Despre ciorba de burta as putea scrie ca e atat de buna ca nu mai are nevoie de nicio introducere, dar vreau totusi sa va scriu cateva cuvinte despre cum am gasit in sfarsit reteta perfecta sau ma rog reteta care mi se pare cea mai reusita.
Desi nu-mi placea ciorba de burta am zis ca principiul „ce tie nu-ti place altuia nu-i face” nu se aplica in bucatarie si acum cativa ani, sa zicem 12, am gatit pentru prima data reteta de ciorba de burta. A iesit destul de buna insa foarte concentrata, un fel de burta scazuta… si timpul a trecut, a inceput sa-mi placa tot mai mult si pana la urma am ajuns sa o prepar aproape lunar.
Am intrebat in stanga si in dreapta ce parere au fetele despre reteta si am constatat ca gospodinele mai tinere se tem de ea :) desi le-ar place sa stie sa o gateasca.
Va scriu reteta asa cum o prepar eu de ani de zile, sper sa o incercati si sa va placa. Nu este greu de facut daca lasati la o parte mirosul si vasele mai greu de spalat. :)
Ingrediente necesare pentru ciorba de burta:
Ciorba de burta
Ingrediente
- 2 kg burtă proaspătă sau congelată curățată
- 1 kg oase de vita
- 3 morcovi potriviti
- 1 pastarnac
- 1 radacina patrunjel
- 1 telina mica
- 1 ceapa mica
- 1 lingurita piper boabe
- 2-3 frunze de dafin
- 4 galbenusuri
- 400 g smantana 25% grasime
- 6-7 catei usturoi
- 1 ardei mic iute murat
- sare
- otet
Cum preparam ciorba de burta?
1. Oasele le spalam bine si le lasam sa stea in apa rece 2-3 ore, apoi le punem la fiert intr-o oala de 8 l. Cand apa da in clocot, spumam si adaugam burta spalata bine.
2. Lasam sa fiarba la foc mic cu capac si cand burta este aproape fiarta adaugam zarzavatul curatat si spalat, sare, piper si dafin.
3. Cand burta a fiert, strecuram zeama intr-o alta oala si dupa ce burta s-a racit putin cat sa o putem taia, o taiem fideluta si o adaugam in oala.
Acum stiu ca multa lume arunca zarzavatul insa eu il zdrobesc bine cu blenderul pentru supe creme intr-un vas impreuna cu putina zeama si apoi il rastorn in oala.
4. Galbenusurile le frecam bine cu smantana si adaugam putin cate putin din zeama fierbinte si rasturnam apoi tot amestecul in oala.
5. Usturoiul il zdrobim bine si il adaugam la ciorba.
6. Adaugam si ardeiul iute taiat marunt si acrim numai cu otet (atentie sa nu puneti prea mult pentru ca ciorba „capata” gust acrisor dupa un timp si nu pe moment). Puteti pune si otetul de la ardeii iuti murati.
7. Potrivim de sare si apoi „dam culoare” ciorbei astfel; curatam un morcov mic si apoi il dam pe razatoarea fina. Il calim bine intr-o lingura de ulei si apoi punem tot amestecul in oala. Ciorba va capata o culoare frumoasa galben inchis.
Servim cu ardei iute.
Alte poze cu reteta incercata:
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Ce fel de burta cumperi si de unde?e foarte important,ca am dat-o in bara de câteva ori.sunt din Cluj si de aceea te întreb.multam!foarte fain arată!
Salut, cumpar burta numai din Cora.
Buna ,Amalia eu o fac la fel pun toate legumele inapoi inafara de morcov , pe el calesc in putin ulei si pun doar uleiul ala galbior …;)
Amalia incearca înainte sa fie pusă gata caleste un gogoșar murat tăiat cubulețe mici si pune-l in oala cand adogi ardeiul iute sa vezi ce aroma deosebita ii va da la ciorba
Multumesc de sfat gogosar murat pun la ciorba falsa de burta(cea cu ciuperci)si chiar ca ii da un gust deosebit.
cam cat timp se fierbe (aprox) burta?
Depinde cat de „tanara” a fost vaca dar minim 1,5 ore. Aprox 2-3 ore.