Prajitura Inghetata falsa

Prajitura inghetata falsa este una din retetele vechi pe care o stiu din copilarie, Mama o facea aproape in fiecare an de Craciun sau de Pasti. Blatul pufos de ciocolata si crema de vanilie cu unt merg de minune impreuna cu glazura de albusuri. Sunt convinsa ca o data ce o incercati o sa ramana reteta prefarata :) Va scriu reteta asa cum o am de la mama mea, fara alte adaugiri.

Ingrediente blat 

  • 6 oua
  • 12 linguri de zahar tos
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat
  • 10 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 2 plicuri zahar vaniliat

Albusurile se bat spuma tare, se adauga rand pe rand zaharul si se bat pana se obtine o bezea lucioasa. Apoi se adauga galbenusurile unul cate unul, se scoate mixerul si se amesteca cu lingura de lemn „peste cap” se adauga bicarbonatul amestecat cu putina faina, faina, cacao. Amestecul obtinut se coace intr-o tava ( 25×30) tapetata cu hartie de copt, timp de 25 de minute la foc potrivit. Faceti testul cu scobitoarea pentru mai multa siguranta. Eu l-am copt in tava adanca pentru prajitura, deoarece prajitura inghetata falsa este foarte inalta, asa e reteta. Daca vreti ca prajitura sa fie mai ingusta o coaceti in tava de la aragaz.

Blat prajitura inghetata falsa

Se scoate blatul si se lasa sa se raceasca.

Se prepara crema din:

  • 4 galbenusuri
  • 2 linguri de faina
  • 200 ml lapte rece
  • 200 g unt
  • 100 g zahar pudra

Galbenusurile se freaca cu faina (eu am pus amidon alimentar), se adauga treptat laptele rece si se pun la fiert pe baie de abur,  amestecand mereu pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca amestecand din cand in cand. Untul cu zaharul se freaca spuma si se adauga apoi la amestecul de oua putin cate putin, amestecand mereu.

Prepararea crema prajitura inghetata falsa

Se prepara glazura pentru inghetata falsa:

  • 4 albusuri
  • 200 g zahar
  • 2 plicuri zahar vaniliat

Se bat bine pe abur pana se ingroasa si se intaresc si apoi se bat din nou pana se racesc. Rezultă o bezea tare care rezista si in zilele urmatoare :)
Blatul se acopera cu crema, apoi se pune glazura si se rade ciocolata.

Glazura inghetata falsa

Se lasa la rece cateva ore si apoi se taie.

 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


122 de comentarii la „Prajitura Inghetata falsa”

  1. Cand ultimele file cad din mii de calendare, se-aprind stelute-n crengi de brad ca semne de urare. Cand toti ureaza celor dragi cuvinte de marire, venim si noi sa va uram : " La multi ani ,mult noroc si sanatate !!!

    leila & Lory

  2. Am facut si eu prajitura si este absolut delicioasa! Din pacate am probleme cu calculatorul si nu pot sa postez pozele :(
    Multumesc pentru reteta si, cu siguranta, voi mai incerca si alte retete de la tine!

  3. Draga Georgiana ma bucur tare mult ca ti-a placut, e o prajitura care mama o facea in fiecare an de Craciun… reteta de blat eu o folosesc mereu la torturi :).

  4. am gacut si eu prajitura aceasta dar nu mi-a iesit crema.am avut probleme la spumarea untului cu zahar.lamureste-ma te rog poate nu am inteles eu.

  5. am facut si eu prajitura dar nu mi-a iesit crema.partea cu untul se bate spuma cu zaharul la mine nu a functionat.poate ma ajuti sa-mi dau seama unde am gresit .

  6. Draga Anonim, am citit acum mesajul tau…imi pare tare rau ca nu ti-a iesit crema… hai sa vedem ce nu a mers… in primul rand untul trebuie sa aiba minim 80% grasime… se freaca cu zaharul pudra pana se topeste zaharul de tot… cam asta ar fi procedura… tie cum ti-a iesit ? s-a branzit crema, nu a avut aspect, gust ? scrie-mi sa vedem ce s-a intamplat :).

  7. cred ca o sa fac si aceasta prajitura.trebuie neaparat untul batut spuma?eu niciodata nu l-am batut si mi-au reusit intotdeauna cremele.tu ce unt folosesti?glazura ramane ca si cum ar fi o spuma?

