Foi cu miere de albine

foi-cu-miere-amalia-1

Foi cu miere, albinița sau prajitura foi cu miere indiferent de denumire este o prajitura atat de buna! Pentru mine este prajitura copilariei, nu era sarbatoare sa fie prezenta pe masa si mama oricate retete de prajituri noi avea cand faceam lista cu ce dulciuri o sa pregatim de sarbatori incepeam inevitabil cu Prajitura cu foi cu miere. Chiar daca pare greu de facut sa stiti ca daca prinzi șpilul la foi, se fac foarte usor. Regula de care tin cu dintii este ca acestea trebuie intinse cat sunt calde , pe masura ce se racesc se intaresc. Dar daca se intampla asta si cand spun acest lucru ma gandesc la doamnele care fac prajitura pentru prima data puneti aluatul pe o farfurie pe care o puneti peste o oala cu apa calda, astfel se va mentine cald si se poate prelucra.

Un ingredient important este gemul, prajitura musai sa fie cu un gem acrisor, pe vremuri o faceam cu silvoita adica magiun de prune, dar puteit pune si gem de caise.

Reteta este din caietul de retete al mamei mele, o sa va dati seama dupa ingrediente :)

Foi cu miere de albine

Ingrediente pentru o tava de 25x35cm:

Pentru foi:

  • 150 g zahar
  • 30 g unt (margarina)
  • 1 ou
  • 5 linguri miere
  • 6 linguri lapte
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
  • aprox. 400g faina

Pentru crema:

  • 200g unt de minim 85% grasime
  • 1 lamaie
  • 150 g zahar pudra
  • 1 vanilie
  • 400 ml lapte lichid
  • 4 linguri gris
  • cateva linguri de gem acrisor ( eu am pus de maciese)

Cum procedam :
Amestecam ingredientele pentru foi si le fierbem 4 minute amestecând mereu. Daca doriti ca foile sa fie mai închise la culoare lăsați mai mult amestecul pe foc dar atenție zahărul se caramelizeaza foarte repede.

Cand compozitia este aproape calda cat sa punet degetul in ea fara sa va ardeti, se adauga faina si se face o coca omogena, care se imparte in 4 foi ce se coc pe dosul tavii unse cu ulei 6-7 minute la 180 grade Celsius pana se rumenesc frumos. Eu folosesc hartie de copt de o vreme, le intind direct pe foaia de copt.

Puteti sa faceti si doua foi coapte pe fundul tavii de la aragaz urmând sa le tăiați in doua pe fiecare cand sunt coapte.

Pentru ca am facut aceasta prajitura de mai multe ori pot sa va spun ca este destul de greu sa intindeti foile insa va scriu cateva trucuri; cand compozitia este calda puneti doar 300g faina si amestecati. Apoi impartiti aluatul in 4 si il pastrati la cald. Puteti sa-l puneti intr-un vas si vasul pe un altul in care este apa fierbinte sau pe un capac intors tot deasupra unui vas cu apa fierbinte.

Cand le intindeti pe fundul tavii va ajutati de faina.

11082485_787737084629686_7628882074492222237_o

Cat timp se racesc preparam crema:

Laptele se fierbe cu grisul si apoi se lasa sa se raceasca. Untul se freaca spuma cu zaharul pudra, coaja de lamaie, sucul de lamaie.Se pune putin cate putin in grisul rece si se amesteca bine-bine.

Din nou o observație; am simplificat procesul de preparare a cremei punând zahărul tos direct in lapte, fierb laptele apoi adaug grisul si cand crema este rece pun tot untul si.mixez.

Apoi facem un sirop din 100ml apa si 1 lingura de zahar in care punem putina esenta de vanilie.

Asamblarea:
Foaie, cu pensula punem putin sirop, crema, foaie, insiropam, gem , foaie, insiropam, crema, foaie.

