Prajitura tavalita in nuca de cocos

Tavalita 1
Cand eram mica nu exista sarbatoare in care mama sa nu prepare aceasta prajitura. Stiu ca suna ciudat denumirea insa are o explicatie; prajitura este un blat dulce cu aroma de miere care se taie cuburi si apoi se tavalesc prin glazura si nuca de cocos. Bineinteles ca pe vremea aceea nu se gasea nuca de cocos si mama o tavalea prin nuca macinata. Dar cu nuca de cocos mi se pare cea mai buna.  Este o prajitura ieftina, care se face repede si usor dar deosebit de pufoasa si gustoasa. Reteta este din caietul mamei mele si o scriu cu drag poate o incercati si voi :)

Ingrediente blat prajitura :

  • 250 g zahar
  • 70 g unt
  • 2 oua
  • 2 linguri miere
  • 200 ml lapte
  • 1 praf de copt
  • 400 g faina

Ingrediente glazura:

  • 200 g zahar pudra ( eu am pus tos)
  • 250 g unt sau margarina
  • 100 ml lapte
  • 100 g rom sau o esenta (10 ml)
  • 2 linguri cacao de buna calitate
  • 200 gr nuca de cocos

Preparare blat prajitura tavalita:
Pentru prima varianta; mixam bine ouale cu zaharul pana acesta se topeste, apoi adaugam mierea, si alternativ faina in care am pus praful de copt si laptele caldut in care am pus untul. Am scris caldut pentru ca sa nu mai topim untul separat il punem in laptele cald si gata se topeste :)

Dupa amestecarea ingredientelor punem compozitia intr-o tava de dimensiunea 25×30 0 tapetata cu hartie de copt. Daca coaceti blatul in aceasta tava va ajunge glazura scrisa mai jos. Daca il faceti intr-o tava mai mare va trebui sa suplimentati si sa inmultiti cantitatile pentru glazura cu 1,5.

Tavalita 2

Coacem blatul la 170 grade C, 25-30 minute. Pentru mai multa siguranta facem proba cu scobitoarea.

Tavalita 3Tavalita 4

Cand este copt, il lasam sa se raceasca si apoi il taiem cubulete.

Tavalita 5

Preparare glazura prajitura tavalita:
Amestecam zaharul cu laptele, margarina (sau unt) si cacao. punem pe foc, lasam pana se topeste zaharul apoi stingem focul si adaugam 1 lingurita esenta de rom. Lasam sa se raceasca putin.

Sfat: folositi esenta de rom de calitate.

Atentie: Cu cat glazura este mai calda cu atat mai mult prajitura o absoarbe si s-ar putea sa nu va ajunga. Sfatul meu este sa o lasati sa se raceasca si apoi sa treceti cuburile prin ea.

Trecem cubul prin glazura de cacao si apoi prin nuca de cocos.

Tavalita 6Tavalita 7

Se aseaza pe un platou si se pastreaza la rece.

Tavalita 7

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


233 de comentarii la „Prajitura tavalita in nuca de cocos”

  1. Draga Amalia….cand iti citesc o reteta de pe site-ul tau, capat o deosebita incredere in mine,presimt ca o sa-mi iasa si mie…..de aceea te ador cu toate retetele tale cu tot….o zi minunata iti doresc….

  2. Buna, Amalia!
    Tavalita, asa stiu si eu prajiturica aceasta …si era programata de mama la fiecare Revelion !!! :)
    Este foarte gustoasa …incercati o !!!

  3. Draga Andreea ma bucur ca a fost pe gustul lui…uite ai putea sa incerci si budinca de orez pentru el :).O seara placuta iti doresc !

  4. Amalia, am facut prajiturica si este foarte buna!!! Am avut insa o problema: glazura mi-a ajuns doar pentru jumatate de prajitura… Sa fie din cauza ca eu am facut-o in tava mai mare si am avut cuburi mai mici? Oricum, este delicioasa si cu siguranta o sa o repet! Multumesc pentru reteta!

  5. Draga Alessia probabil ca da :), eu le-am taiat destul de mari … nu-i nimic data viitoare o sa faci portie dubla de glazura . Te pup si numai bine!

