Cum se fac galustele din gris

Dragele mele vreau sa deschid un topic nou, nu din lipsa de ocupatie :) ci din dorinta de-a ajuta persoanele incepatoare in ale bucatariei. Nu ma consider o profesionista , de aceea orice sfaturi sunt binevenite, va impartasesc doar din experienta mea de pana acum . Haideti sa vedem cum sta treaba cu galustele astea ca prea toata lumea se teme de ele ca nu ies pufoase. Daca incercati reteta asta va garantez ca ies moi si pufoase :). Daca nu ies asa sa aruncati cu ele dupa mine :)).

Pentru ca atunci cand le fac deobicei le prepar la ochi, am atasat un video ca sa vedeti consistenta aluatului pentru că asta este cel mai important lucru. Este o reteta simpla care nu necesita trucuri sau sfaturi, gen adaugati o lingura de ulei sau untura, bateti albusurile separat sau altele. Ce se vede e varianta rapida , imi cer scuze pentru calitatea filmarii, am filmat cu telefonul intr-o mana si cu cealalta preparam galustele.

Ingrendiente (pentru 6-8 litri de supa ):
  • 2 oua
  • gris aproximativ 4 linguri
  • 1 vf cutit sare
Punem ouale intr-un castonel, adaugam sare,

 

 

apoi le batem cu furculita pana se omogenizeaza putin (le bateti cum stiti voi, nu este o regula ). Adaugam cate o lingurita de gris

 

 

si amestecam pana se incorporeaza.

 

 

Eu am numarat 5 linguri pana compozitia a ajuns la consistenta dorita , poate va dati seama si din poze .
Lăsați compoziția să stea 5 minute, grișul o sa se umfle si compozitia va fi mai tare.
Galustele se pot face in mai mult feluri. Cel mai usor este sa udati lingura de supa si sa luati cu ea din compozitie, cat in poza, apoi sa o puneti usor in supa. Inainte de asta micsorati focul astfel incat supa sa nu clocoteasca atunci cand le puneti in ea. Galusca se va desprinde singura, eventual miscati putin lingura . Puteti sa va ajutati si cu alta lingura, sa „plimbati” compozitia de pe o lingura pe alta apoi sa o puneti in supa. Cele pe care le-am facut eu au iesit mari, voi puteti sa folositi o lingurita sau sa luati mai putina compozitie. Buunn, continuam :)… se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba aproximativ 7-10  minute. Eventual daca nu se intorc in timpul fierberii, le puteti intoarce si pe partea cealalta. Apoi oprim focul , turnam 1/2 pahar de apa rece si lasam sa stea acoperite cam 15 minute. Gata !
Aici vedeti si video varianta pe repede inainte :)
Observatii:
Desi mi-am propus sa revizuiesc aceasta reteta, am tot amanat si pana la urma m-am hotarat sa cantaresc ouale si grisul. Asadar la 68g ou – 62g gris.
Initial am  scris 13-14 linguri gris de fapt erau lingurite. Insa cel mai bine cantariti sau urmariti pozele si va dati seama ce consistenta are aluatul :)

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


141 de comentarii la „Cum se fac galustele din gris”

  1. DRAGA AMALIA SA STI CA E O IDEE FOARTE BUNA ACEEA DE A AJUTA FETELE INCEPATOARE IN ALE BUCATARIEI.O MULTIME DE FETE NU STIU SA GATEASCA POATE DOAR SA FACA UN CARTOF PRAJIT SI EVENTUAL OUA OCHIURI.CAND ESTI LA INCEPUT ESTE FOARTE GREU MAI ALES DACA NU AI O MAMA CARE SA TE AJUTE.DESI EU NU MAI SUNT CHIAR O INCEPATOARE GATESC DE APROXIMATIV 6 ANI NICI MIE NU IMI IES GALUSTELE DE ACEEA NICI NU PREA FAC.TU AI FOARTE MULTA EXPERINTA SI SFATURILE TALE CHIAR SINT BINE VENITE.APROPO ESTI PREA MODESTA PTR CA CHIAR ESTI PROFESIONISTA SI PTR MULTE DINTRE NOI ESTI UN MODEL.TE PUP SA AI O ZI BUNA SI FRUMOASA ASA CA DE PRIMAVARA!

