Orzo cremos este un preparat asa cum ii spune si denumirea, cremos si bun bun, eu am mancat un sfert din el cand l-am preparat, pur si simplu iti vine sa-l mananci pe tot atat este de bun. Poate fi o garnitura alaturi de o carne la gratar sau puteti sa-l serviti ca atare la cina. Desigur il puteti imbunatati ( curand o s afac si alte variante pentru ca mi-a placut mult) cu spanac, rosii uscate sau dovlecel, deocamdata am facut reteta de baza.
Probabil ati auzit despre orzo, personal imi place foarte mult, sunt paste in forma de bob de orez, care se pot gati la fel ca si orezul. Puteti sa le gatiti ca si risotto, adaugand treptat lichid sau cu metoda traditionala adica le fierbeti ca si pastele in apa cu putina sare, aruncand apoi lichidul.
Se poate servi atat cald dar si rece in salate.
Metoda de gatit traditionala:
Este cea standard pentru toate pastele, puneti apa intr-un vas, adaugati putina sare si cand apa incepe sa clocoteasca puneti orzo si lasati sa fiarba 10 minute, apoi strecurati si serviti. Simplu cu putin unt sau ulei de masline sau in salata.
Metoda de gatit ca si orezul fiert:
Punem orzo in oala impreuna cu apa si cand incepe sa clocoteasca apa acoperiti cu un capac, lasati sa scada pana sunt gata.
Metoda de gatiti tip risotto:
Se soteaza orzo alaturi de ceapa si condimente apoi se adauga treptat supa, amestecand mai des pana scade si ramane cremos.
Metoda de gatit tip pilaf:
La fel ca si risotto, sotam orzo impreuna cu ceapa in ulei de masline sau unt, apoi adaugati supa sau apa, acoperiti si lasati sa scada pe aragaz sau la cuptor.
Nu am scris cantitatile pentru ca am prezentat doar cateva modalitati de al prepara, reteta de mai jos este una dintre ele.
Daca il folositi la salate, il fierbeti ca si pastele apoi il scurgeti sub jet de apa si adaugati putin ulei de masline pentru ca boabele sa nu se lipeasca intre ele.
Revenind la reteta de orzo cremos, eu l-am preparat ca si garnitura la o friptura de pui va recomand sa-l preparati si voi la fel ca si mine o sa vedeti ca veti avea succes total.
Orzo cremos
Ingrediente 4 portii:
am folosit ca unitate de masura o cana de 250ml:
- 1 cana de orzo
- 2 linguri ulei de masline
- 2 cani de supa de pui sau apa plus condiment
- 1/2 cana de lapte
- 1/2 cana de branza curgatoare ( poate fi cheddar, mozarella, branza topita, cascaval)
- 1/4 de lingurita de nucsoara macinata
- sare, piper alb
Pentru inceput incingem uleiul de masline intr-o tigaie.
Adaugam orzo si amestecam un minut.
Adaugam 1 cana de supa, sare , lasam sa dea in clocot si apoi micsoram focul si acoperim tigaia cu un capac.
Lasam orzo sa se faca la foc mic pana se absoarbe lichidul apoi adaugam restul de supa si lasam sa se faca pana scade lichidul.
Apoi adaugam laptele, nucsoara si lasam 2-3 minute. Compozitia trebuie sa fie usor curgatoare.
Stingem focul , adaugam branza rasa, piper proaspat si amestecam usor. Lasam sa stea inca 5 minute cu capac si apoi servim.
Este foarte bun!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
un deliciu
Ma bucur ca va place reteta :)