Se pudreaza cu zahar si se lasa peste noapte la rece sa se inmoaie foile apoi  se taie cu un cutit bine ascutit.

Prajitura foi cu miere de albine

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


61 de comentarii la „Foi cu miere de albine”

  1. Amalia,chiar acum cateva minute am postat si eu reteta de „Albinita”.Eu am facut tot timpul dupa reteta Elenei din Suedia(de la culinar).Este aproape identica reteta cu a ta.Eu o fac de foarte multe ori,ca place tuturor si merge repede.O sa incerc sa pun coaja de lamaie in crema si sa stropesc foile cu rom,ca nu am facut niciodata asa.Iti multumesc pentru idee,pupici!

  2. Reteta asta o stiu de la doamna Jana, o femeie de peste 70 de ani. E o reteta veche si buna. Ma bucur ca am gasit indrumari aici, la tine.

  3. Buna Amalia
    as dori sa incerc aceasta reteta si te rog sa-mi spui dimensiunea tavii tale.in poza mi se par de marimea tavii de la aragaz.multumesc
    ti-a iesit f faina prajitura.

  4. buna Amalia, ma uitam pe reteta de la foi cu miere: la crema se pune gris dar nu ai specificat cat, imi spui te rog cat se pune, multumesc. Si mai vroiam sa adaug ceva daca nu te superi: cand se intind foile se poate pune sub ele, sub aluat deci, un vas cu apa care fierbe si le tine calde, stiu si eu de la mama mea.

  5. Vio , reteta o am din caietul mamei mele unde scria „se face un gris mai tare” :) , eu nu am mai masurat, sper sa te descurci daca faci crema asta. Cat despre foi multumesc pentru sfat :)intotdeauna avem cateceva de invatat in domeniul asta .

  6. Iti multumesc pt ac reteta.Am facut-o de anul nou si a iesit super.E f imp. ca ai descris exact procesul, ma refer la partea cu „se fierbe 4 min”, pt ca eu am mai primit reteta de la 2 persoane, de la care am mancat prajitura reusita , dar nici una nu mi-a spus exact cum se fac foile, ci mai mult ingredientele……..mai sunt si alte retete de-ale tale care imi sunt pe plac.

    An nou fericit si La multi ani!

  7. Cu multa placere, imi place sa scriu cat mai explicit retetele pentru ca sa fie intelese cat mai bine… Un An Nou fericit si tie !

  8. Amalia, am incercat tortul egiptean a fost un deliciu, la fel si prajitura foi cu miere de albine si alte cateva mancaruri delicioase !!! sotului meu ii place foarte mult tortul dobos cu glazura de ciocolata , iubesc retetele tale, te rog publica si o reteta de dobos ! si laptele de pasare a iesit minunat ! eu locuiesc in Los Angeles ca altfel ma mutam langa tine…. pupici multi, multumesc, si…. am de gand sa prepar TOATE retetele tale !!!

  9. Amalia, aprecierile le meriti.Tocmai am terminat de preparat prajit.Tosca si am mai facut un tort Egiptean la care am triplat cantitatile !!! hi hi ! maine am musafiri… acum ma apuc de checul aperitiv. ti-am promis ca o sa prepar toate retetele tale nu ?! astept sa incerci tu dobosul ptr. ca imbunatatesti mereu retetele si sa-mi spui daca merita.sper ca ai avut o vacanta de vis , si eu te imbratisez! multumesc.