        1. ..nu stiu cum pui tu 13 14 linguri de gris..eu la 2 oua ..pun 9 linguri rase.si ies perfect…la 10 linguri ies beton…la 13..cum iti ies pufoase..????:)))))

          1. exact,eu am pus 12 si au iesit tari si se vede la mijloc asa aluatul uscat :)) ..data viitoare pun 9 mai bn

  2. salut amalia .ma numesc gabriela si sunt o fana a blogului tau am incercat multe retete propuse de tine ultima fiind pui cu bere,ceapa si kaizer care a iesit dementiala.sotul meu abia a terminat de manacat si ma intreba cand mai fac.imediat i-am pasat reteta si surorii mele.vroiam sa te felicit pentru ceea ce faci si in legatura cu galustile la noi se fac in felul urmator oua batute o lingura de untura si gris pana ajunge la consistenta dorita,si ies foarte moi.la noi asa se fac,dar data viitoare o sa fac dupa reteta ta.

  3. Draga Alina esti tare draguta, iti multumesc , ma gandeam eu ca topicul asta o sa ajute pe cineva … fac sondaje printe prietenele mele care nu prea stiu sa gateasca :), le intreb ce li se pare complicat de facut si incerc sa explic. Daca tot le explic lor de ce sa nu afle si altele ? Si uite asa mai ajut pe cineva :).Te pup si spor la galuste ! :))

  4. Draga Gabriela daca ai stii cate retete am scrise si neincercate :)), mai ales cu pui ! Daca vrei incearca reteta de pulpe umplute,iti ia un pic de timp la dezosat si umplut dar merita efortul . Cat despre galuste/galusti am retinut ideea :).

  5. Buna Amalia. Sigur ca va ajuta pe cineva aceste sfaturi! In ce priveste profesionalitatea ta sau nu… esti tare priceputa si ce faci e cu gust. Vroiam sa te intreb, uitandu-ma pe reteta de gomboti cu prune, se pot folosi prune uscate? Aici unde locuiesc eu sunt foarte acre, celelalte. Multumesc

  6. Amalia draga mea…ti-am vazut prajitura prestata in week-end..super ti-a iesit…foarte apetisanta…te astept pe la mine unde te asteapta doua premii…le meriti din plin…pupacesc cu mare drag o fata frumoasa..

  7. Salut Amalia,

    in ultimele saptamani se pare ca gatim aceleasi chestii in weekend. Am facut si eu ciorba de perisoare, ma uit al tine pe blog si tu ai facut-o. Am facut cremsinit, imediat vad ca si tu:). Asa ca acum ghici ce am facut eu ieri? :))

    PS: f fain blogul tau.

    Crenguta

  8. Nu stiu cum se face, dar de fiecare data cand ma uit la blogul tau mi se face o pofta de ce ai gatit tu de n-ai idee :) Si culmea, in cazul de fata: nu ma omor dupa galusti ;)

    Sunt binevenite sfaturile tale pt toata lumea, crede-ma. Sunt sigura ca esti o sursa de inspiratie pentru multi si multe :)

    Faci o treaba minunata si tin sa iti multumesc pt efortul depus :)

  9. Sau:
    Bati albusurile spuma, incorporezi repede galbenusurile si apoi vreo 2-4 lingur de gris pana capata consistenta dorita (putin mai tare decat arati tu acolo). In felul asta renunti la praful de copt sau bicarbonat – care nu pica tuturor bine la stomac. In rest se fac identic cu ce-ai explicat tu :)
    Te pus si scuza-mi comentariul daca te-a suparat intr-un fel :P

  10. Vio eu nu am incercat niciodata cu prune uscate dar ma gandesc ca ar merge… poate ar trebui puse la inmuiat cateva ore inainte de-a le folosi .

