De fiecare data cand vreau sa scriu o reteta de prajitura care imi place, cu greu gasesc cuvintele potrivite. Mă entuziasmez mult si incerc sa transmit cat mai bine mesajul care in cazul de fata este: incercati aceasta prajitura! Este o prajitura clasica, traditionala, care se face foarte usor. Se compune din doua blaturi unul cu cacao si unul cu nuca, o crema de ciocolata. Deasupra presaram un strat generos de nuci caramelizate si prajitura e gata. Va asigur ca nu aveti cum sa dati gres cu modul de preparare, nu sunt secrete si nici smecherii ( oricum vi le scriam stiti ca asa fac ).
Prajitura este usor de taiat, si ies destul de multe portii din cantitatile de mai jos.
As zice ca este foarte potrivita pentru sarbatorile de iarna deoarece e cu nuca si iarna prajiturile cu nuca sunt absolut adorate de toata lumea .
Si urmeaza reteta desigur.
Prăjitură Felie de nucă și caramel
Ingrediente pentru o tava de dimensiuni 25x35cm:
Pentru blatul de cacao:
- 4 ouă
- 8 linguri de zahar
- 4 linguri de apă
- 7 linguri faina fina
- 1 lingura de cacao neagra
Pentru blatul de albusuri:
- 5 albusuri
- 200g de zahăr
- 100g nuci tăiate bucăți
- 5 linguri faina fina
Pentru crema:
- 5 gălbenușuri de ou
- 150g de zahăr
- 1 plic budinca de ciocolata
- 350ml lapte
- 250 g de unt
Deasupra:
- 100 g nuca
- 100 g zahăr
Mod de preparare:
Pentru început preparăm blatul de cacao.
Mixam galbenusurile cu zaharul si apa pana ce se topeste zaharul si amestecul creste in volum. Se adauga alternativ faina amestecata cu cacao si albusurile batute spuma. Amestecati usor peste cap pana ce se omogenizeaza.
Turnati aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si coaceti 10 – 15 de minute în cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius. Pentru mai multă siguranță faceti proba cu scobitoarea.
Scoateti tava si lasati blqatul sa se raceasca putin apoi caldut il dezlipiti de hartia de copt.
Pentru blatul de albus bateti albusurile spuma cu un praf de sare si adaugati zaharul. Mixati pana ce acesta se topeste. Adaugati nucile taiate bucati amestecate cu faina si amestecati usor peste cap pana se incorporeaza in aluatul de albusuri.
La fel coaceti blatul in tava tapetata cu hartie de copt 10-15 minute, scoateti tava si lasati putin sa se raceasca apoi il dezlipiti de hartia de copt.
Bun, cu blaturile am rezolvat ne ocupam de crema.
Pentru crema se amesteca incet galbenusurile cu zaharul si praful de budinca, apoi se adauga laptele si se fierbe la foc mic amestecand constant pana se ingroasa . Puneti o folie deasupra sa nu faca pojghita si lasati sa se raceasca.
Mixati putin untul, apoi adaugati treptat budinca racita bine si mixati pana se incorporeaza. Crema e gata!
Mod de asamblare:
Peste blatul de cacao punem jumatate de crema, asezam deasupra blatul din albusuri, intindem deasupra crema ramasa si dam la frigider.
Pentru topping-ul de deasupra se caramelizeaza zaharul intr-o tigaie, cand capata o culoare aurie placuta, se adauga nuca tocata grosier, se amesteca lejer, apoi se aseaza pe hartie de copt Se lasă să se răcească, se zdrobește în bucăți mici într-o pungă de nailon mai tare, se presară pe aluat.
Prajitura se da la rece cateva ore de preferat de pe o zi pe alta, apoi o taiem felii cu un cutit trecut prin apa.
Pofta buna!
Alte retete de prajituri cu nuca pe blogul meu
Prăjitură cu blat de nucă și cremă de cafea
Prăjitură cu foi cu nucă și cremă de vanilie
Prajitura cu foi cu nuca si crema de lamaie
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]