorul la 180 grade Celsius.

Într-o crăticioară, topim untul la foc mic, apoi adăugăm dintr-o dată toată făina şi amestecăm rapid cu un tel, până ce compoziţia se dezlipeşte de pereţii vasului. Adăugăm laptele şi, la fel, amestecăm rapid până se încorporează.

Luăm crăticioara de pe foc şi adăugăm sarea şi ouăle pe rând, amestecând bine după fiecare. Rezultă o compoziţie asemănătoare cu cea de clătite.

Nu vă speriaţi că este subţire – o să crească la copt şi va fi minunat de pufoasă după aceea.

Turnăm aluatul într-o tavă de 25x27cm, tapetată cu hârtie de copt şi coacem timp de 20 de minute. Foaia de ruladă este gata când pe margini se rumeneşte frumos.

Până se coace, pregătim ingredientele pentru umplutură; ardeiul, măslinele şi şunca le tăiem cubuleţe, caşcavalul îl dăm pe răzătoarea cu găuri mici.

Bun, totul este pregătit de acum înainte trebuie să lucrăm rapid; scoatem tava de la cuptor, răsturnăm foaia pe suprafaţa de lucru, dezlipim hârtia de copt, mutăm foaia de ruladă peste ea şi punem deasupra caşcavalul ras şi alternativ bucăţelele de ardei, măsline, şuncă.

Rulăm cât putem de strâns ajutându-ne de hârtia de copt şi punem rulada la rece până se întăreşte, aproximativ 3 ore.

Tăiem rulada felii cu un cuţit bine ascuţit (o să vedeţi că se taie foarte uşor) şi le aşezăm pe un platou.

Ruladă aperitiv cu caşcaval

Și gata, de rest – servim cu multă poftă, pe care vă foarte doresc s-o aveți!

Ruladă aperitiv

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


3 comentarii la „Ruladă aperitiv cu caşcaval, şuncă, măsline şi ardei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.