  8. Cris acum am vazut comentariul tau , sper ca nu e prea tarziu :). Untul il frec putin cu zaharul cat se „desfaca” , folosesc unt cu 80% grasime este un pic mai scump dar merita… Glazura este mai tare ca o spuma , ai citit ca se bat pe baie de aburi albsurile cu zaharul, asta inseamna ca practic se coc … glazura va fi „cleioasa” si tare…sper ca am explicat bine. Te pup si spor!

  9. Cu mixerul e mai usor, eu am un castron de sticla in care le bat si il pun deasupra unei oale cu apa (apa nu trebuie sa atinga fundul castronului )… bag viteza cu mixerul , manual e un pic mai greu :). Sper sa-ti reuseasca prajitura !

  10. Daca s-a branzit ce fac? eu asta am patit si m- am enervat pt. ca mi- am petrecut cateva ore bune facand- o , pt. ca la final sa o ratez:(((((((

  11. la orele 24 am incheiat operatiunea inghetata falsa….reteta falsaaaaaaaa…..2 linguri de faina la 200 ml lapte?????????nu se poate si mai avem de adaugat si 4 oua….vai de noi….are scurgeri prajitura asta….masive….nu se mai opreste ,dar ce ne mai facem la ora asta?am lucrat la ea vreo 4 ore bune.va rugam sa ne trimite-ti raspuns neaparat!!!

  12. Anonim abia acum am vazut mesajul. Ieri a trebuit sa fac un tort si nu prea am avut timp de blog. Hai sa vedem ce-i cu crema… pai da 2 linguri de faina plus 4 galbenusuri frecate cu 200 ml de lapte pe baie de abur… se fac ca si o budinca mai subtire care se intareste bine la rece plus untul iese o crema destul de tare… tie nu ti-a iesit asa? scrie-mi te rog sper ca a fost bine pana la urma …

  13. Anonim abia acum am vazut mesajul. Ieri a trebuit sa fac un tort si nu prea am avut timp de blog. Hai sa vedem ce-i cu crema… pai da 2 linguri de faina plus 4 galbenusuri frecate cu 200 ml de lapte pe baie de abur… se fac ca si o budinca mai subtire care se intareste bine la rece plus untul iese o crema destul de tare… tie nu ti-a iesit asa? scrie-mi te rog sper ca a fost bine pana la urma …

  14. Anonim abia acum am vazut mesajul. Ieri a trebuit sa fac un tort si nu prea am avut timp de blog. Hai sa vedem ce-i cu crema… pai da 2 linguri de faina plus 4 galbenusuri frecate cu 200 ml de lapte pe baie de abur… se fac ca si o budinca mai subtire care se intareste bine la rece plus untul iese o crema destul de tare… tie nu ti-a iesit asa? scrie-mi te rog sper ca a fost bine pana la urma …

  15. Numa bine cautam reteta de inghetata falsa si am dat peste blogul tau. Ce bine ca o sa ma straduiesc si eu sa ii fac la prietenul meu ca e preferata lui. Te anunt daca am facut un dezastru in bucatarie :))

  16. Buna Amalia
    Azi am incercat si eu aceasta reteta. ms de idee, foarte gustoasa, din pacate crema din galbenusuri a iesit apropae alba daca as fi avut oua de casa. Oricum a iesit destul de bine. Ms inca o data de toate ideile pe care mi le dai, tot ceea ce am gatit inspirandu-ma din tine:) a iesit exceptional. Pupici

  17. Simona asa e cu ouale de casa, ai vazut poate si la prajitura cu rubarba ce galbena a iesit … daca te pot ajuta cu ceva la vreo reteta nu ezita sa-mi scrii :).

  18. Ceau Amalia,
    este a 2-a reteta care o practic de pe blog-ul tau….ce pot spune, inca o reteta de si cu succes….sambata am facut aceasta prajitura…Avand o pungulita de migdale la indemana, le-am "aruncat" in crema taiate marunt si un pic prajite, a fost super.
    Multumesc si spor pe mai departe.
    Fely.

  19. Am incercat si eu reteta acum, de Craciun, dar nu mi-a iesit. Crema a iesit super tare, se crepa cand o taiam (dupa ce a stat la rece)!
    Ce am gresit? Am respectat masurile!