  6. Pe asta am facut-o de Craciun, si am avut aceeasi problema ca Alessia: glazura mi-a ajuns pentru doar 3 sferturi de tava. Si eu am facut tava mare, dar am taiat cuburi mari, asa ca m-am mirat. Am lasat restul fara glazura, caci copiii mei au mincat de-au rupt, si sotul meu chiar mi-a zis daca pot sa fac o tava numai asa, fara glazura :) cred ca mierea face diferenta. Deja este site-ul meu favorit, rulada cu crema de capsuni este urmatoarea pe lista…. Multumesc! :)

  7. Amalia pana la urma se pare ca toata lumea a fost fericita :)… ce sa zic cu glazura , eventual faci mai multa data viitoare… sa-mi scrii cum ti-a iesit rulada .

  8. hm pare delicioasa si rapida…asa cum imi place mie..:)acum vreau sa o incerc…sper sa-mi iasa ca eu cu prajiturile….nu le prea am:)

  9. Buna Amalia!Ai nu blog super si retetele sunt minunate.La glazura are ceva daca pun mai putin unt?Ca am vazut pe o alta reteta doar 20 g unt?Multumesc anticipat si succes in continuare!

  10. Anonim cred ca trebuie sa pui atata unt cat scrie in reteta :). Nu stiu daca se intareste daca pui mai putin unt.

  11. foarte buna!!!!am incercat-o si a avut mare succes si deja a trebuit sa mai fac prajitura de catvea ori.am experimentat deja cateva retete de prajituri si nu numai si au iesit super!!!abia astept urmatoarele luni pline de sarbatori pentru a mai incerca si alte retete.faci o treaba foarte buna

  12. Buna!
    Amalia ar fi fb dak ai descrie pas cu pas cum se face blatul de tavalita pt incepatoare k mn :).Ast mes si o sa incerk si eu.Mss.Pupici

  13. Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult – aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare.

  14. Que lindos biscochos en cuadrados se ven muy lindos me encantó tu blog ,me quedo pasa seguirte amiga ,muchas bendiciones para el año 2011, felicidades,cariños.

  15. multumim frumos pentru reteta Amalia …nu stiam cu iubita ce sa mesterim amandoi prin bucatariee :)) cu laptopu dupa noi ca sa putem citi reteta :P
    e o bunatate de prajitura….mie mi se pare ca e simbolul copilariei…mama obijnuia sa o faca de cand eram mic
    pupici din partea noastra

  16. Asa e Ovi , eu as face prajitura asta saptamanal … nu ma pot satura de ea :). Va pup si sper sa mai incercati si alte retete :).

  17. Iti multumesc pentru ca existi, tu si minunatele tale retete. Adevarul este ca eu nu prea le am cu bucataritul si multa vreme am incercat sa gasesc un sitte cu retete explicite. Am facut multe din retetele tale si mi-au iesit. Iti doresc multa sanatate si la cat mai multe retete delicioase

  18. Draga Adina ma emotioneaza mesajul tau, chiar daca am primti multe comentarii de acest gen… ma bucur ca pot face ceva pentru cei care sunt incepatori in arta bucataritului … multumesc pentru urari, asemenea iti doresc si tie :).

  19. Draga mea ,acum am in cuptor cotlet de porc evantai(abia astept sa vad cum a iesit)…. iar acum o sa merg sa fac prajitura…k tare bine arata: o sa te vizitez foarte des ,deoarece sotul este inebunit dupa prajituri. multumim pt aceste retete!!!

  20. amalia draga nu stiu cee am facut de data asta….dar o iesit dezastru blatu…:))
    o fost prea tare dar l`am imultit noi cumva cu lapte ….
    acum asteptam sa vedem ce minune iasa din cuptor…
    iti dorim sarbatori fericite tie si celor dragi…
    pupici din partea noastra :*

  21. nu este reteta originala, cea in care se amesteca ouale cu zaharul cu lingura, toate deodata, ci un mai ”moderna”!

  22. Tocmai am terminat de facut prajitura.E pentru petrecerea fiului meu de la scoala.A iesit super.Nu prea ma pricep cine stie ce,dar cu instructiunile tale,chiar mi-a iesit.Acu sigur trebuie sa o ascund,sa nu dea iama in ea sotul meu :)

  23. Buna , si eu fac reteta asta dar cu o mica diferenta ,las prajitura in tava ,o tai cubulete ,si torn glazura pe desupra ,prin spatiile taieate se prelinge glazura si se vede asa de frumos ,la urma presar fulgi din nuca de cocos ,si gata ,pa va pup pe toti

  24. am facut si eu reteta insa nu mi-a crescut deloc la cuptor…iar glazura a iesit un pic cam alba de la margarina una peste alta pana la urma a fost delicioasa.cred ca a fost tava cam mare…multumesc pt reteta merita incercata

  25. Pt mine prea multa margarina! Am facut cu 200 g de margarina si a trebuit sa o arunc!!! Se simtea prea tare margarinaiar blatul dupa reteta asta nu imi creste niciodata!!! Chiar imi pare rau!

