Cum se fac galustele din gris

Cum se fac galustele din gris (IMG 3384)   imagine retetaDragele mele vreau sa deschid un topic nou, nu din lipsa de ocupatie :) ci din dorinta de-a ajuta persoanele incepatoare in ale bucatariei. Nu ma consider o profesionista , de aceea orice sfaturi sunt binevenite, va impartasesc doar din experienta mea de pana acum . Haideti sa vedem cum sta treaba cu galustele astea ca prea toata lumea se teme de ele ca nu ies pufoase. Daca incercati reteta asta va garantez ca ies moi si pufoase :). Daca nu ies asa sa aruncati cu ele dupa mine :)).

 

Ingrendiente (pentru 6-8 litri de supa ):
  • 2 oua
  • gris
  • 1 vf cutit sare
  • 1 vf cutit paf de copt
Punem ouale intr-un castonel, adaugam sare,

 

Cum se fac galustele din gris (IMG 3360)   imagine reteta

 

apoi le batem cu furculita pana se omogenizeaza putin (le bateti cum stiti voi, nu este o regula ). Cum se fac galustele din gris (IMG 3362)   imagine retetaAdaugam cate o lingurita de gris

 

Cum se fac galustele din gris (IMG 3363)   imagine reteta

 

Cum se fac galustele din gris (IMG 3364)   imagine retetasi amestecam pana se incorporeaza.

 

Cum se fac galustele din gris (IMG 3366)   imagine reteta

 

Se adauga si praful de copt , un varf de cutit. Cum se fac galustele din gris (IMG 3367)   imagine retetaEu am numarat 13 lingurite de gris pana compozitia a ajuns la consistenta dorita , poate va dati seama si din poze . Cum se fac galustele din gris (IMG 3365)   imagine retetaGalustele se pot face in mai mult feluri. Cel mai usor este sa udati lingura de supa si sa luati cu ea din compozitie, cat in poza, apoi sa o puneti usor in supa. Cum se fac galustele din gris (IMG 3368)   imagine retetaInainte de asta micsorati focul astfel incat supa sa nu clocoteasca atunci cand le puneti in ea. Galusca se va desprinde singura, eventual miscati putin lingura . Cum se fac galustele din gris (IMG 3369)   imagine retetaPuteti sa va ajutati si cu alta lingura, sa “plimbati” compozitia de pe o lingura pe alta apoi sa o puneti in supa. Cum se fac galustele din gris (IMG 3371)   imagine retetaCele pe care le-am facut eu au iesit mari, voi puteti sa folositi o lingurita sau sa luati mai putina compozitie. Cum se fac galustele din gris (IMG 3375)   imagine retetaBuunn, continuam :)… se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba aproximativ 7 minute. Eventual daca nu se intorc in timpul fierberii, le puteti intoarce si pe partea cealalta. Apoi oprim focul , turnam 1/2 pahar de apa rece si lasam sa stea acoperite cam 15 minute. Cum se fac galustele din gris (IMG 33799)   imagine retetaGata ! Cum se fac galustele din gris (IMG 3380)   imagine retetaCum se fac galustele din gris (IMG 3383)   imagine reteta
 
Observatii:
 
Desi mi-am propus sa revizuiesc aceasta reteta, am tot amanat si pana la urma m-am hotarat sa cantaresc ouale si grisul. Asadar la 68g ou – 62g gris.
 
Initial am  scris 13-14 linguri gris de fapt erau lingurite. Insa cel mai bine cantariti sau urmariti pozele si va dati seama ce consistenta are aluatul :)
 
 
 
Reteta publicata in Alte retete. Etichete: , . Salveaza legatura permanenta.

131 Responses to Cum se fac galustele din gris

  1. gabriela spune:

    Azi a facut pt prima oara si prietenul meu. Si i-au iesit foarte bune.

  2. Elena spune:

    Am facut dupa reteta d-vs ca niciodata nu au iesit asa cum vroiam eu si au iesit foarte bune.ms

  3. nuta spune:

    hmmm ,maine asta v-oi face.

  4. nuta spune:

    mmmm f bun,,,

  5. Maia spune:

    Pt prima data am reusit si eu sa fac galuste! Multumesc de poze, m-au ajutat sa gasesc cantitatea optima de gris!

  6. Cosmin spune:

    Este bună reţeta pentru găluşte, numai că unele persoane tolerează mai puţin praful de copt. Eu folosesc în locul prafului de copt două linguri cu ulei şi ies la fel de pufoase.
    Poftă bună!

    • hellen spune:

      si eu folosesc ulei dar sincer o sa incerc maine cu praf de copt sa vedem , de ce nu ?
      se zice ca omul càt traieste tot mai invata

  7. Mihaela spune:

    Buna idee ,poate asa nu o sa mai dau gres.O sa incerc reteta cu prima ocazie :)

  8. stefy spune:

    Eu am o alta reteta,fara praf de copt,dar cu untura sau margarina:1 ou,1 lingura untura sau margarina,4 linguri gris,un praf de sare.Se pun ingredientele in ordinea data se lasa 10 min in repaus ,apoi se pun in supa.Succes daca vreti sa incercati!

