Prăjitură regală

Prajiturile sunt pasiunea mea, stiu ca v-ati dat seama din retetele de pe blog si pentru ca spun asta mai tot timpul, mereu caut retete noi si cele mai bune perioade de incercat retete de prajituri sunt sarbatorile. O prajitura buna este raiul pe pamant … fac o paranteza si va scriu ca  hiar zilele trecute am fost la o zi de nastere unde o colega  a adus vreo 4 -5 prajituri de casa facute de mama ei si ma uitam zambind in sinea mea cu cata pofta mancau colegele. Mi-am dat seama ca in zilele noastre prea putine persoane mai fac prajituri de casa si cat de mult suntem intoxicati cu dulciuri care contin tot felul de chestii una mai nociva ca alta. Da sigur exista prajituri care contin oua unt si ce trebuie insa costa. Cel putin in Cluj sa dai 30 de lei pe o felie de tort mi se pare ca da costa. Punand in balanta toate cele scrise mai sus va incurajez si va recomand sa faceti prajituri acasa! Prajiturile de casa nu se compara cu nimic altceva cand e vorba de dulciuri.

Prajitura regala este una din prajiturile care mananci si mananci si nu te poti opri. Este clar o prăjitură cu adevarat regala,  compusa dintr-un blat cu nuca, crema cu vanilie și doua foi cu cacao stropite cu putin rom. Ce poate fi mai bun pentru un rasfat de sarbatori sau pentru ocazii speciale?

M-am gandit mult ce nume sa-i dau acestei gustoase prajituri si acesta mi s-a parut cel mai potrivit. Este o prajitura de sarbatoare pe care nu recomand, ci insist sa o preparati de sarbatori pentru ca este intradevar foarte buna.

Reteta este una traditionala asa cum probabil banuiti , nimic spectaculos, ingredientele clasice pentru o prajitura : faina, oua, zahar, nuca, unt, o sa vedeti ca se face foarte usor.

Secrete in prepararea ei nu am decat sa respectati cantitatile si pasii.

Reteta este pentru o tava de 25x35cm, ies multe portii daca vreti sa o adaptati pentru o tava mai mica recalculati ingredientele, desi cred ca o data incercata o sa ramaneti la varianta cu tava mare :)

Si acum va scriu reteta pentru ca abia astept sa o incercati!

Prăjitură regală

Ingrediente pentru o tava de 25x35cm:

Blat de cacao:

  • 6 oua
  • 150g zahar
  • 200g faina alba de grau de tip 000
  • 3 linguri de cacao
  • 6 linguri de apa
  • 3 linguri ulei
  • 10g praf de copt ( 1 plic)
  • un varf de cutit de sare

Blat de bezea cu nuca:

  • 6 albusuri
  • 200g zahar
  • 150g nuca taiata mai mare
  • 5 linguri cu vraf de faina
  • un varf de cutit de sare

Crema:

  • 6 galbenusuri
  • 150g zahar
  • 2 plicuri budinca de vanilie ( puteti inlocui budinca de vanilie cu 50g amidon alimentar)
  • 600ml lapte
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 250g unt de grasime minim 80%

Pentru insiropat blatul de cacao:

  • 10ml esenta de rom
  • 100ml apa
  • 2 linguri de zahar

Pentru glazura:

  • 100g ciocolata
  • 3 linguri ulei

Pentru început preparam blatul cu cacao.

Pentru acest blat aveti doua variante de copt. Puteti face un blat pe care apoi il taiati rezultand doua foi mai subtiri sau puteti coace doua foi daca aveti o problema cu taiatul blatului.

Asadar, separati galbenusurile de albusuri.

Intr-un bol puneti galbenusurile cu zaharul, si le mixati pana se topeste zaharul. Adaugati apoi apa si uleiul si mixati usor pana se incorporeaza.

Separat amestecati faina cu cacao si praful de copt.

Ar fi indicat să aveți o sita mica pe care sa o folositi la prajituri. Este foarte important sa cerneti faina inainte de a o integra in blaturi.

Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare.

Adaugati lingura cu lingura amestecul de faina la cel de galbenusuri si la sfarsit albusurile batute spuma. Amestecati peste cap astfel incat compozitia sa-si pastreze volumul.

Turnati compozitia in tava in care ati pus hartie de copt si coaceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius ( sistem de incalzire sus jos pentru cele electrice) timp de 25-30 de minute.

Asa cum am scris mai sus puteti sa impartiti aluatul in doua si sa coaceti doua foi, timpul de coacere va fi mai scurt 15 minute.

Pana se coace blatul de cacao coaceti blatul de nuca.

Bateti albusurile spuma cu zahar si un praf de sare pana se topeste zaharul si compozitia sta teapana :). Adaugati faina cernuta si nuca tocata, amestecand usor la fel peste cap astfel incat compozitia sa si pastreze volumul.

La fel ca si la blatul de cacao turnati compozitia in tava in care ati pus hartie de copt si coaceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius ( sistem de incalzire sus jos pentru cele electrice) timp de 25-30 de minute.

Bun, cu blaturile am terminat, ne apucam de crema.

Intr-o oala cu peretii grosi punem galbenusurile (6 ) si adaugam zaharul, praful de budinca sau amidonul, laptele caldut si amestecam la foc mic pana ce compoztitia se ingroasa.

Atentie, genul acesta de crema se ingroasa imediat astfel incat va sfatuiesc ca in momentul in care compozitia incepe sa se ingroase sa luati oala de pe foc si sa amestecati mereu, apoi o puneti inapoi si amestecati maxim 1 minut.

Acoperiti cu o folie de plastic ca sa nu se formeze crusta si lasati crema sa se raceasca.

Pana se raceste crema preparati siropul. Puneti intr-un ibric apa, esenta de rom si zaharul si lasati sa fiarba la foc mic pana se topeste zaharul. Puneti deoparte sa se raceasca.

Mixati untul la temperatura camerei pana devine spumos apoi adaugati in el putin cate putin din crema de budinca racita. Adaugati si esenta de vanilie.

Asamblati prajitura:

Blatul de cacao il taiem in doua astfel incat sa obtinem doua foi.

Punem prima foaie de cacao, o insiropam, apoi jumatate din crema, blatul de nuca, cealalta jumatate de crema, foaia de cacao, insiropati si dati prajitura la rece timp de 2 ore.

Pentru glazura topiti toate ingredientele la abur sau la cuptorul cu microunde pe programul de dezghetat.

Turnati glazura peste prajitura rece.

Lasati prajitura la frigider cateva ore, de preferat de seara pana dimineata , apoi o taiati cu un cutit trecut prin apa calda.

Pofta buna!

Si un fn filmulet sa vedeti ce bine arata prajitura :)

Pe blog gasiti si alte prajituri cu nuca si crema cum ar fi:

Prajitura felie de nuca și caramel

Prajitura cu blat de nuca si crema de cafea

Prajitura cu foi de nuca si crema de vanilie

Prajitura rasturnata cu nuca si crema de vanilie

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


4 comentarii la „Prăjitură regală”

    1. Intr-un bol puneti galbenusurile cu zaharul, si le mixati pana se topeste zaharul. Adaugati apoi apa si uleiul si mixati usor pana se incorporeaza. 
      Am completat cu scuzele de rigoare

  1. Multumesc frumos.Am pregatit azi aceasta prajitura,iar in week-end-ul trecut,prajitura cu mac,cocos si crema de lamaie,pentru a 4-a oara.Ma inspir des din retetele dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.