    1. Geanina fiecare cu parerea lui, imi pare rau ca nu ti-a iesit reteta… daca blatul nu s-a copt in 15 minute trebuia sa-l mai lasi, cat despre glazura e imposibil sa nu-ti iasa cu cantitatile scrise .

    2. nu stiu de ce zici asta…eu am facut-o de nenumarate ori si mi-a iesit super… poate ca esti tu mai neindemanatica!!!!

  26. ciao Amalia,ieri am incercat sa fac prajitura aceasta ptr prima data…si spre uimirea mea a iesit foarte,foarte bine si gustoasaaaaaaaaaa cum o facea mama mea…iti multumesc mult prt toate retetele gustoase…baciii

  27. Foarte buna prajitura, complimenti. Nu inteleg cum alte persone vocifereaza despre cantitati…trebuie sa fii chiar incompetent sa nu iti reuseasca. Mai mult decat atat (reteta pas cu pas) nu se poate!! Foarte foarte buna !!!

  28. Inainte aveai o reteta cu 2 linuguri de miere , era mai buna dar din pacate nu mi-am scris reteta nu ai putea sa mi-o dai te rog frumos

      1. Merci mult sa-mi spui te rog sub ce nume o gasesc , ador acel blat doar ca nu am fost inspirata sa o notez , cand faceam plaji aceasta trageam un ochi pe site-ul tau :D ,promit ca acum o notez

  29. e prima oara cand incerc reteta …a iesit super buna am folosit in loc de nuca de cocos nuca macinata …yummy …..sotul meu a fost foarte incantat de idee:)

  30. felicitari pentru reteta! este o prajitura delicioasa si foarte usor de facut. am incercat`o si eu zilele trecute si mi-a iesit f buna! precizez ca este prima prajitura facuta de mn:)). voi incerca si alte retete si la fiecare din ele iti voi spune cum a iesit:)

  31. Multumesc pentru reteta. Asta seara am terminat-o si eu, a iesit gustoasa. Dar ca intotdeauna mie ceva nu-mi iese bine. Imi pare putin cam fraged blatul, ma asteptam sa iasa mai mult gen burete. Pufos, moale si sa absoarba crema. Dar a iesit putin cam tare in laturi si crusta la suprafata. La mijloc este pufoasa si ca un burete. De as decupa blatul, laturi sus si jos sa folosesc doar mijlocul, atunci ar fi perfect :D
    Asa ar trebui sa iasa?

    1. Hmmm nu trebuia sa iasa asa, nu a fost cam tare focul? ma gandesc sa nu-l fi prins prea dintr-o data … eventual poti incerca cealalta reteta ( mai am una de Tavalita )

  32. da e o reteta simpla si buna ,cine stie sa faca pandispan e bine ,pentruca are o idee ,cum trebuie sa fie prajitura,buna…………………………………….

  33. e preferata mea de cand sunt micutza , nu am mai mancat de multttt cum sunt plecata ..oricum am sa merg sa imi cumpar ingredientele necesare si am sa o fac si eu :x ms de reteta , pupe !!

  34. eee super fainaaa!mia iesit din prima si acuma o fac defiecare data pt ca e si ieftina si ffoarte foarte buna!!!minunata frati mei o adora!!!multumim amalia!

  35. Amalia vreau sa fac prajitura acum de sarbatori,nu am facut-o niciodata.Am cuptor electric la ce temperatura sa coc blatul .Sarbatori fericite si multumesc pentru ca gasit pe acest blog orice .

    1. Ai folosit tu o tava prea mare, nu e frumos sa scrii comentarii rautacioase . Daca citeai reteta cu atentie si o respectai intocmai iti iesea o prajitura delicioasa.

  36. Tocmai am terminat de facut prajitura.A iesit f. buna .Am dublat cantitatile,mai putin la zahar si la unt….Super!!!Iti multumesc.

