Acest preparat absolut gustos poarte numele de sac tava este un preparat cunoscut si iubit in multe regiuni din Turcia. Se prepara intr-o tigaie cu fundul de metal foarte subtire (sac) si reteta originala este cu carne de miel. Am gasit multe variante ale acestui preparat foarte asemanatoare intre ele, insa toate contin ardei si rosii de unde mi-am permis sa-i dau alta denumire. In orice caz legumele folosite trebuie sa fie foarte proaspete si bine coapte. Bine daca il cunoasteti v-ati dat seama ca nu e chiar preparatul original , insa am incecrat sa repsect ingredientele si modul de preparare.
Mancarea o puteti servi cu orez sau cu bulgur, eu am preparat orez ca si garnitura, se potriveste perfect.
Tocana de vită cu roșii și ardei
Ingrediente:
- 700g carne de vita ( pulpa)
- 1 ardei verde gras
- 2 ardei kapia
- 2 rosii potrivite
- 2 cepe potrivite
- 1 lingurita boia dulce
- 1/2 lingurita piper
- 1/4 lingurita chimion macinat
- sare
- 3 linguri ulei
Pentru garnitura folosim ca unitate de masura cana de 200ml.
Ingrediente:
- 50 g unt
- 1 cana de orez cu bobul lung
- 2,5 cani apa
- 1/2 lingurita sare
- o legatura mica de patrunjel verde
Carnea o taiem in cubulete mici, ardeii la fel, rosiile cubulete mai mari si ceapa o tocam marunt.
Apoi incingem uleiul intr-o tigaie mai mare ca diametru ( ar fi foarte bine daca aveti tigaie de paella) si prajiti carnea la foc potrivit pana scade lichidul lasat. Adaugati ceapa tocata marunt, amestecati si lasati 3 minute apoi adaugati ardeii taiati cubulete si la fel amestecati si lasati 3 minute.
Adaugati boiaua dulce, chimionul, sarea si rosiile taiate cubulete.
Amestecati si adaugati 100ml apa. Acoperiti cu un capac si lasati sa se faca la foc potrivit pana cand carnea este fiarta si lichidul scade formand un sos gustos.
Pana se face carnea preparati orezul. Topiti untul intr-o oala mai mica, adaugati orezul si-l lasati sa se prajeasca putin apoi adaugati apa. Eu am pus și putin condiment universal. Acoperiti cu un capac si lasati sa se faca 10 minute la foc mic, lasati sa stea inca 5 minute cu capac apoi luati capacul adaugati patrunjelul verde tocat si amestecati.
Intre timp cu siguranta carnea s-a facut asa ca mai potriviti de sare si piper si mancarea este gata.
Pofta buna
Ca si precizare, am folosit carne de vita black angus, asta insemnand ca s-a gatit rapid. Daca folosit carne de vita obisnuita atunci s-ar putea sa trebuiasca sa adaugati mai multa apa.
Si aici aveti un filmulet cu modalitatea de preparare.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]