  20. esti nemaipomenita…am incercat cateva din retetele tale si nu ma mai pot opri…in fiecare zi ceva nou:)..azi incerc tortul egiptean…multumesc pt tot!!!sa.ti dea dumnezeu multa sanatate

  21. draga amalia de cand dau tarcoale acestei prajituri si mi-a fost frica sa o incerc,dar aseara mi-am luat inima in dinti si am facut-o.si:blatul mi-a iesit prea mare(inalt)-nu e culmea sa zic asta?dar a iesit.crema a iesit si ea(eu am facut-o cu margarina unirea-precis cu unt iese mai buna,si glazura mi-a iesit.deci a iesit nu s-a taiat absolut nimic.ce as face eu data viitoare-as insiropa blatul.tu ce zici ar mege?dar prajitura e foarte buna mie imi place.bine nu intrece tortul egiptean(care l-am transformat in prajitura sa fie cat mai multa),care e absolut delicios.apropo imi place noul blog(adica tranformarea),e super.felicitari.astept in continuare noi retete de mancaruri dar mai ales de prajituri.

    1. Andreea e bine daca ti-a iesit inalt, asa trebuie sa iasa :), felicitari pentru reusita, o sa postez retete de prajituri cat de curand, sper doar sa am si timp :).

  22. Salut! Am facut si eu reteta aceasta si a iesit foarte foooarte buna! Multumesc foarte mult ca ai publicat-o !

  23. Iti multumesc pentru retetele tale foarte reusite, cred ca inspiri pe foarte multa lume, urmaresc si alte bloguri imi place Dora, Gabi; reteta aceasta am incercat-o si mi-a placut foarte mult.
    Cand nu stiu ce papica sau praji sa fac (sambata este regula la praji, sotului ii plac) intotdeauna esti o sursa buna de copiat( am retetele tale pe un caiet personal, asa in cazul in care nu merge netul)
    Te pup si spor la idei!

  24. Am uitat sa-ti spun ca sambata trecuta am facut Prajitura inghetata falsa(super apreciata de prieteni) iar azi numai ce am terminat rulada de ciocolata (am pus bucatele de capsuni aveam prin gradina) si a iesit un deliciu!
    Am sa incerc si tortul egiptean dar astept o ocazie mai deosebita !
    bye,bye

    1. Draga Mihaela eu am lasat-o mai incet cu dulciurile :) ca deja kilogramele si-au facut de cap :)). Oricum toata ziua ma gandesc ce sa fac dulce doar ca nu pun retetele in aplicare… te pup si sper sa incerci si alte retete.

  25. Buna, Amalia.
    Am facut si eu (pe trei sferturi deocamdata) prajitura. Mai am de facut glazura de albusuri, dar o fac maine.
    Blatul a iesit foarte gustos si pufos, chiar daca a pus Nesquik in loc de cacao (e ptr ziua nepotelului meu si am evitat cacaoa), iar crema de galbenusuri (pe care intre timp am pus-o peste blat si la frigider) chiar are gust de inghetata. Sper sa nu fie nici o problema daca fac glazura maine.
    Te anunt de rezultatul final si de succesul pe care l-a avut la copii! Tot maine trebuie sa fac si tortul cu crema de mascarpone (tot pentru nepotel) si sper s aiasa bine!

    1. Mirela nu-i nicio problema daca o lasi pe maine, ma bucur ca ti-a iesit blatul si crema , astept sa-mi scrii ce parere au avut invitatii :).

      1. Mi-a iesit foarte gustoasa si glazura. Prajitura e asamblata….pusa la frigider….asteptam parerile micilor invitati! Te tin la curent!

          1. Succes total!
            Desi…mi se pare ca de abia azi e si glazura de albusuri suficient de intarita. Totusi copii le-au devorat instantaneu.
            Data viitoare cred ca fac crema de galbenusuri in cantita dubla.

  26. chiar acum am terminat de facut aceasta prajiturica, mi-a iesit excelent, abia astept sa o servesc, copiii ar manca-o si acum daca n-ar trebui sa o tin la rece cateva ore, multumesc Amalia pentru retetele tale minunate. Cami din Tg. Mures

    1. Ma mir sincer… imi pare rau, eu vreau sa fac prajitura asta de Craciun dar cu alta crema, 6 oua e cantitatea normala zic eu la un blat sau la o prajitura…iar 12 linguri de zahar cred ca e suficient …

  27. Draga Amalia,
    In primul rand iti multumesc pentru ca ai timp si rabdare sa mentii blogul cu retete extraordinar de bune. Sunt un vizitator al blogului tau (cam de 3 luni {^.^})…..am 21 de ani si in timpul liber imi place sa gatesc……am incercat mai multe retete de la tine si pot spune ca unele sunt foarte bune si gustoase. Vroaiam sa iti multumesc pentru retete si sa iti urez tie si familie tale sarbatori fericite, multa sanatate si pace sufleteasca, iar pt 2012 cat mai multe rete bune bune pe blog ;)
    P.S.
    Am facut si eu prajitura asta de Carciun si a iesit traznet…..deja s-au dus 3/4 din ea :))

    1. Multumesc din suflet Ovidiu si daca urmaresti site-ul o sa vezi ca voi posta o praji asemanatoare cu cea de inghetata falsa dar cu crema de ciocolata. An Nou fericit si plin de lucruri bune!