  37. Buna, eu tocmai am facut prajitura aceasta si e si prima prajitura pe care o fac. mi-a iesit foarte buna. am respectat reteta data de tine si a iesit f buna.iti multumesc de reteta.

  38. Amalia sunt f bune retetele tale! cand vreau sa fac cv bun,caut pe net „reteta Amalia”!!! sunt superrr.acum ma apuc de tavalita.nepotica mea de 9 ani…imi va da o mana de ajutor:p

  39. va spun un pont….. eu las blatul in tava,il portionez si torn siropul prin taieturi si apoi presar nuca. este mai simplu asa!

  40. ciao.eu am taiat blatul in cuburi mai mici(pt.copii),si a trebuit sa fac inca o juma de glazura.Stiai ca in anii 80 se chema ARICI,reteta ta?Am facut si foile cu miere,sunt un delciu,mai ales ca sunt departe de casa.O sa iau inca retete pt.ca imi aduc aminte de casa.Continua tot asa si sper sa nu te superi daca mai adaug ceva la retetele tale MERSI MULT.

  41. O reteta foarte simplu de facut, simplu de retinut si foarte gustoasa. Dar mai ales numai buna pentru tava mea! :)
    Pana acum intotdeauna am avut probleme cu stabilirea proportiilor, pentru ca tava mea este mai mica.
    Eu am copt blatul intr-un cuptor electric, la 160 grade, 7-8 minute am lasat sa se incalzeasca cuptorul, apoi am lasat la copt blatul timp de 20-25 min.

    Ce este important, in primele 10-15 minute sa nu deschideti usa cuptorului.

    La cat mai multe retete simple si gustoase!

  42. Am facut si eu, a iesit super buna, ma bucur ca am gasit reteta, am sa mai incerc si altele, daca mai sunt asa de usoare. Multumesc pentru ca ai impartasit cu noi retetele tale si pentru ca explici cum trebuie si facut.

  43. Delicioasa! Am respectat reteta intocmai, cu o singura exceptie: in loc de zahar am pus xilitol. Pentru ca nu am experienta prea multa in bucatarie, nu am reusit sa le tai frumos sa fie de dimensiuni egale asa frumoase cum sunt ale tale, dar gustul e desavarsit. Cred ca am taiat bucati prea mici , ca nu mi-a ajuns glazura( fiind mai mici bucatile, erau mai multe de inmuiat deci au absorbit mai multa glazura). Dar a iesit o praji delicioasa :) Multumesc , Amalia

  44. Buna Amalia,am facut prajitura asta de Paste,vreau sa iti multumesc pt ea si sa iti spun ca a iesit suuuper,o ador!

  45. buna.te felicit amalia pt toate retetele postate.am incercat f. multe si mi-au reusit…asa ca voi continua sa ma inspir din ¨cartea ta de bucate¨.cum am timp liber destul, tot la 2-3 zile fac fel si fel de prajiturele dar numai de pe blogul tau pt ca sunt mai sigura ca imi ies:). Faci o treba f buna!felicitari!

  46. Buna, fac de mult aceasta prajitura dupa reteta ta si iese delicioasa. Doar ca acum am ramas fara miere. Crezi ca o pot inlocui cu e linguri de zahar in plus, sau pot sa renunt la ea?

    1. Nu stiu sa-ti raspund… uita-te la cealalta reteta, cred ca se face fara miere. Nu as vrea sa te indrum gresit :)

  47. E foarte buna la gust , dar eu am o problema… e a 2-a oara cand incerc cu reteta asta dar prajitura nu creste prea mult desi pun praf de copt … foarte buna la gust oricum ! :*

  48. Buna! E prima mea prajitura pe care o fac, am mai mancat o tavalita facuta de mama unui prieten si din diferite discutii, din cauza unei fete am ajuns sa o fac chiar eu. Chiar imi place ce am facut, a iesit super buna.. multumesc frumos pt reteta. Stima si respect!! :)

  49. Amalia draga ce ma fac ca tot timpu imi ramane prajitura fara sa o mai dau prin glazura,am pus si mai mult lapte si tot degeaba,un sfert e fara glazura:)

  50. in momentul asta am blatul la cuptor, sper sa iasa bine. pt glazura insa o sa inlocuiesc esenta de rom cu coniac , multumim de reteta.

