Prajitura Inghetata falsa

 IMG_157991

Prajitura inghetata falsa este una din retetele vechi pe care o stiu din copilarie, Mama o facea aproape in fiecare an de Craciun sau de Pasti. Blatul pufos de ciocolata si crema de vanilie cu unt merg de minune impreuna cu glazura de albusuri. Sunt convinsa ca o data ce o incercati o sa ramana reteta prefarata :) Va scriu reteta asa cum o am de la mama mea, fara alte adaugiri.

Ingrediente blat 

  • 6 oua
  • 12 linguri de zahar tos
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat
  • 10 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 2 plicuri zahar vaniliat

Albusurile se bat spuma tare, se adauga rand pe rand zaharul si se bat pana se obtine o bezea lucioasa. Apoi se adauga galbenusurile unul cate unul, se scoate mixerul si se amesteca cu lingura de lemn „peste cap” se adauga bicarbonatul amestecat cu putina faina, faina, cacao. Amestecul obtinut se coace intr-o tava ( 25×30) tapetata cu hartie de copt, timp de 25 de minute la foc potrivit. Faceti testul cu scobitoarea pentru mai multa siguranta. Eu l-am copt in tava adanca pentru prajitura, deoarece prajitura inghetata falsa este foarte inalta, asa e reteta. Daca vreti ca prajitura sa fie mai ingusta o coaceti in tava de la aragaz.

Blat prajitura inghetata falsa

 

 

 

 

 

Se scoate blatul si se lasa sa se raceasca.

Se prepara crema din:

  • 4 galbenusuri
  • 2 linguri de faina
  • 200 ml lapte rece
  • 200 g unt
  • 100 g zahar pudra

Galbenusurile se freaca cu faina (eu am pus amidon alimentar), se adauga treptat laptele rece si se pun la fiert pe baie de abur,  amestecand mereu pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca amestecand din cand in cand. Untul cu zaharul se freaca spuma si se adauga apoi la amestecul de oua putin cate putin, amestecand mereu.

Prepararea crema prajitura inghetata falsa

Se prepara glazura pentru inghetata falsa:

  • 4 albusuri
  • 200 g zahar
  • 2 plicuri zahar vaniliat

Se bat bine pe abur pana se ingroasa si se intaresc si apoi se bat din nou pana se racesc. Rezultă o bezea tare care rezista si in zilele urmatoare :)
Blatul se acopera cu crema, apoi se pune glazura si se rade ciocolata.

Glazura inghetata falsa

Se lasa la rece cateva ore si apoi se taie.

Sectiune prajitura inghetata falsa

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


115 comentarii la „Prajitura Inghetata falsa”

  1. Draga Amelia inainte sa scri o reteta incearca sa te documentezi inaine . Pt 6 oua 10 linguri de faina… mi-o iesit blatul asa de tare incat daca lovesc pe cineva cu o bucata de blat face echimoze cronice :P

  2. Draga Muntean Henrietta eu fac checuldin 4 oua4 linguri de apa 8 de zahar si 8 de faina 1 praf de copt si blatul e super pufos .Eu cred ca tu ai uitat bicarbonatul ca altfel nu-mi explic de ce e tare latul tau .

  3. foarte buna prajitura. a iesit excelent. a fost foarte apreciata de familie si mai ales de sotul meu care e innebunit dupa dulciuri

  4. Bună Amalia aș dori să fac aceasta bunătate dar…nu știu cât zahăr vanilat să pun în aluat am un plic marisor cântărește 43 grame mă poți ajuta cât să pun te rog? Mulțumesc frumos

    1. In mod normal ar trebui sa scrie pe plic pentru cat gramaj este recomandat zaharul vaniliat, plicurile care le folosesc eu cantaresc 15g.

  5. Am facut si eu aceasta reteta cu unele modificari.
    Foarte, foarte buna!
    Fetita mea a fost super incantata.

  6. Delicioasă am pregătit de Rusalii si toți am fost încântați de această bunătate. Cu siguranță a devenit preferată ☺.

  7. Astazi am facut aceasta prajitura si a iesit foarte gustoasa. Simplu de facut si foarte gustoasa. Eu am insiropat foarte discret blatul !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.