  10. am incerkt sa fac prajiturik astazi si nu mi-a iesit…adik nu mi-au iesit foile..sunt atata de dezamagita deoarece imi place extrem d mult k seamana cu prajitura mea preferata, prajitura Claudia.Nu stiu care ar putea fi motivul pentru care nu mi-a iesit.eu sunt in irlanda de nord si unele ingrediente au fost de aici,nu stiu ce alta explicatie sa gasesc…Si imi era asa o poftaaaa k aici nu gasesc prajituri bune.Imi place mult blog-ul tau, am facut mai multe retete de pe el.Esti foarte priceputa:)Bianca

  11. Am pus aceleasi ingrediente, si chiar am folosit faina romaneasca,am folosit aceleasi cantitati insa ce mi s-a parut destul de ciudat a fost k dupa c mi s-au racit ingredientele pt foi mi s-a intarit destul de tare si mi-a fost f greu sa incorporez faina, ma gandesc sa nu fi pus prea multa miere desi am pus 5 linguri:D dar poate le-am pus prea pline.si ink o problema…knd le intindeam p fundul tavii mi se lipeau d tava:(( desi e tava teflonata si am facut destul de multe prajituri si nu mi s-au lipit niciodata..sincer ma km depaseste situatia deoarece nu am facut niciodata genul asta d foi.no, asta e:D oricum mc multe de interes si scuze pt bataia d kp..dar tot nu ma las:))o sa mai incerc:D scuze de deranj si o zi buna iti doresc:* Bianca

  12. Bianca trebuia sa pui pe un vas cu apa calda , nu e problema cu mierea … daca se lipeau eventual data viitoare sa pui putina faina pe fundul tavii. Ai incalzit-o sa se poata intinde mai usor? Eu sper sa-ti reuseasca data viitoare :). Te pup !

  13. intradevar nu am pus p un vas kld…insa am incercat si cu faina p tava..aqm nu stiu..poate totusi mai trebuia faina desi am pus mai multa decat ai scris tu:D no lasa…ma descurc eu…pana una alta trebuie sa merg sa-mi mai iau faina k incercarea mea m-a lasat fara provizii:))te pup..o zi buna in continuare

  14. eu am incercat azi aceasta reteta dar…mi-au iesit numai 3 foi ,destul de subtiri ,am folosit cantitatile din reteta. Nu am nici o explicatie

  15. Anonim e posibil s ale fi intins pe o tava mai mare ? Poate asta ar fi singura explicatie , alta eu nu gasesc… eventual renunti la stratul de gem si pui doar crema :).

  16. Amalia, foile se pot intinde usor si daca se incalzeste o cratita larga, umpluta pe jumatate cu apa pana aceasta fierbe. Tava se plaseaza deasupra cratitei – aburul de dedesubt inacalzeste fundul tavii exact cat este necesar pentru a facilita intinderea foii. Pana ce o foaie se coace se poate reintoarce cratita pe foc ca sa se pastreze temperatura apei.

    In alta ordine de idei – minunat blog ai tu aici, ma colind prin el de o ora, citind retete, copiind si parca tot mai vad cate una care imi face cu ochiul…

  17. Hey multumesc de comentarii si de sfaturi, se pare ca esti o bucatareasa cu experienta :). Sper sa-ti placa retetele de pe blog !

  18. e pe lista mea de prajituri de craciun alaturi de minunatele tobite, snikers si mai vedem…as vrea sa mi spui cum topesti ciocolata la microunde?cu apa?razuita?acoperita?mie nu mi iese…se caramelizeaza…:)

  19. Ioana eu nu topesc ciocolata la microunde, o pun la baie de abur. Intr-o craticioara pe care o pun intr-o alta craticioara cu apa fierbinte.

  20. oare este vreun secret sa se inmoaie foile, ca bunica mea facea praji asta si era tare gustoasa, dar cand a incercat sora mea sa o faca i-au iesit foile cam tari si nu s-au inmuiat nici a doua zi, nici a treia… as vrea sa fac eu prajitura de craciun, sper sa imi iasa, macar pentru buni care era o bucatareasa foarte buna!
    Multumesc

  21. Asta e prajitura copilariei mele! Nu era Craciun fara prajitura cu miere. M-am chinuit cativa ani, pana i-am prins secretele si mi-a iesit cam ca in poza ta. Chestia cu romul n-am incercat-o inca, dar e cu siguranta super.

