Clătite umplute aperitiv

Să ne înţelegem de la început; orice preparat cu clătite este unul de succes sau, mai bine zis, clătitele sunt gustoase sub orice formă! Pentru că am crescut cu ele, ne amintesc de copilărie, dar şi de zilele când nu existau atâtea tipuri de preparate. Vă rog să nu mă contraziceţi şi să nu-mi spuneţi că nu vă gândiţi cu poftă la papanaşi, clătite, alivenci, plăcinte dospite, gogoşi, poale în brâu sau cornuleţe, că nu vă cred. Ori, cu siguranţă, nu sunteţi cititori ai blogului meu (în care găsiţi o mulţime de reţete de bunătățuri eterne românești).

Clătitele umplute apertiv sunt un fel de mâncare destul de consistent, foarte gustos, care se poate consuma și rece, şi cald. Fac o paranteză şi vă scriu că am constatat (bineînţeles, nimic nou sub soare) că la petreceri, de obicei, se consumă aperitive destul de consistente – ce să faci, dacă oamenilor le place să mănânce bine, nu poţi să-i critici; merg să se distreze şi nu să se gândească la calorii şi alte cele care îţi taie orice poftă… Tocmai în această idee m-am gândit să readuc în actualitate reţeta acestui preparat care se mânca acum ceva vreme pe la nunţi şi care încă se mai consumă la unele evenimente, deși mai rar. Am scris aperitiv în titlu pentru că nu sunt clătitele clasice umplute care se bagă la cuptor, acestea se prăjesc apoi se taie într-o formă frumoasă şi apoi se aşează pe un platou (vă asigur că acel platou va rămâne gol în scurt timp). Eu le prepar cu trei tipuri de umpluturi: şuncă, ciuperci şi carne… cred că ghiciţi ce variantă am ales pentru această reţetă:) Bineînţeles, cea cu carne, ai ce alege în carmangeria de la Selgros, mereu cumpăr de acolo mai mult decât îmi scriu pe listă şi mereu mănânc, după ce termin cu cumpărăturile, o ceafă gătită super fragedă sau mici de la Pauza Mică. Apropo de asta, cu vreo 11 ani înainte să încep colaborarea cu Selgros, lucram la o firmă care avea punctul de lucru foarte aproape de ei şi cumpăram mici de acolo. Au fost şi sunt, cred, cei mai buni, după atâta timp au rămas la fel de buni – credeţi-mă, că sunt mare amatoare de mici. Revenind la reţetă – despre mici, poate în alt episod – este una tradiţională, deci simplă şi deloc pretenţioasă.

Clătite umplute aperitiv

Ingrediente pentru 36 de bucăţi:

Pentru clătite:

  • 2 ouă
  • 150g făină de grâu de tip 650
  • 250ml lapte
  • ¼ linguriţă sare

Pentru umplutură:

  • 500g carne tocată de porc
  • 1 ceapă mică
  • ½ linguriţă sare
  • ½ linguriţă boia dulce
  • piper proaspăt
  • puţin ulei
  • opţional, câteva fire de mărar verde
  • 80g caşcaval ras
  • 1 ou

Mai avem nevoie de pesmet, 2-3 ouă, făină de grâu, ulei

Pentru început preparăm clătitele rapid; într-un bol batem puţin ouăle cu sare, apoi adăugăm treptat făina şi laptele amestecând mereu până se omogenizează. Fără apă minerală şi fără praf de copt, nu vrem clătite cu găurele :). Acoperim vasul cu un şervet şi îl lăsăm să stea până preparăm umplutura de carne.

Ceapa o curăţăm şi o tocăm mărunt, apoi o călim în puţin ulei. Adăugăm carnea, amestecăm şi o lăsăm să se facă. Cu o furculiţă o zdrobim din când în când pentru că are tendinţa să se „strângă”.

Cânde este aproape gata, adăugăm sare, piper, boia şi o lăsăm până se prăjeşte bine, dacă nu e făcută puteţi adăuga puţină apă şi lăsaţi până scade. Adăugăm şi mărarul tocat, lăsăm să se răcească şi apoi adăugăm oul.

Preparăm clătitele care vor fi 6 la număr. Într-o tigaie punem puţin ulei şi turnăm aluatul cu polonicul. Coacem clătitele pe o parte şi pe cealaltă până se rumenesc frumos. Vă recomand să le faceţi mai grosuţe având în vedere că vor fi umplute cu carne.

Acum începem operaţiunea cea mai delicată; prăjirea. Într-o farfurie adâncă batem 2-3 ouă cu puţină sare, în alta punem făină iar în alta pesmet.

Pe o clătită punem 2-3 linguri de umplutură (lăsaţi cam 1 cm liber de la margini), radem puţin caşcaval, apoi îndoim marginile laterale şi rulăm strâns. Procedăm la fel şi cu celelalte clătite.

Trecem clătitele prin făină, apoi ou, repetăm şi la sfârşit prin pesmet. Nu insistaţi cu capetele, acelea vor fi tăiate la sfârşit.

Prăjim clătitele în ulei încins, ajutându-ne de două spatule. Nu trebuie să le prăjiţi neapărat în baie de ulei, le puteţi roti după ce se prăjesc pe o parte. Scoatem clătitele pe un şervet absorbant, le lăsăm să se răcească bine.

Pentru a le tăia folosim un cuţit bine ascuţit şi procedăm la fel ca în imagine. Prima dată tăiem capetele, apoi împărţim clătita în trei şi tăiem fiecare bucată în două, pe diagonală.

Le aşezăm pe un platou şi le servim. Puteţi să le serviţi şi calde cu smântână – sunt la fel de delicioase!

 

 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.