Cartofi dulci la cuptor

Cartofii dulci sunt pentru unii mancare de bebelusi pentru altii morcovi si pentru altii o chestie ciudata ce poartă numele cartof. Eu aprob toate cele trei si mai adaug ca sunt buni daca stii cum sa-i prepari. Este adevart ca au gustul dulceag si se aseamana mult cu morcovii dar se pot folosi ca ingreidente in foarte multe retete. Fac casa buna cu lintea si nautul si sunt extrem de apreciati in preparatele vegtariene.

Varianta de preparare de mai jos este una simpla si rapida, am uitat sa va scriu ca acestia se gatesc mult mai repede decat cartofii clasici.

Cartofii dulci la cuptor sunt un preparat usor ce poate fi consumat ca atare sau ca garnitura , depinde cum va place. La noi au fost cina alaturi de un sos de branza si usturoi, singurul regret este ca nu am facut mai multi, dar data viitoare cu siguranta voi face .

Inainte de a va scrie reteta as vrea sa va mai scriu cateva cuvinte despre cartofii dulci. Poate nu stiati dar sunt de mai multe culori, pot fi portocalii , mov sau chiar maro.

Cartoful dulce este bogat in beta caroten, fibre, vitamine si minerale si contin pe langa toate acestea o substanta care este asociată cu reducerea episoadelor de insmonie. Sunt excelenti pentru digestie deoarece sunt bogati in fibre si consumati cu coaja reduc constipatia.

Dar ce sa-i mai laud daca va plac e foarte bine daca nu asta e va reorientati spre alte legume .

Cartofi dulci la cuptor

Ingrediente:

  • 1 kg de cartofi
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare, piper, boia afumata, pudra de usturoi

Cartofii ii spalam bine si ii stergem cu un prosop. Apoi ii curatam ( nu este obligatoriu ,am scris mai sus de ce ) si ii taiem felii la fel ca si cartofii penmtru prajit. Pentru a fi crocanti in exterior se recomanda sa fie tinuti intr-un bol cu apa cateva ore, apoi stersi cu un prosop de hartie.

Punem peste ei ulei , sare, piper, boia dulce afumata, usturoi pudra si amestecam astfel incat sa fie cuprinsi pe toate partile. Cel mai simplu ar fi sa-i puneti intr-o punga si sa adaugati toate condimentele apoi sa invartiti punga pe toate partile.

Preincalzim cuptorul la 220 grade Celsius ( este foarte important ca temperatura sa fie cat mai mare).

Punem o hartie de copt in tava mare de la aragaz si rasturnam cartofii, ideal este sa nu se suprapuna, dar cine face munca de chinez batran sa-i aseze unul langa altul, eu nu sigur, nici macar pentru poze :)

Bagam tava la copt pentru 20 de minute. Nu incercati sa-i intoarceti in timpul coptului pentru ca se vor rupe.

Dupa 20 d eminute sunt gata copti poate nu foarte prajiti in exterior fapt pentru care punem cuptorul pe functia grill si punem tava pe randul de sus la cuptor si mai lasam inca fix 5 minute.

Servim cu ce ne place.

 

Pofta buna!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.