  28. acum am terminat de facut prajitura asta. a iesit totul super pana la glazura… am avut ceva emotii…intr/adevar este cleioasa si tare…cam greu de intins peste crema. pe alocuri s/au cam intrepatruns… sunt convinsa ca nu va fi un impediment pentru termitele mele :))). totusi…chiar asa tre sa iasa de tare?? :-D

  29. buna Amalia,tocmai fac aceasta prajitura,o facea si mama cand eram mica,abia astept,blatul a iesit perfect,cu crema nu o sa am probleme,glazura sper sa-mi iasa ca nu am mai facut asa,pe aburi :)!deja am facut vreo 4 torturi din retetele tale dar preferatul(ca la toata lumea vad :)) ramane tortul egiptean care e SUPER! te anunt cum mi-a iesit prajitura,sa ai un an nou bun si plin!La multi ani!Daniela,Bacau

    1. Daniela prajitura e deosebit de buna, pe maine ma cam enerveaza toate chestiile facute pe abur dar merita :). Te pup si un An Nou fericit !

  30. INTREBARE…….Am facut prajitura si mi-a reusit inca din prima …apoi……am avut probleme cu albusul. L-am batut , a iesit fff tare si dupa cateva munute s-a lasat un lichid , aproape jumate din spuma a mai ramas. …..VA ROG SA NE SPUNETI UNDE OARE AM GRESIT????
    la gust a fost buna prajitura dar aspectul……
    deci ALBUSUL……
    multumesc ptr raspuns

      1. da , pe abur a fost batut albusul. Avea un aspect frumos cand l-am luat si l-am pus pe masa.
        Probabil ca a atins apa oala in care a fost albusul. Am inteles ca nu e indicat ca nivelul apei sa fie ridicat.
        Multumesc de raspuns. Oricum mai incerc.
        Mai am o intrebare……din ce localitate sunteti? si cum de ati devenit asa pasionata de arta culinara!??? Va adimir mult retetele si rabdarea dv.

        1. Da cred ca asta a fost problema. Sunt din Cluj-Napoca si site-ul este un hobby… imi place sa gatesc dar sa si fotografiez, pacat ca am un servici care ma impiedica sa aloc mai mult timp gatitului :).

  31. as vrea sa te intreb daca ai incercat sa faci crema cu margarina Rama? ce parere ai? vreau sa o fac maine a m si eu o reteta asemanatoare dar asta imi place mai mult…. ms:)

  32. Draga Amalia am nevoie de ajutorul tau in privinta cu glazura. albusurile se bat bine pe baie de aburi pina se intaresc, le luam de pe aburi si le batem pina se racesc? sau contunuam sa le tinem pe baia de aburi? Multumesc!

  33. Buna Amalia, oare daca as insiropa blatul, ar sta crema „lipita’ de el, mi se pare o idee cam sec, cred ca ar fi cu adevarat minunata daca ar fi blatul insiropat, mersi!!!

  34. Buna Amalia ,

    Multumim pentru retete. Am facut inghetata falsa cu mici modificari ,am inlocuit bicarbonatul cu praf de copt si mi-a iesit un blat inalt de vreo 8 cm pe care l-am taiat in 2 pe lungime si am facut 2 prajituri :)) am insiropa blatul cu ness, in crema fiarta am adaugat 150 gr de branza Philadelphia apoi cand s-a racit am amestecat-o cu untul si la glazura am folosit frisca si ciocolata rasa deasupra . Vreau sa spun ca pentru mine e cea mai delicioasa prajitura .Iar pe musafiri I-am dat pe spate !!

  35. delicioasa….si foarte usor de facut…..
    am folosit tava mare de la cuptor si nu a iesit asa inalta ca a ta dar ne-a placut maxim!
    nu am batut albusurile de la final pe baie de abur deci merge si asa…varianta mai simpla!

  36. Buna, Amalia! Am incercat si eu aceasta prajitura care pare delicioasa si mi s-a branzit crema desi am pus unt cu 80% grasime. Nu stiu unde am gresit. Din fericire, pontul Joanei a functionat perfect. Am adaugat putin lapte fierbinte si am bagat mixerul la ultima viteza. Acum e la frigider. De-abia astept s-o tai. Multumesc pentru retete si iti doresc un An Nou cu sanatate, realizari si multe bucurii!

