Pastramă de pui

Pastramă de pui, făcută din piept de pui

Pastramă din piept de pui

Deşi în Ardeal nu suntem foarte familiarizaţi cu pastrama, eu sunt o mare consumatoare  a acestei bunătăţi, îmi place mult mai ales cea de oaie şi de vită… stop! Introducerea la această reţetă ar trebui să fie asta: Toată lumea ştie că pieptul de pui este o carne fadă şi tare, dar o consumă pentru că are foarte puţine grăsimi şi se găteşte uşor.

Dar ce spuneţi dacă vă scriu că am reuşit să o prepar astfel încât să fie absolut delicioasă, fragedă şi aromată? Trebuie să mă credeţi pentru că eu nu scriu minciuni şi nu laud o reţetă dacă nu e de lăudat.

Cei care îmi sunt cititori fideli ştiu asta, sper să vă conving şi pe voi. Pastrama din carne de pui se poate folosi la o mulţime de aperitive gen salate sau sandvişuri, puteţi să o serviţi  feliată pe un platou alături de alte bunătăţuri, este foarte accesibilă mai ales pentru copii.

Se face foarte simplu, ingredientele sunt cunoscute, cu siguranţă toate le aveţi în bucătărie, mai puţin poate sosul de soia dar şi acesta nu ar trebui să lipsească pentru că este util la o mulţime de preparate.

Pastrama-de-pui-2

De ceva vreme, mai precis de când s-au născut copiii am început să prepar mezeluri acasă, am luat o decizie foarte bună pentru că sunt mult mai sănătoase şi din punctul meu de vedere au un gust mult mai bun.

Le fac ori de câte ori am ocazia, mai ales de sărbători. Până la urmă sunt foarte bune şi pentru noi adulţii, nu toată lumea poate mânca de sărbători tobă şi cârnaţi sau alte  preparate tradiţionale şi sunt sigură că le duce dorul dar să nu credeţi că doar astea se consumă la noi.

Într-o familie unde mâncarea tradiţională este pe primul loc, iar cea mediteraneană pe locul doi, plus că mai sunt şi copiii care ştiţi cum este cu ei trebuie să mănânce cât mai sănătos, e o provocare să găseşti un echilibru iar eu sunt pe barricade cu toate armele din dotare :)

Cum m-am decis să prepar reţeta de pastramă de pui şi nu altceva, simplu; nu sunt un om organizat în ceea ce priveşte gătitul, doar de sărbători îmi fac o listă ca să fiu sigură că nu gătesc prea multe feluri, aşa că am profitat de aplicaţia Selgros şi am aruncat un ochi peste ofertele din această săptămână (printre care nu am putut să remarc Kitchen Aid-ul la un preţ scandalos de bun) şi am ales piept de pui.

O aveam de mult în plan aşa că am pus-o în aplicare zilele trecute. Precizarea pe care nu pot să nu o scriu de la început este că pieptul de pui sau carnea de porc dacă alegeţi să o faceţi cu carne de porc se marinează 48 de ore, prima dată în saramură, apoi cu condiment, deci procesul de preparare durează 2 zile. Dar merită, gustul e excepţional şi când e vorba de piept de pui ştiu că aveţi aşteptări aşa cum am scris mai sus.

Ingrediente pentru rețeta de pastramă de pui

Pentru saramură:

  • 1 kg piept de pui file
  • 750ml apă
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 linguri sare
  • 1 linguriţă boabe de piper
  • 3 frunze de dafin

Pentru marinată:

  • 3 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri miere
  • 2 linguri sos de soia
  • 1 lingură pastă de ardei dulce
  • 1 linguriţă piper proaspăt măcinat
  • 4 căţei de usturoi zdrobiţi

Cum preparăm pastrama de pui?

Piepţii de pui îi spălăm bine apoi îi tăiem în jumătate. Ar fi de preferat să înlăturaţi muşchiuleţul ca să obţineţi felii frumoase de carne, eu l-am lăsat.

Într-un vas de sticlă punem apa cu zaharul si sarea şi amestecăm până se dizolvă apoi adăugăm boabele de piper şi frunzele de dafin. Punem carnea, acoperim cu o folie de plastic şi ţinem vasul la frigider timp de 24 de ore.

Pastramă din piept de pui

Apoi scoatem carnea, o spălăm bine cu apă rece şi o uscăm cu un şervet de hârtie.

Amestecăm toate ingredientele pentru marinată, punem carnea într-un vas mai ingust, turnăm marinata şi ungem carnea pe toate părţile astfel încât să fie acoperită peste tot cu marinată. Acoprim vasul din nou cu o folie de plastic şi îl ţinem la frigider timp de 24 de ore.

Pastramă din piept de pui

Pastramă din piept de pui

Preîncălzim cuptorul la 160 de grade Celsius.

Carnea o legăm bine şi o coacem împreună cu sosul timp de o oră. Apoi ridicăm temperatura la 180 de grade şi mai coacem 10 minute.

Scoatem carnea, o lăsăm să se răcească bine şi apoi o păstrăm pastrama din piept de pui la frigider până o folosim.

Pastramă de pui
Pastramă de pui

Poftă bună!

Sper să încercaţi reţeta şi să-mi scrieţi dacă v-a plăcut.

Şi, nu uitaţi, puteţi să preparaţi rețeta de pastramă şi cu carne de porc :)

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


5 comentarii la „Pastramă de pui”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.