  11. Crenguta ce coincidenta ! :))Daca tot gatim la fel te-as ruga sa-mi scrii idei sau sfaturi , mi-ar prinde bine eu tot timpul schimb cateceva la retete :)

  12. Anonim iti multumesc pentru sfat, nu ma supar deloc, ma bucur cand cineva vine cu idei si sfaturi,eu de cat timp le fac le „nimeresc” consistenta si fara praf de copt, dar ca sa fiu sigura m-am obisnuit sa pun putin. E foarte bun sfatul tau , multumesc ! O zi frumoasa iti urez :)

  13. Recunosc ca de cate ori am facut galustele de gris am mers pe nimerite, prima data au iesit tari ca piatra, a doua oara s-au imprastiat…Cu timpul am capatat oarecare experienta, insa ale tale par de vis! Eu in ultimul timp faceam galustele cu faina de pasca evreiasca, ies putin mai tari dar au un gust aparte. Am sa le fac insa si dupa reteta ta cu prima ocazie. Pupici

  14. Buna Amalia,

    de data asta le-am facut dupa reteta mamei – ea bate 2 albusuri spuma, dar am pus si jumatate de lingurita de bicarbonat de sodium stinsa cu otet si 2 linguri de ulei. De asemenea, eu scot niste supa separat si le fierb la foc mic (acoperita cratita) si cand is aproape gata le intorc usor cu lingura sa nu fie uscate pe o parte.

    Crenguta

  15. Crenguta te-as ruga sa incerci si metoda asta, o sa vezi ca ies bune si pufoase :). Iti multumesc ca ne-ai scris si varianta ta.

  16. amalia te pup.am incercat pentru prima oara supa de galuste si datorita tie am avut un succes neasteptat,auzisem la multe pers ca galustele ies tari si imi era cam teama sa ma apuc de treaba,dar ti-am urmat instructiunile sigura pe mine ca nu voi da gres si asa a fost,ms mult

    alina:*

  17. Mereu uit ingredientul de leaga compoziţia, ca nu cumva să se desfacă găluştele. Acum încerc o inovaţie, în loc de griş voi folosi făină de orez şi pesmet, la 3 ouă cam 250g de amestec.

  18. mai amalio nu stiu cine ti-a zis tie k se pune neaparat praf de copt ala il pui doar k se umfle galustile asta dak vrei in rest galustile iti ies si fara prad de copt

  19. Buna! La mine acasa nu se gatea supa cu galusti,iar eu cand incerc sa fac o supa cu galusti nu imi ies niciodata.E adevarat fac f.rar dar sper ca oadata imi va iesi si mie.:P

  20. Amalia si eu am incercat pentru prima data galustele de gris…au iesit pur si simplu extraordinare, am avut si invitati , iar laudele au fost pe cinste…asa ca eu le spun mai departe.
    Feeeelicitari AMALIA!!!!!

  21. Draga Amalia,
    anul acesta 2011 in sept implinesc 40 de ani, ms.ms :) , si trebuie sa iti spun ca am incercat de muuuulte ori sa fac galuste insa niciodata nu mi-au iesit. Ba mi se imprastiau in supa, ba imi ieseau beton. Insa sotul mi-a sugerat sa caut pe net o reteta si am gasit-o pe a ta interesanta iar ceea ce ai scris tu ca daca nu ne ies pufoase putem arunca cu ele dupa tine …asta deja mi-a pus imaginatia in functiune si imi imaginam cum aruncam cu ele dupa tine si m-a apucat zambetul cum zboara niste galuste beton din Spania in Romania hihihihih.
    Am urmat instructiunile tale si ceea ce m-a ajutat enorm de mult au fost pozele pe care le-ai postat la fiecare faza si SURPRIZA : mi-au iesit super pufoase si nu numai, ci si foarte bune la gust. Multumesc mult de tot.
    Dumnezeu sa te binecuvanteze, amin.
    te pup

    1. Draga Marcela in primul rand La multi ani si multa sanatate! :) As vrea sa-ti spun ca si sotul meu a incercat sa faca galuste de gris dupa reteta asta si i-au iesit foarte pufoase si bune… el gateste foarte rar … sa stii ca am incercat si eu multe retete de galuste si pana la urma mi-am dat seama ca asta e cea buna. Sper sa incerci si alte retete de pe site. Te pup si numai bine !