  9. tapescu gabriela spune:

    am facut si eu galusti dupa aceeasi reteta!mi-au iesit super!!!!este prima data cand imi ies atata de pufoase si mari!merci frumos pt reteta!

  10. eyd64u7 spune:

    eu sunt edy am 11 ani si am ajutato pe mama sa faca prajitura si a iesi pufoasa si buna

  11. cacat spune:

    au esti praf fol reteta asta 4 oua 2 linguri otet 1 jumate zahar 1 lingura praf de copt si 5 linguri gris

  12. andreea spune:

    nu pot sa cred!!!!!! mi-au iesit galustele!!!!!!!!dar nu am pus 13 ling de gris ci doar 8 ca oualele erau mai mici!m-a ajutat poza!!!!! dupa o incercare esuata am zis sa o mai incerc si pe asta si surprizaaa mi-a iesit!Multumesc pt retete!

  13. mary spune:

    super dure mi-au iesit si am urmat sfatul….nu stiu cum sa fac …intotdeauna imi ies foarte dure..

    • Amalia spune:

      Eventual citeste si comentariile de la reteta poate iti sunt de folos :).

      • cris spune:

        fetelor, vedeti ca Amalia foloseste o lingura destul de micuta – asa se vede in poze. eu am ditamai linguroiul cu care masor grisul la galuste si imi intra vreo 8 sau 9 linguri mai pline asa cu gris la 2 oua. daca lingura cu care masurati e mare normal ca ies gloante in loc de galuste.

    • hellen spune:

      dupa mine lasi prea mult aluatul sa stea cu cit sta mai mult cu atit o sa iasa mai dure findca grisul se umfla

    • cristina spune:

      Nici mie nu-mi reuseau galustele ba erau tari ba se imprastiau pana am aflat secretul: dupa ce le pui in oala pui capacul si, din cand in cand pui cate o cescuta mica cu apa rece si tot asa pana cand vezi ca s-au umflat si sunt patrunse. Eu nu le pun nimic in plus fata de gris, oua, putina sare si consistenta aratata in poze e buna, daca e prea moale astepti putin sa se umfle grisul si apoi le pui in oala sau le mai pui putin gris.

    • izabela lungu spune:

      pt ati iesi mai moi nu pune prea mult gris si depinde si de cat de mult le fierbi ok ceauy

  14. Otilia spune:

    Le-am facut, au iesit foarte bune si pufoase, insa nu am pus decat 10 linguri de gris. Multumesc pentru pontul cu praful de copt!

  15. lexa spune:

    Eu cand fac galuste pentru supa nu le pun praf de copt…si imi ies pufoase…o sa incerc totusi si varianta cu praf de copt . Deocamdata incerc reteta tortului cu crema de zahar ars sa vad cum imi iese.Oricum imi place site-ul si imi plac si retetele chiar sunt simple si usoare:)

  16. demeca chirana spune:

    buna,pt.prima data fac supa de galusti si mi-au iesit foarte bune eu am adaugat un varf de cutit de praf copt si o lingurita de ulei .deci reteta este foarte buna m-au ajutat si pozele pt.galusti
    multumesc amelia foarte bine
    o zi buna!

  17. CARMEN spune:

    Am facut dupa reteta si au iesit foarte tari daca se pun 13-14linguri . Daca se pun 13-14 lingurite ies perfecte.

  18. luci spune:

    In galusti nu se pune PRAF DE COPT

  19. Flori spune:

    Galustele ies pufoase si fara praf de copt daca se procesdeaza astfel: e nevoie de un ou, se separa galbenusul de albus, albusul de bate separat spuma, sa fie tare spuma, se pune putina sare, apoi se amesteca cu galenusul, ca in cele din urma sa punem si grisul. Practic tot “secretul” e caalbusul sa fie batut spuma tare si grisul sa nu fie in exces, sa aiba consistenta incat atunci sa alunece usor de pe lingura cand sunt introduse in oala. Ies pufoase si fara praf de copt sau ulei.

  20. floryssunga spune:

    buna.foarte buna reteta ,eu nu folosesc praf de copt ci bicarbonat si ies la fel de bune.succes.

  21. janin spune:

    exact asa le fac si eu si ies ca ale tale,pupici

  22. Paula spune:

    Super reteta, super si micile dar atat de importantele “secrete” pe care ni le-ai impartasit! Au iesit foarte-foarte bune! Multumesc frumos!

  23. adrian spune:

    Sarutmana!

  24. Tibi spune:

    Multumesc mult. Mi-a fost de ajutor si sfatul cat si imaginea. Eu am doar 12 linguri de gris dar la 3 oua. Imaginea m-a ajutat foarte mult.

