Pufos si usor de facut checul cu cacao este un dulce traditional pe care il stim de mici copii unii dintre noi. Este aproape imposibil sa nu-l cunoateti pentru ca este o prajitura atat de simpla si de buna care a facut deliciul copilariei noastre.
Eu il fac in doua variante, marmorat sau „tigrat” voi va alegeti cea care va place :)
Chec cu cacao
Ingrediente pentru 2 checuri sau un chec mare în tava de 25×35
măsura folosita este o cană de 250ml
- 6 oua mari sau 8 mai mici
- 1cana de zahar
- 1 1/2 cana faina
- 1 plic zahar vaniliat
- 1/2 cana ulei
- 1 lingura cu varf cacao de buna calitate
- esenta de lamaie sau portocale
Se bat bine albusurile, apoi se adauga treptat zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste tot zaharul. Se adauga cate un galbenus si se mixeaza. Se adaugă și uleiul.
Apoi adaugam scoatem mixerul din functiune si folosim o spatula de lemn. Adaugam zaharul vaniliat si esentele. Punem treptat faina amestecand usor peste cap dupa fiecare lingura de faina.
Ungem 2 tavi de chec cu grasime si le tapetam cu faina si turnam in ele 3/4 din compozitie. In celalalt sfert adaugam cacao, amestecam si punem deasupra dintr-un capat in celalalt al tavii.
Coacem 25-30min la 180g C.
Pentru mai multa siguranta facem proba cu scobitoarea.
Lasam sa se raceasca putin si apoi le scoatem din tava pe un gratar.
Iar in varianta tigrata, impartim compozitia in doua, iar in cealalta jumatate adaugam cacao. Punem o lingura de compozitie alba pentru inceput in mijlocul tavii de chec apoi o lingura de compozitie cu cacao, repetam pana se termina compozitia. Nu nivelati cu lingura o sa se aseze singura :)
Si un mic filmulet sa vedeti ce fain a iesit
Pofta buna!
Și în varianta copt în tava de 25x35cm
Și un filmuleț tot asa ca să vedeti cât de pufos este.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Ce pufos este! Arata foarte bine!
ai ce faina arata ……..pufos si galben ( ouale de casa poate ? ), imi lasa gura apa…..
maine il fac………si poimaine dimineata mananc cu o cana de lapte…..hihihi
vroiam sa te intreb cam cat inseamna o cana de faina in grame ?
si multumim de reteta ! :)
Oua de casa, da :)…cam 200g. Sper sa-ti reuseasca astept sa-mi scrii :)
Amalia nu am avut timp sa il fac, am fost tare ocupata cu alte treburi, sper sa am timp saptamana asta care vine, oricum iti dau de stire cand il fac :*
Tare pufos si gustos!
buna! sunt adnia de la Adnia’s blog si voiam sa va anunt ca blogul meu se numeste acum Retetele mele dragi!, iar noua lui adresa este aceasta: http://retetelemeledragi.blogspot.ro! daca ma aflam deja in blogrollurile voastre, va rog din suflet sa operati schimbarea casutei mele, in asa fel incat aceasta sa poata fi gasita si de acum inainte! mii de multumiri!
Imaginea spune tot,nota 10
e foarte gustos; eu fac o reteta asemanatoare in a carui compozitie adaug si coaja rasa de portocala sau lamaie, in functie de ce am la indemana :)
si iese asa pufos fara praf de copt?
Da daca respecti pasii :)
Bravooooo!!!
Multumesc pt toate retetele mereu ma inspir de aici!pupici
Bunä, ce inseamnä 11/2 cäni fäinä?
O cana si jumatate de faina.
Extraordinara reteta,a iesit atit de Bun si pufos,toata familia a fost incintata ,felicitari.cu drag Ella DIN Germania.
Ma bucur ca v-a placut !
Extraordinara reteta,a iesit atit de Bun si pufos,toata familia a fost incintata ,cu drag Ella DIN Germania.
Un checdelcios si pufos repetat de zeci de ori, multumim!
Eu il fac mult mai simplu…Cate oua , atatea linguri de zahar,faina si ulei…. Gălbenușurile le amestec cu uleiul si praful de copt stins in zeama de lamaie , zaharul vanilat si coaja de lamaie sau portocală rasa..Bat albușurile spuma,adaug gălbenușurile pregatite dupa cum am zis mai sus, apoi faina cernuta..Folosesc spatula doar la faina, in rest, mixerul..
Facut. Placut. Mancat. :-) A iesit tare pufos !
Ma bucur ca ti-a placut :)
Super super! L-am facut si mi-a iesit minunat. Ai mei ma adora :D
Ute inca o reteta care mi-a iesit tare buna http://sapreparamsavuros.ro/re%C8%9Bete/chec-pufos-in-doua-culori.120.html?id=1596
Acest chec este delicios. Foarte simplu si bun. Eu in loc de cacao am topit niste ciocolata cu alune ai am amestecat cu un sfert din compozitie. A iesit foarte bun. Felicitari Amalia pentru retetele pe care le postezi.
Multumesc mult, o sa incerc si eu varianta cu ciocolata :)