  22. Multumesc pentru ajutor! Mi-au iesit excelente!!! Spor in toate !
    de la mii de km, unde grisul are alta consistenta si mi-a dat de furca,
    cristina

    1. :)) la noi in Ardeal se spune ca se adauga o cana de apa rece pe la jumatatea fierberii , ca sa le „speri” :)) si atunci ele devin pufoase …

  23. buna… ce sa spun…sa te laud ? mm cred ca ai beciul plin de laude.. le meriti.. uite eu sunt singur acasa ( partea a …nu mai stiu de 15 ani de cind doamna mea are delegatii in extern) si azi am vrut sa fac o supa de pui cu galuste…si ma gindeam eu la cum facuse doamna mea… vax au iesit asa de tarii de nici creata mea( catelusa) nu le-a bagatin seama:))//// si am caut si eu pe tatal nostru GOOGLE….uite ca am citit ce ai scris u si am facut… sti ce am zis cind m-am apucat sa maninc? nu te supara.. ete ce bune sunt femeilee asteaaa …sa le ai la casa ta dar sa le si respecti..mai inveti cite ceva…

  24. eu nu folosesc praf de copt.
    le fac din 3 oua si gris ( consistenta compozitiei este ca cea din poza)
    se foloseste o lingurita mica care se introduce de fiecare data intr-o cana cu apa rece
    inainte de a lua din compozitia de gris.
    eu le pun in supa clocotita si le fierb 10 minute.
    rezultat garantat!

    1. Am preparat galustele: am batut ouale cu sare si ulei. Am adaugat apoi grisul in ploaie, cate o lingura pe rand, amestecand dupa fiecare pana am obtinut consistenta dorita.
      * stiti ca aluatul are consistenta dorita atunci cand treceti cu furculita prin el si darele raman vizibile. Faceti acest test dupa fiecare lingura de gris fiindca si daca puneti prea mult nu e bine, galustele vor iesi tari

  25. Draga Amalia vreau sa te intreb daca aceste galustele se pot face de post…si daca da cum sa procedez…multumesc..o zi buna!!! ast raspuns!!!

  26. Mi-a fost de ajutor reteta ta ! .. iti multumesc .. sunt incepatore acum ..dar parinti sunt mandri de mine … am facut niste galuste foarte bune cu ajutorul tau !

  27. in timpul fierberii eu le stropesc de 2 ori cu cate o ceasca de apa rece si nu folosesc bicarbonat sau praf de copt.
    nu inteleg de ce pui apa rece dupa ce ai oprit focul si mai ales sa amesteci supa care este fiarta, cu apa rece nefiarta.din cate stiu eu acest amestec supara la stomac.scuze nu vreau sa reprosez ceva doar imi spun parere.ideea este sa invatam, doar ce este sanatos

  28. Nu am citit toate comentariile,poate ca sa scris deja!!!
    Am invata si eu de la altii,sa pun cca o lingura de faina de malai,ca sa le faca mai aratoase(nu stii cind spargi oul cit de galben e galbenusul)POFTA BUNA!

  29. super arata delicios si mama s-a hotarat sa faca galustele lui amalia dar dati like deoarece mama le face cu smantana si iese mult mai bine sa stiii!!!!!!!!!!!!!

  30. super arata delicios si mama s-a hotarat sa faca galustele lui amalia dar dati like deoarece mama le face cu smantana si iese mult mai bine sa stii!

  31. Eu nu folosesc praf de copt.Bat albusurile spuma tare cu un praf de sare,adaug galbenusurile si amestec pe vericala,apoi pun grisul cam 5 linguri la un ou.

