Despre prajiturile cu nu ca nu se poate spune decat ca sunt foarte bune , preferate de toata lumea. Plus ca se fac destul de usor , cea mai grea chestie este sa macini nuca dar cand te gandesti cat de bune ies prajiturile treci peste acest of :).
Este asa de buna prajitura asta si ma bucur mult ca am descoperit-o pentru ca o sa o fac de multe ori incepand de acum. Concureaza cu succes cu prajitura Faur , care la fel, la randul ei este nemaipomenit de buna!
Prajitura cu foi cu nuca si crema de vanilie este o prajitura traditionala, cu doua foi cu multa nuca si multa crema aromata de vanilie care le completeaza perfect. Este o crema clasica cu galbenusuri , amidon alimentar si unt , delicioasa! Desi poate va asteptati sa fie foarte dulce sa stiti ca nu este, e ceea ce trebuie cum s-ar spune, singura recomandare este sa folositi o esenta de vanilie de calitate pentru ca trebuie sa predomine gustul de vanilie.
In rest nimic greu in prepararea ei, foile sunt defapt un blat subtire deci nu trebuie intinse cu sucitroul si daca aveti o tava mai mare de aragaz la fel ca si mine coaceti doar o singura foaie pe care o taiati in doua.
Si va rog nu uitati de zahartul caramelizat de deasupra, el este cireasa de pe tort :)
Acestea fiind spuse va scriu reteta.
Prăjitură cu foi cu nucă și cremă de vanilie
Ingrediente pentru o tava de 25x35cm:
Pentru foi (doua la numar):
- 8 albusuri
- 250 g nuca macinata
- 100 g faina
- 150 g zahar tos
- 1 plic praf de copt (10g)
- 1 praf de sare
Perntru crema:
- 1 l lapte
- 8 galbenusuri
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 200g zahar
- 140g amidon alimentar
- 250g unt de minim 80% grasime la temperatura camerei
Pentru decor:
- 100 g zahar
- 100 g nuca
Pentru inceput preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Intr-un bol punem albusurile cu un praf de sare si le mixam pana se transforma in spuma tare. Adaugam treptat zaharul si mixam pana ce acesta se topeste.
Apoi adaugam faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt si amestecam cu o spatula peste cap astfel incat compozitita sa si pastreze volumul.
Sfat: pentru un plus de gust inainte de a macina nuca o puteti praji putin la cuptor.
Impartim compozitita in doua si coacem doua foi in tava tapetata cu hartie de copt timp de 15 minute.
Asa cum am scris in introducere daca aveti o tava de aragaz mai mare coaceti doar o singura foaie pe care apoi o taiati in doua. Tava mea are dimensiunea 60×40 asa ca au rezultat doua foi de 20×30.
Scoatem foile, le lasam sa se raceasca putin, dezlipim hartia si le punem pe un blat de lemn sa se raceasca complet.
Pana se fac foile preparam crema desi puteti incepe prima data cu ea, ca sa se raceasca pana cand sunt gata foile.
Puneti la fiert aproximativ 750 ml lapte.
Intr-o cratita, amestecati galbenusurile de ou cu zaharul, amidonul alimentar si adaugati treptat 250ml lapte rece amestecand mereu.
Adaugati si restul laptelui fierbinte, amestecati la foc mic pana se ingroasa ca si o budinca. O sa vedeti ca la un moment dat o sa se ingroase dintr-o data (asa se intampla cu amidonul), luati oala deoparte si amestecati rapid cu un tel apoi puneti din nou pe foc.
Dupa ce s-a ingrosat, luati oala de pe foc acoperiti cu o folie si lasati sa se raceasca.
Observatie: Am fost intrebata de ce folosesc amidon alimentar in loc de faina la creme. Il recomand pentru ca este foarte fin si nu are gust daca post sa spun asa, nu se simte gustul de faina.
Intr-un bol mixati untul la temperatura camerei si adaugati treptat budinca fiarta si racita si amestecati mereu pana se incorporeaza. La sfarsit adaugam esenta de vanilie. Rezulta o crema fina, aerata.
Preparam decorul:
Topim zaharul intr-o craticioara (atentie sa nu-l ardeti o sa fie amar), adaugam nuca curatata si apoi rasturnam compozitia fierbinte pe o hartie de copt. Lasam sa se raceasca si apoi zdrobim in robot , caramelul zdrobit nu trebuie sa fie foarte fin.
Asamblam prajitura: foaie cu nuca, jumatate de crema, foaie cu nuca, jumatate de crema, caramel zdrobit.
Punem prajitura la rece, minim 4 ore de preferat de seara pana dimineata, apoi o taiem felii cu un cutit trecut prin apa.
Este de vis!
si reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Foarte,foarte bună aceasta prajitura ! Mulțumesc pentru reteta ❤️
Cu plăcere!