Cartofii gratinați sunt un preparat absolut gustos daca ii preparati dupa reteta mea :) De felul meu sunt modesta, doar ma stiti dar mai am cateodata si accese de lauda …adevarul este ca atunci cand sunt incantata de o reteta am tendinta sa o laud cat mai mult, in speranta ca o sa o incercati si voi.
Poate stiati sau nu dar cartofii gratinati sunt conform wikipedia un fel de mâncare franceză din cartofi tăiați felii coapte în lapte sau smântână, folosind tehnica gratin, din regiunea Dauphiné din sud-estul Franței, probabil de acolo si denumirea de cartofi frantuzesti care se prepara oarecum asemanator. Asadar am spus cam totul despre aceasta reteta, paradoxul este ca am gasit-o pe un site de origine turca, mi-a placut foarte mult cum aratau asa ca am pus-o de in data in lucru. Bine reteta nu e cea originala, dar nu conteaza, rezultatul este unul excelent o sa vedeti si voi imediat ce o incercati.
Cartofii se fierb cateva minute in lapte, lucru care ii face extrem de gustosi si le da o textura super, apoi se baga la cuptor punand deasupra un strat generos de branza. Foarte buni, va asigur ca nu mai aveti nevoie de nimic langa ei, ii serviti ca atare eventual cu o salata. Bine pentru carnivori cum am si eu in familie 3 exemplare se pot servi cu o carne la gratar .
Cartofi gratinați
Ingrediente pentru 4 portii:
- 1 kg de cartofi cu coaja rosie
- 500ml lapte
- 1 lingura amidon alimentar
- 1 catel de usturoi
- 1 lingurita de sare
- 1/2 lingurita boia dulce
- 1/2 lingurita piper alb macinat
- 1/4 lingurita nucsoara
- 1/4 lingurita rozmarin
- 200g branza curgatoare ( mozarella, cas, cascaval)
- 50 g unt sau ulei
Pentru inceput curatam cartofii de coaja , ii spalam bine si ii taiem in felii rotunde de 4-5 mm grosime.
Ii punem intr-o oala, adaugam laptele amestecat cu amidonul, restul condimentelor , catelul de usturoi zdrobit si punem oala la foc potrivit. Cand incep sa fiarba dam focul la minim si ii lasam 10 minute, amestecand usor din cand in cand.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade Celsius.
Ungem din belsug cu unt un vas termorezistent. Sigur puteti folosi si ulei la ce pret are untul dar recomand sa folositi unt, va da preparatului un alt gust desigur.
Rasturnati cu grija cartofii din oala cu tot cu lichid si puneti deasupra branza rasa.
Lasati sa se faca la cuptor 15 minute, pana deasupra fac o crusta rumena.
Serviti!
Sunt foarte buni!
Poate vreti sa incercati si:
Cartofi cu smantana si verdeturi
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]