  32. buna, amalia!
    Intrebare intrebatoare: ai idee de ce nu mi se coc in mijloc galustele? le am pe foc de vreo 15 minute, le-am intors de pe o parte pe alta, insa vad ca in mijloc raman un pic necoapte..nu am pus praf de copt sau bicarbonat ptr ca reteta pe care am gasit-o eu, nu mentiona asta:( pe a ta am gasit-o tarziu:( multumesc!

    1. Amesteca oul cu grisul cu cel putin o jumatate de ora inainte de a pune galustele in supa.
      Daca grisul este din cel foarte fin ,fa compozitia un pic mai moale decat se face de obicei.Eu nu pun praf de copt.

  33. nu mai este, nu mai este. La proportia asta, draga Amalia, galustele sint piatra. Sint destuile 3, 4 linguri de gris. Trebuie lasata compozitia vreo 15 minute, apoi facute galustele.

  34. Nu inteleg de ce va complicati atat de mult cu galustele.Se pot face foarte simplu fara atatea adosuri.Se bat ouale intregi f.bine cu apoi se adauga atata gris cat sa stea putin legat pe lingura . cand fierbe supa se pun cu lingura in oala apoi se stropesc cu putina apa rece fiecare se intorc pe partea cealalata si se acopera lasand sa fiarba la foc mic.ele cresc si devin pufoase.

  35. am incercat reteta ta,galustele au iesit super!multumesc Amalia si fiind la inceput de an,iti urez multa sanatate si realizari.La multi ani 2013!

  36. Am tot facut taitei de casa. E un mit conform caruia galustele nu ies, drept pentru care nu am incercat niciodata. Mi-era comod cu taiteii, mai ales ca sunt foarte gustosi. Astazi am incercat reteta ta de mai sus. Au iesit grozave! Multumesc :)

  37. Consistena aluatului este secretul in reusita galustelor de gris pentru supa . Din poze se observa bine acest lucru. Cu praful de copt nu sunt de acord…. Baietelul meu le adora.

  38. Bunica mea se ajuta cu doua linguri cand le punea in supa ,le mai facea si doua linii transversale si ieseau cu model . iiiiiimmmmm cand ma gandesc la supa facuta de bunica…..cu patrunjel verde….

      1. praful de copt il pui ca sa iasa afanate, sa nu iasa tari, nu ca sa creasca, Sigur poti sa renunti la praf de copt, dar atunci se bate albusul spuma.

  39. Este bună reţeta pentru găluşte, numai că unele persoane tolerează mai puţin praful de copt. Eu folosesc în locul prafului de copt două linguri cu ulei şi ies la fel de pufoase.
    Poftă bună!

    1. si eu folosesc ulei dar sincer o sa incerc maine cu praf de copt sa vedem , de ce nu ?
      se zice ca omul càt traieste tot mai invata

  40. Eu am o alta reteta,fara praf de copt,dar cu untura sau margarina:1 ou,1 lingura untura sau margarina,4 linguri gris,un praf de sare.Se pun ingredientele in ordinea data se lasa 10 min in repaus ,apoi se pun in supa.Succes daca vreti sa incercati!

  41. am facut si eu galusti dupa aceeasi reteta!mi-au iesit super!!!!este prima data cand imi ies atata de pufoase si mari!merci frumos pt reteta!

  42. nu pot sa cred!!!!!! mi-au iesit galustele!!!!!!!!dar nu am pus 13 ling de gris ci doar 8 ca oualele erau mai mici!m-a ajutat poza!!!!! dupa o incercare esuata am zis sa o mai incerc si pe asta si surprizaaa mi-a iesit!Multumesc pt retete!

      1. fetelor, vedeti ca Amalia foloseste o lingura destul de micuta – asa se vede in poze. eu am ditamai linguroiul cu care masor grisul la galuste si imi intra vreo 8 sau 9 linguri mai pline asa cu gris la 2 oua. daca lingura cu care masurati e mare normal ca ies gloante in loc de galuste.

    1. Nici mie nu-mi reuseau galustele ba erau tari ba se imprastiau pana am aflat secretul: dupa ce le pui in oala pui capacul si, din cand in cand pui cate o cescuta mica cu apa rece si tot asa pana cand vezi ca s-au umflat si sunt patrunse. Eu nu le pun nimic in plus fata de gris, oua, putina sare si consistenta aratata in poze e buna, daca e prea moale astepti putin sa se umfle grisul si apoi le pui in oala sau le mai pui putin gris.

