Orez cu lapte turcesc – sutlac

orez-cu-lapte-turcesc-sutlac-amalia-1

Orezul cu lapte este atat de indragit! Copiii mei il adora si eu la fel de mult ca si ei, daca nu ar fi nenorocitele astea de kilograme care se anunta mereu in plus as manca zilnic. Si nu numai orez cu lapte ci tot ce tine de preparate cu lapte, deserturi sau alte bunatatati. Dar revin cu picioarele pe pamant si va spun ca acest deret de origine turca este unul absolut gustos. Eu ador bucataria turceasca dar uite acest tip de perparat inca nu l-am incercat asa ca nu pot face comparatie, il laud singura ca mi-a iesit perfect, ocazie cu care va rog sa nu aruncati cu pietre in mine daca nu este exact ca si cel orginal.

Sutlac-ul este o budinca delicioasa de orez cu lapte, de origine turca ce se prepara atat pe aragaz cat si la cuptor, cu gust minunat, textura cremoasa iar crusta ce se formeaza deasupra face tot !

Reteta este foarte simpla doar ca dureaza mai mult pana se face, adica pana cand budinca se face la cuptor. Am vazut pe net multe variante a acestei retete dar majoritatea erau la fel. Foarte putine bine explicate pentru cei care nu au facut niciodata un banal orez cu lapte, asa incat va scriu reteta pas cu pas sa o puteti prepara cu usurinta.

Pentru prepararea orezului cu lapte turcesc aveti nevoie de vase termorezistente si ar fi de efect chiar recomandat sa-l preparati in portii individuale. Acum gasiti peste tot castronele termorezistente asa ca va rog sa le achizitionati si sa treceti la treaba. Ingredientele sunt putine la numar si foarte accesibile cred ca le si aveti in frigider/camara.

 

Orez cu lapte turcesc – sutlac

Ingrediente 6 portii:

  • 1l lapte
  • 150g orez ( eu am folosit orez cu bobul rotund)
  • 120g zahar
  • 2 plicuri zahar vaniliat
  • 3 linguri cu varf amidon alimentar
  • 2 galbenusuri

Pentru inceput fierbem orezul in 400ml apa conform timpului de fierbere de pe punga. Cand apa a fost absorbita complet oprim focul si lasam sa stea acoperit cu un capac.

orez-cu-lapte-turcesc-sutlac-amalia-3

orez-cu-lapte-turcesc-sutlac-amalia-4

Separat intr-un vas punem galbenusurile, zaharul si zaharul vaniliat apoi amestecam si adaugam 900ml lapte. Punem oala pe foc si amestecam usor pana se infierbanta laptele. Cei 100ml de lapte ramasi se amesteca cu amidonul si se toarna in lichidul fierbinte. Adaugam si orezul si amestecam pana compozitia se ingroasa putin.

orez-cu-lapte-turcesc-sutlac-amalia-5

Intre timp incingem cuptorul la 180 de grade.

Intr-o tava punem 6 vase termorezistente sau 1 tava termorezistenta si turnam compozitia cu orez.

orez-cu-lapte-turcesc-sutlac-amalia-6

orez-cu-lapte-turcesc-sutlac-amalia-7

Umplem tava cu apa pana la jumatate si o bagam la cuptor. Lasam pana se face o crusta rumena deasupra.

Dureaza cam 20 de minute pana se face crusta dar in momentul cand se formeaza se poate arde foarte repede asa ca fiti cu ochii pe cuptor.

Cand s-au rumenit frumos portiile de budinca, oprim focul si le scoatem, apoi le lasam sa se raceasca. Servim budinca de orez bine racita. Recunosc că nu am avut răbdare și am probat-o caldă :)

Priviti ce cremoasa este!

Pofta buna :)

orez-cu-lapte-turcesc-sutlac-amalia-8

Aici în varianta fără ou

Rețeta încercată de cititoare

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


8 comentarii la „Orez cu lapte turcesc – sutlac”

  1. Daca batem alburile spuma si le incorporam in budinca inainte de a o da la cuptor, ar fi vreo problema? Intreb si eu pentru un prieten……….:))))

    1. Pai deja e altceva :)), da sincer, se va schimba textura , orezul trebuie sa fie cremos usor curgator, daca merg si albusurile se va coagula oarecum compozitia, nu stiu daca ma intelegeti

  2. Bună bună, e preferatul nostru acest desert, doar ca il fac un pic diferit și nu îl mai bag la cuptor. Il pun în cupe din sticla și deasupra scortisoara.
    Eu îl fac asa. 3 l lapte și un pahar de orez spălat ,se pun împreună la fiert ,amestecând din când în când, pana laptele scade aproape de jumate. Se simte când amesteci ca s-a ingrosat. Se adaugă coaja de lămâie rasa, 14 linguri de zahar(după gustul nostru e ok dar merg pana la 18 linguri) Se mai fierbe 5 min,după care se închide focul și se porționează în cupe,căni,castroane etc. Se lasă să se răcească și se pudrează cu scortisoara deasupra. Dacă se vrea rumenit,se bat 2 gălbenușuri în 50ml lapte, se temperează și se adaugă odată cu zaharul,apoi se porționează și se baga la cuptor.

  3. Am făcut pentru prima data sutlac după reteta dvs. A ieșit super bună. Aș fi pus și o poză dacă aveați rubrică. Mulțumesc pentru rețetă 🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.