  25. mihai spune:

    Exceptional! Faceam galustele fara apa rece de la final…s-a vazut deosebirea. Sarut mana. Sa nu uit…eu bat separat albusul spuma si-l incorporez la urma iar galbenusul il desfac cu putin ulei (cam 2 linguri ptr cantitatile tale).Am impresia ca sunt mai “aerate”.

  26. lisa spune:

    Eu fac galuste din doua oaua,bat ouale bine si adaug grisul la ochi,amestecul trebuie sa fie putin mai moale si lasat 6 ,7 minute sa se odihneasca apoi le pun in apa fiarta.Cind am terminat pun un pahar de apa rece le acopar,le las sa dea citeva clocote apoi mai pun un pahar apa rece si le acoparpina dau in clocot iau capacul si le las sa fiarba in legea lor.Sint pufoase si foarte bune.

  27. Dana spune:

    In sfârșit mi-au ieșit si mie galustele!!
    Multumesc pentru reteta, sunt delicioase!

    • Amalia spune:

      Dana ma bucur… tocmai vroiam sa rescriu reteta pentru ca am cantarit ouale si grisul… am folosit la un ou de 68g 67g gris deci cam egal.

  28. cami spune:

    la 2 oua eu nu pun mai mult de 7 linguri de gris si sunt super ok si un vf.cutit sare

  29. alex spune:

    Trimite-mi adresa , sa pot arunca cu ele dupa tn , au iesit prea tari :p
    nu e buna reteta

  30. mikkaella spune:

    astazi e prima data cind fac ciorba cu galuste!!! sotului meu ii place f mult am luat reteta si sper sa iasa .multumesc pt sfaturi

  31. roxana spune:

    reteta e foarte buna acum mi-au iesit galustele perfecte cu siguranta am sa mai fac.mersi

  32. mirela spune:

    Daca ai spus sa punem praf de copt si in galuste atunci ce mai mancam?Sigur ca ies pufoase si se umfla de la praful de copt, dar stomacul nostru…….Cred ca si pamantul se umfla daca punem praf de copt.

    • Amalia spune:

      Mirela eu pun foaarte putin praf de copt…nu am simtit niciun efect advers..dar ai dreptate praful de copt nu e sanatos, insa deocamdata eu sunt multumita de varianta asta si nu renunt la ea.

  33. Sylvia spune:

    Dragele mele, eu sunt cu mai multi ani de experienta , nu vreau sa spun ca sunt asa de batrana dar nici mie mi-au reusit de la inceput.
    Am invatat si eu de la cei mai priceputi, astfel galustele de gris le fac doar asa:
    Oul intreg se bate se adauga grisul si la sfarsit putin ulei. Incercati, o sa va placa, nu trebuie nici un praf de copt nu stiu ce gust are praful de copt la fiert.
    Cu albusul batut am incercat si nu mi-au placut, poate nu am stiut eu sa le fac.
    Va doresc succes.

    Cu drag

  34. Madalina spune:

    Aceiasi reteta o folosesc si eu de mult timp numai ca bat ouale spuma cu mizerul si apoi cand incorporez grisul mai bat o data cu mixerul la viteza potrivita circa 20 sec.ies super bune,pufoase si bine patrunse.multa bafta!

  35. barnutiu spune:

    si mie imi place la bucatarie mai mult ca la sotie si am preparat galuste de gris de multe ori. IN tot deauna au iesit f. bune fara sa adaug praf de copt sau ulei .am facut amestecul potrivit de consistent nici prea moale nici prea tare si au rezultat galuste f bune . Nu am tinut cont de gramaj am pus atata gris cat sa iasa potrivit nici moi nici tari .

  36. Constantin spune:

    …separat albus batut si amestecat cu galbenus….ies o bunatate! …am invatat asta de la o telefonista….nu stiam cum sa le fac si un amic, luat de ameteala, a sunat, pe timpuri, la ,,telefoane,, singurul serviciu disponibil, si o doamna amabila al carui nume nu il stiu,-cred ca nici nu ne spunea acum 35 de ani, ne-a explicat cum face ea galusti…am incercat, a iesit din prima si de atunci ma declar,,expert,,!….am dat si lectii si am facut si demonstratii….

  37. izabela lungu spune:

    buna amalia am 13 ani si imi lace sa gatesc teas ruga sami arati cateva retete pe care leas putea incerca (de preferabil de prajituri)

  38. nelu spune:

    Secretul galustelor este sa fie lasate 15 min inainte de a fii puse in supa. Deci amestecul e cel simplu la 3 oua,1 lingurita de sare se amesteca grisul pana la obtinerea masei moi! Niciodata nu se pune gris mult. Grisul se pune pana se ajunge la consistenta smantanei sa zicem, si se lasa cele 15 min. Niciodata nu dau gres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>