Prajitura Craiasa zapezii – Redescopera dulciurile copilariei

DSCF0301_897

 

Faptul ca imi plac prajiturile nu mai este un secret pentru voi, am scris deja si care sunt preferatele mele, insa ca in fiecare an in preajma sarbatorilor va impartasesc alaturi de cateva amintiri placute o prajitura din caietul mamei, reteta de pe vremuri, simpla dar atat de gustoasa. Nu mai tin minte daca atunci cand eram mica asteptam sarbatorile mai mult pentru cadouri sau pentru prajituri, dar stiu cu siguranta ca desi nu aveam atatea posibilitati mama se straduia sa prepare cele mai bune prajituri, avea o sectiune in caietul de retete care se numea „Prajituri de sarbatori”, iar bucuria mea era de nedescris. Acum chiar daca anii au trecut, eu am preluat obiceiul ei si de fiecare data atunci cand vin sarbatorile de iarna sau chiar si o zi mai deosebita in familie prepar o reteta de prajitura din sectiunea „Prajituri de sarbatori” :).

Va scriu reteta de prajitura insotita de avertizarea „creeaza dependenta” :).

Ingrediente:

Blat:

  • 5 albusuri
  • 5 linguri de zahar
  • 3 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 1/2 pachet praf de copt

Crema:

  • 5 galbenusuri
  • 150g zahar
  • 4 linguri amidon alimentar (faina)
  • 3 plicuri zahar vaniliat
  • 500ml lapte
  • 250g unt minim 80% grasime
  • 100g ciocolata amaruie

Mai avem nevoie de:

  • 200g biscuiti Petite Beurre
  • 250ml frisca
  • 50g nuca de cocos
  • 200ml lapte

Blat Prajitura craiasa zapezii 1

1. Albusurile se bat spuma cu un varf de cutit de sare apoi se adauga treptat zaharul si se mixeaza pana se topeste. Adaugam treptat si uleiul, mixam si apoi adaugam faina amestecata cu praful de copt. Amestecam peste cap cu o lingura de lemn.

Blat Prajitura craiasa zapezii 2Blat Prajitura craiasa zapezii 3Blat Prajitura craiasa zapezii 3Prajitura craiasa zapezii 4

Turnam aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt ( dimensiuni 25×35) apoi coacem 15 min la 175g C.

Blat Prajitura craiasa zapezii 5Blat Prajitura craiasa zapezii 6

Scoatem blatul si caldut il insiropam cu 3-4 linguri de lapte cald.

2. Crema:untul trebuie sa fie la temperatura camerei

Amestecam galbenusurile cu amidonul alimentar sau faina, zaharul si zaharul vaniliat. Adaugam treptat laptele cald si punem amestecul la foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa ca o budinca.

Crema prajitura Craiasa zapezii 1Crema prajitura Craiasa zapezii 2

Il impartim in doua si intr-o jumatate adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam pana se omogenizeaza.

Crema prajitura Craiasa zapezii 3Crema prajitura Craiasa zapezii 4

Punem cate o folie de plastic peste fiecare jumatate de crema si lasam sa se raceasca.

Crema prajitura Craiasa zapezii 6

In crema cu ciocolata adaugam 100g unt, cate o bucatica pe rand si mixam bine dupa fiecare.

Crema prajitura Craiasa zapezii 7Crema prajitura Craiasa zapezii 8

n crema de vanilie adaugam 150g unt , cate o bucatica pe rand si mixam bine dupa fiecare.

Crema prajitura Craiasa zapezii 9Crema prajitura Craiasa zapezii 9

3. Asamblam prajitura; punem pe o tava blatul insiropat, apoi crema de ciocolata, un rand de biscuiti inmuiati in lapte, crema de vanilie.

Prajitura craiasa zapezii 1Prajitura craiasa zapezii  2Prajitura craiasa zapezii 3Prajitura craiasa zapezii  4

Punem prajitura la rece ( de preferat sa o preparati cu o zi inainte) si  in ziua in care o servim punem frisca si deasupra presaram nuca de cocos.

 

DSCF0265_893

Taiem  prajitura felii cu un cutit inmuiat in apa calda.

 Este deosebit de fina si cremoasa.

 

DSCF0342_902

Observatie: Aceasta prajitura se poate prepara si sub forma de tort daca inlocuiti biscuitii cu piscoturi. Diametrul tortului poate fi de 26cm.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


22 de comentarii la „Prajitura Craiasa zapezii – Redescopera dulciurile copilariei”

  1. Este deci o reteta a copilariei,dar pentru mine necunoscuta pana in prezent si deosebit de interesanta.Multumesc,mult succes in continuare!

  2. Bună ziua! Am făcut prăjitură sâmbătă și a ieșit totul ok și de gust a plăcut tuturor. Ce nu înțeleg cum iese la dumneavoastră asa înaltă și m-am uitat și pe alte site-uri și la fel pozele? Am respectat toate cantitățile și tava este cu foaete putin mai mare 27/37.Mulțumesc foartr pu

  3. Buna! Am facut si eu prajitura , intr-adevar foarte buna, dar trebuiesc dublate cantitatile daca vreti sa ajunga pentru masa de Craciun sau pentru orice alt eveniment!!!!

  4. Servus!Pana azi nici n-am auzit de ac prăjitură,dar cum am vazut-o am si facut-o,alaturi de fulg de nea(mâine este ziua soțului meu) si un tort de ecler.. Sunt sigura ca nu ne va ajunge,desi am dublat cantitățile! Merci ptr rețetă!!!

  5. Am inmultit cantitatile cu 1,5 pt ca am o tava mai mare si am avut 20 de musafiri.
    Am folosit frisca naturala , nu vegetala( 500 ml).
    A iesit dementiala! Gustul este maxim!

  6. Excelentă prăjitură,
    Nu necesită nicio modificare, însă, pentru interesați, pot spune ca 200 g unt şi 400 ml smîntînă din lapte nu dăunează, în materie de înlocuiri (am încercat ambele versiuni fiindcă nu sunt adepta înlocuitorilor precum margarina sau frişca vegetală).
    Întâmplător am avut o tavă exact de dimensiunea indicată şi a rezultat exact precum în poze.
    Mulțumesc mult pentru rețetă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.