Prajiturile cu foi sunt preferatele mele. Desi par greu de facut sa stiti ca nu e chiar asa, daca faceti aluatul de consistenta corecta se intind foarte usor. Plus ca se fac repede, in timp ce se coace o foaie, o intindeti pe cealalta si totul merge ca pe roate cum s-ar zice.
Prajitura cu foi cu zahar ars si crema de gris este o prajitura traditionala, face parte din categoria retetelor ieftine si bune, practic foile cu zahar ars sunt varianta economica a foilor cu miere. Lasand la o parte istoria ei, am fost placut surprinsa de gustul de caramel al foilor, iar combinatia cu crema acrisoara de gris este una foarte potrivita. Recomand sa incercati reteta mai ales ca din cantitatile de mai jos ies multe portii.
Eu am copt foile pe fundul tavii de aragaz care are dimensiunea 60×40 cm insa le-am intins putin mai mici asa ca dimensiunea corecta ar fi 40×30 cm daca e sa le masuram. Retineti ca genul acesta de foi trebuie sa fie intinse bine pentru ca cresc foarte mult la copt.
De asemenea foile se pot face cu mai multe zile inainte de a prepara crema.
Reteta de prajitura ii apartine doamnei Ioana Curt, careia ii multumesc.
Mai multe nu am a va spune decat ca va las sa descoperiti si sa incercati reteta, cu siguranta o sa va placa.
Am o singura precizare pe care vreau sa o mai fac, reteta este in grame si in linguri, folositi lingura de supa pentru masurat.
Prăjitură cu foi cu zahăr ars și cremă de griș
Ingrediente:
Pentru foi:
- 100 g zahar pentru ars
- 12 linguri lapte
- 12 linguri ulei
- 12 linguri zahar
- 2 oua
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- aproximativ 700g faina
- 1 lingura smantana
Pentru crema:
- 800ml lapte
- 150g zahar
- 8 linguri gris
- 250g unt de grasime minima 82% la temperatura camerei
- 1 lingurita esenta de vanilie
- sucul de la o jumatate de lamaie
Pentru pus deasupra: fulgi de cocos sau ciocolata alba rasa
Intr-o craticioara cu pereti grosi topiti zaharul la foc mic pana se caramelizeaza. Atentie sa nu-l ardeti o sa aiba un gust amarui foile.
Luati cratita deoparte si adaugati laptele cu grija sa nu va ardeti, apoi puneti cratita pe foc mic si fierbeti pana se topeste caramelul. Luati cratita deoparte si adaugati bicarbonatul.
Lasati sa se raceasca pana cand puteti baga degetul in compozitie adica sa fie calda dar nu fierbinte.
Ouale le mixati separat cu zaharul pana ce acesta se topeste apoi adaugati uleiul si esenta de vanilie.
Puneti amestecul de oua peste cel de caramel si amestecati cu un tel pana se omogenizeaza.
Adaugati treptat faina si amestecati iar cand incepe sa fie mai consistent aluatul, rasturnati-l pe masa de lucru si framantati adaugand smantana si restul de faina. Aluatul trebuie sa fie elastic si usor de modelat, daca nu obtineti consistenta dorita mai adaugati smantana.
Intindeti ajutandu-va de faina 4 foi care le coaceti pe dosul tavii la temeperatura de 180 grade Celsius timp de 7-8 minute. Intepati usor cu furculita foile inainte de a le introduce in cuptor.
Atentie la timpul de coacere, foile se ard foarte usor.
Asa cum am scris eu le-am copt pe fundul tavii de la aragaz care are dimensiunea de 60x40cm dar au fost putin mai mici, dimensiunea corecta este 40x30cm.
Pentru a intinde mai usor foile, alocati o foaie de copt fiecarei foi, le intindeti direct pe foaia de copt si indoiti marginile la dimensiunea scrisa mai sus pentru a obtine un dreptunghi perfect.
Lasati foile sa se raceasca si preparati crema:
Puneti laptele la fiert cu zharul, cand incepe sa fiarba adaugati grisul in ploaie amestecand mereu sa nu se faca cocoloase, pana cand compozitia se ingroasa. Adaugati si vanilia.
Lasati grisul sa se raceasca si adaugati untul putin cate putin mixand bine dupa fiecare bucata pana se incoporeaza.
Adaugati sucul de lamaie la sfarsit.
Apoi urmeaza cea mai usoara parte, asamblarea prajiturii.
Pastrati putina crema pentru pus deasupra.
Restul de crema o impartiti in doua sau trei depinde daca puneti un strat de gem la mijloc, eu am umplut foile doar cu crema.
Asadar puneti o foaie, apoi crema, foaie, crema, foaie , crema , foaie si deasupra putina crema. Radeti deasupra ciocolata alba sau presarati nuca de cocos.
Puteti pune si nuca prajita caramelizata
Puneti prajitura la rece (frigider)
Este obligatoriu sa stea la rece cel putin 8 ore.
Taiati prajitura a doua zi, o sa vedeti ca se taie foarte usor.
Asa cum am scris foile se pot prepara cu cateva zile inainte, le pastrati infoliate pana cand faceti crema.
Si un mic filmulet sa vedeti cat de frumos arata.
Pofta buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Ar trebui ce puțin 1l-1,2 l de lapte