  22. Asa e Andrea si mie imi aminteste de copilarie , ma bucur mult ca ti-a iesit , foile sunt cele mai grele de facut dar cum scrii tu dupa ce prinzi secretul se pot face destul de usor .

  23. Eu prefer mierea de albine in stare naturala. Peste 40 de grade isi pierde o serie din proprietati. Insa dupa cum bine prezentati, este de preferat in prajituri in locul zaharului. Acesta este mult mai daunator pentru organism.

  24. Amalia tin sa te anunt ca am facut prajitura si mi-a iesit super buna,a fost tare apreciata de totii invitati…Multumesc pt reteta!pupici…

  25. cu toata dragostea …dar cred-ca distanta e foarte mare…sunt in spania …dar doar virtual…cu toata placerea..esti o scumpa..

  26. Bună ziua și La mulți ani!
    Sub denumirea de ”Albinuța” am și eu această rețetă de la bunica mea și cred că are o vechime de peste 100 ani, fără exagerare (bunica o avea de la mama ei și cine știe de la cine o avea străbunica mea).
    Amelia, aș completa, dacă nu te superi la cremă: ” 6 linguri de gris cu vârf se fierb în 6 pahare cu lapte (de 150ml), fără zahăr (lingura de gris la paharul cu lapte)” și nu aș înlocui niciodată grisul cu făină pt că de fapt și grisul îi dă cremei un gust deosebit.
    Fiul meu este înnebunit după această prăjitură încât, într-un an la o aniversare, când am făcut această prăjitură mi-a mâncat mai bine de jumătate din ea, că am fost nevoită să fac alta repede.
    Vă doresc un An Nou plin de realizări și de bucurii!

  27. iubesc prajitura asta dar tot timpul sunt nervoasa in ziua in care o fac din cauza foilor:D, dar in sfarsit am avut si eu un pic de inspiratie, poate pentru unii nu e o noutate, dar eu pentru a le intinde mai usor pun o folie de plastic alimentara pe aluat si intind asa foile. phuuu un stres mare in minus! bine deja luatul foilor de pe tava e o alta problema :)) dar eu sunt ambitioasa si o repet la fiecare sarbatoare. felicitari pt reteta, asta o folosesc de cand te-am descoperit!
    sarbatori fericite !

  28. Buna tuturor,am si eu aceasta reteta de la mama este f.gustoasa si usor de preparat;cantitatile sunt aprox. aceleasi doar ca se foloste faina in loc de gris 3-4 linguri iar coaja si zeama de lamaie se pun in crema de lapte cu faina dupa ce am luat-o de pe foc si nu direct in unt ca se taie;asta e diferanta;pofta buna si succes!! Sarbatori ferite!!

  29. Cantitatile date pentru foi sunt insuficiente,aluatul a iesit o porcarie. Ar fi bine daca ai scrie si dimensiunea tavii folosite.Pacat de materia prima stricata ,de timpul pierdut si de munca in zadar.Ar fi bine sa nu mai postam retete doar de dragul de a posta ceva.

    1. Eu chiar nu postez de dragul de a posta sa stii… imi pare rau de nereusita, reteta asta o am de la mama mea si sa stii ca ar fi trebuit sa-ti iasa foile… daca spui ca aluatul a fost insuficient probabil ca nu le-ai intins cat trebuie. Cat despre dimensiunea tavii imi cer scuze este tava clasica de prajitura 35×25…trebuia sa faci doar 3 foi sa salvezi prajitura :)

    2. draga Amalia tin sa ati multumesc pt toate retetele in special pt reteta de foi cu miere mie ami iese fff buna o fac an tara si in italia am facuto si in spania,a fost tradusa in 3 tari si a avut mare succes, toata lumea care probeaza aceasta prajitura nu reuseste sa se sature complimente!!!pt,mine si prietenele mele esti speciala si apreciem foarte mult retetele tale,te pup dulce.Lili

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.