  43. Le-am facut, au iesit foarte bune si pufoase, insa nu am pus decat 10 linguri de gris. Multumesc pentru pontul cu praful de copt!

  44. Eu cand fac galuste pentru supa nu le pun praf de copt…si imi ies pufoase…o sa incerc totusi si varianta cu praf de copt . Deocamdata incerc reteta tortului cu crema de zahar ars sa vad cum imi iese.Oricum imi place site-ul si imi plac si retetele chiar sunt simple si usoare:)

  45. buna,pt.prima data fac supa de galusti si mi-au iesit foarte bune eu am adaugat un varf de cutit de praf copt si o lingurita de ulei .deci reteta este foarte buna m-au ajutat si pozele pt.galusti
    multumesc amelia foarte bine
    o zi buna!

  46. Am facut dupa reteta si au iesit foarte tari daca se pun 13-14linguri . Daca se pun 13-14 lingurite ies perfecte.

  47. Galustele ies pufoase si fara praf de copt daca se procesdeaza astfel: e nevoie de un ou, se separa galbenusul de albus, albusul de bate separat spuma, sa fie tare spuma, se pune putina sare, apoi se amesteca cu galenusul, ca in cele din urma sa punem si grisul. Practic tot „secretul” e caalbusul sa fie batut spuma tare si grisul sa nu fie in exces, sa aiba consistenta incat atunci sa alunece usor de pe lingura cand sunt introduse in oala. Ies pufoase si fara praf de copt sau ulei.

  48. Super reteta, super si micile dar atat de importantele „secrete” pe care ni le-ai impartasit! Au iesit foarte-foarte bune! Multumesc frumos!

  49. Multumesc mult. Mi-a fost de ajutor si sfatul cat si imaginea. Eu am doar 12 linguri de gris dar la 3 oua. Imaginea m-a ajutat foarte mult.

  50. Exceptional! Faceam galustele fara apa rece de la final…s-a vazut deosebirea. Sarut mana. Sa nu uit…eu bat separat albusul spuma si-l incorporez la urma iar galbenusul il desfac cu putin ulei (cam 2 linguri ptr cantitatile tale).Am impresia ca sunt mai „aerate”.

      1. Am sa mai uit si eventual sa mai scriu, pe marginea altor retete. Ai retete foarte bune,interesante si unele amanunte chiar nemai intalnite. Sincer, te admir. Sarut mana.

  51. Eu fac galuste din doua oaua,bat ouale bine si adaug grisul la ochi,amestecul trebuie sa fie putin mai moale si lasat 6 ,7 minute sa se odihneasca apoi le pun in apa fiarta.Cind am terminat pun un pahar de apa rece le acopar,le las sa dea citeva clocote apoi mai pun un pahar apa rece si le acoparpina dau in clocot iau capacul si le las sa fiarba in legea lor.Sint pufoase si foarte bune.

    1. Dana ma bucur… tocmai vroiam sa rescriu reteta pentru ca am cantarit ouale si grisul… am folosit la un ou de 68g 67g gris deci cam egal.

  52. astazi e prima data cind fac ciorba cu galuste!!! sotului meu ii place f mult am luat reteta si sper sa iasa .multumesc pt sfaturi

  53. Daca ai spus sa punem praf de copt si in galuste atunci ce mai mancam?Sigur ca ies pufoase si se umfla de la praful de copt, dar stomacul nostru…….Cred ca si pamantul se umfla daca punem praf de copt.

    1. Mirela eu pun foaarte putin praf de copt…nu am simtit niciun efect advers..dar ai dreptate praful de copt nu e sanatos, insa deocamdata eu sunt multumita de varianta asta si nu renunt la ea.