  51. Cea mai buna si ușoară glazura!!! Mersi foarte mult ca ai împărtășit reteta cu noi. De foarte mult timp căutam o reteta de glazura si cand am încercat-o pe a ta am fost foarte impresionata ce buna e!

  52. prajitura asta o fac de fiecare data de Craciun, alaturi de cea cu foi cu miere de albine si crema de gris. Restul prajiturilor le mai variez, dar cele doua raman in fiecare an :)

  53. Am facut astazi prajitura si a iesit super.
    Cel mai mult mi-a placut blatul, compozitia am mai imbunatatit-o, am adaugat niste zahar vanilat si coaja de lamaie rasa.
    Ms pt reteta si pt ca este cu poze si cu explicatii pt toti :D

  54. Din comentarii,am inteles ca mai aveai o reteta de tavalita cu miere in compozitie ,care fetelor le-a placut si mai mult.De ce nu o mai pui pe blog,caci desi a fost ceruta, nu o vad printre retete?

  55. Am facut aceasta prajitura dupa reteta si a iesit f buna, o voi face si la masa de Craciun. Multumesc! Fotografiile cu prajitura sunt la facebook.com/ciobanu.doina.9

  56. Buna, vreau sa fac aceasta prajitura, dar pentru varianta 1 a blatului, cea cu miere, nu scrie la prepararea blatului cand trebuie adaugate: mierea, cei 200ml lapte si margarina… Imi poti da niste ajutor? Multumesc anticipat

    1. Tina am scris acum reteta corecta. Am vrut sa unesc cele doua retete si cel care s-a ocupat de asta a omis ceva. Bine ca mi-ai scris :).

  57. Care din retete iese mai pufoasa? Banuiesc ca a doua reteta pt ca e ca un pandispan. Dar daca e ca un pandispan, nu suge prea mult din sirop?

  58. Cel mai bine si usor e sa faceti varianta 2 cu pandispan,e pufoasa arata bine.Se poate tavali si prin nuca pisata sau alune.Varianta 1 ,uneori e mai tare,cand pui miere coca se inmoaie mai greu,e si mai costisitoare…dupa mine.

  59. Azi am incercat si eu aceasta reteta de „tavalita” .E intr-adevar o prajitura foarte gustoasta si foarte usor de facut…multumesc pentru reteta :) e exceptionala!!O recomand tuturor.

  60. Am cautat indelung o prajitura pe care sa o pot face cu ingredientele pe care le aveam prin casa. Am dat de reteta asta si a iesit absolut delicioasa! Am modificat-o un pic, inlocuind margarina cu untul si adaugand mai mult lapte, fiindca mi-a iesit un aluat f tare pe care nu reuseam sa-l torn in tava (poate din cauza fainii pe care am folosit-o). A avut asa succes incat la cerintele familiei, am refacut-o dupa o saptamana :) Multumim pt reteta!

  61. Bună seara, de ce ati scos reteta pentru varianta a 2-a a blatului? Era extraordinara si rapida si nu o mai găsesc si n-am notat-o nicăieri. Oare nu puteți s-o postati din nou, vă rog? Va mulțumesc.

    1. Of trebuie sa o caut …din pacate mi s-a tot spus ca prima e mult mai buna si m-am gandis sa nu induc lumea in eroare si sa o las doar pe ea. o sa o caut si o scriu

  62. Buna, si eu cautam tot varianta a doua, mi se pare mai pufoasa, asta mi-a iesit cam uscata. Nu se poate sa o postezi din nou, te rog? Multumesc.

  63. buna Amalia
    unde a disparut Lamingtonul,sotului ii place aceasta prajitura si azi as vrea sa i-o fac dar nu o gasesc.
    o zi faina sa ai

  64. Buna! Scuze de intrebare,dar pentru blat nu esteste prea mult zahar? Adica daca si adaugam doua linguri de miere. Vreau sa o fac si mi se pare ca e cam mult zahar. Multumesc frumos!

  65. Buna seara! Ati putea sa rescrieti si a doua varianta de blat? Recent am intrat pe site si am vazut ca nu mai este. Am facut-o de multe ori si mi-a iesit de fiecare data foarte gustoasa. Acum as vrea sa o fac din nou si sper sa fac rost de reteta.

  66. Buna Amalia ai putea sa îmi dai cea dea doua rețeta pt tăvălita ca tare mult ne place și acum nu o mai găsesc la tine mersi mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.