  37. Am facut aceasta prajitura de 2 ori, niciodata nu mi-a iesit! Informatiile oferite sunt insuficiente pentru ca sa iasa aceasta prajitura unei incepatoare.

    Blatul stiam sa-l fac, nu-l poate gresi nimeni, dar crema….nu spuneti cat timp trebuie lasata pe abur, mi-a iesit tare ca piatra dupa ce s-a racit (am respectat intocmai reteta). In plus mi se pare ca sunt prea multe galbenusuri in ea, are un gust prea puternic de oua.

    Spuma, din nou, nu se specifica cat timp trebuie batuta pe aburi, am batut-o aproape 10 minute, s-a intarit, dar dupa ce am pus-o pe prajitura si am pus-o la rece curgea un sirop din ea.

    Poate imi spuneti ce am facut gresit, cu toate ca am respectat reteta…

  38. Draga Amelia inainte sa scri o reteta incearca sa te documentezi inaine . Pt 6 oua 10 linguri de faina… mi-o iesit blatul asa de tare incat daca lovesc pe cineva cu o bucata de blat face echimoze cronice :P

  39. Draga Muntean Henrietta eu fac checuldin 4 oua4 linguri de apa 8 de zahar si 8 de faina 1 praf de copt si blatul e super pufos .Eu cred ca tu ai uitat bicarbonatul ca altfel nu-mi explic de ce e tare latul tau .

  40. foarte buna prajitura. a iesit excelent. a fost foarte apreciata de familie si mai ales de sotul meu care e innebunit dupa dulciuri

  41. Bună Amalia aș dori să fac aceasta bunătate dar…nu știu cât zahăr vanilat să pun în aluat am un plic marisor cântărește 43 grame mă poți ajuta cât să pun te rog? Mulțumesc frumos

    1. In mod normal ar trebui sa scrie pe plic pentru cat gramaj este recomandat zaharul vaniliat, plicurile care le folosesc eu cantaresc 15g.

  42. Am facut si eu aceasta reteta cu unele modificari.
    Foarte, foarte buna!
    Fetita mea a fost super incantata.

  43. Delicioasă am pregătit de Rusalii si toți am fost încântați de această bunătate. Cu siguranță a devenit preferată ☺.

  44. Astazi am facut aceasta prajitura si a iesit foarte gustoasa. Simplu de facut si foarte gustoasa. Eu am insiropat foarte discret blatul !!!

  45. Buna, am si eu nedumerire, sper sa ma sfătuiți.
    Deci e a 2 oara cand fac prajitura asta , de fiecare dată ceva nu fac bine.
    1 . Crema e prea moale sau asa mi se pare este gustoasă dar parca e putin cam moale …cand o întind nu sta pe margini .
    2. Spuma , eu o fac pe aburi gen bezea elvețiană, super faina cand e gata, tare , lucioasă, deabia se desprinde de pe lingura deci va imaginati, no asta e până o pun peste crema fiind mai elastică/tare se întinde mai greu ..ok aspectul asta e , sunt incepatoare, merge….gustul e important.
    Acu vine partea care ma supăra. A 2 zi cand sa o tai spuma nu mai e spuma , e asa ceva alb deasupra desi pun frate de 1 deget..2…. Si parca are asa pe fundul tavii un lichid ….vag nu mult dar se obseva. No cand o tai spuma nu are aderenta la crema ….aluneca….
    Ce fac gresit. Chiar nu inteleg . Respect fiecare pas.
    Oare are importanta ca folosesc mixer? Nu le am cu telul 😂😂😂 in general. E prea multa munca 😂😂😂
    Multumesc

    1. La 1, oare ati fiert suficient crema? Eu fac prajitura asa de multi ani si nu s-a intamplat sa am probleme cu ea. Ramane moale tot timpul, atunci ai adaugati 50 g unt desi cel din reteta e suficient.
      2. Nu inteleg nici eu ce se intampla cu bezeaua…am prietene care nu o mai bat pe abur o pun asa pur si simplu mixata ,eu tot cu mixerul lucrez deci nu ar trebui sa fie probleme.

      1. La fiert ….o fierb până e ca o budinca, adică e destul de tare zic eu , ca si crema de cremes ca e cam acelasi procedeu…..acu ca e destul nu stiu eu zic ca da ca de-abia mai o amestec cu telul adica devine greu 😂😂😂😂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.