  54. Dragele mele, eu sunt cu mai multi ani de experienta , nu vreau sa spun ca sunt asa de batrana dar nici mie mi-au reusit de la inceput.
    Am invatat si eu de la cei mai priceputi, astfel galustele de gris le fac doar asa:
    Oul intreg se bate se adauga grisul si la sfarsit putin ulei. Incercati, o sa va placa, nu trebuie nici un praf de copt nu stiu ce gust are praful de copt la fiert.
    Cu albusul batut am incercat si nu mi-au placut, poate nu am stiut eu sa le fac.
    Va doresc succes.

    Cu drag

  55. Aceiasi reteta o folosesc si eu de mult timp numai ca bat ouale spuma cu mizerul si apoi cand incorporez grisul mai bat o data cu mixerul la viteza potrivita circa 20 sec.ies super bune,pufoase si bine patrunse.multa bafta!

  56. si mie imi place la bucatarie mai mult ca la sotie si am preparat galuste de gris de multe ori. IN tot deauna au iesit f. bune fara sa adaug praf de copt sau ulei .am facut amestecul potrivit de consistent nici prea moale nici prea tare si au rezultat galuste f bune . Nu am tinut cont de gramaj am pus atata gris cat sa iasa potrivit nici moi nici tari .

  57. …separat albus batut si amestecat cu galbenus….ies o bunatate! …am invatat asta de la o telefonista….nu stiam cum sa le fac si un amic, luat de ameteala, a sunat, pe timpuri, la ,,telefoane,, singurul serviciu disponibil, si o doamna amabila al carui nume nu il stiu,-cred ca nici nu ne spunea acum 35 de ani, ne-a explicat cum face ea galusti…am incercat, a iesit din prima si de atunci ma declar,,expert,,!….am dat si lectii si am facut si demonstratii….

  58. Secretul galustelor este sa fie lasate 15 min inainte de a fii puse in supa. Deci amestecul e cel simplu la 3 oua,1 lingurita de sare se amesteca grisul pana la obtinerea masei moi! Niciodata nu se pune gris mult. Grisul se pune pana se ajunge la consistenta smantanei sa zicem, si se lasa cele 15 min. Niciodata nu dau gres.

  59. Imi vine sa plang! Nu-mi ies galustile de gris nicicum!Am incercat tot ce se poate!Imi ies tari ca pietrele!Imi doresc niste galuste pufoase din tot sufletul!Nu stiu cum sa le mai fac?

    1. Nu plange :) Pune doar mai putin gris decat de obicei. Eu asa fac galustele de ani de zile :oua-gris-sare. Nimic in plus. Daca nu esti sigura, ia putin din compozitie si pune in supa sa vezi cum se prezinta. Dupa caz, mai adaugi gris daca e nevoie, sau daca vezi ca e prea tare, bate separat un ou si amestecul cu compozitia (eventual cu putin gris in plus). Nu are cum sa nu iasa :) Ochiometric, in timp te inveti cum ar trebui sa fie compozitia :) Si chiar asa, carei gospodine ii ies mereu la fel, perfecte? :)

  60. Si eu fac la fel cu ulei ca praful de copt da gust si schimba culoarea.Mai am un secret daca vad ca nu se inmoaie galustele in timpul fierberii adaug cate putina apa rece ,las sa mai dea un clocot apoi iar si iar pana se inmoaie bine si-mi ies niste galusti pe cinste .POFTA BUNA!!!!!!!!!!

  61. Eu am facut altfel: 2 oua (separat albusul batut intr-un bol, apoi am adaugat si galbenusurile, adaugat sare) apoi amestecat usor adaugand cate putin gris pana se intareste compozitia (aproximativ 2 linguri) si la urma se adauga in supa. FELICITARI AMALIA !!!

  62. Si mie imi iasa ca piatra, de cele mai multe ori, sau imprastiate in restul timpului. Ma bucur de toate sfaturile de mai sus si am sa aplic ce am invatat.
    Multumesc tuturor!

  63. Găluşte de griş cu praf de copt???
    Dă-mi voie să mă îndoiesc de priceperea ta în ale gastronomiei, fie ea şi la nivel de amatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.