Tort cu zmeura si frisca

Un tort dulce-acrisor cu aroma pronuntata de zmeura… nu m-am complicat prea tare cu el, de cand s-a nascut Adrian incerc sa simplific retetele cat mai mult :).

Ingrediente:

Blat:

  • 6 oua
  • 10 linguri de zahar
  • 4 linguri apa
  • 6 linguri ulei
  • 20g cacao
  • 8 linguri faina
  • 1 varf de cutit praf de copt

Crema:

  • 250ml smantana pentru frisca
  • 500g zmeura congelata
  • 250ml lapte
  • 15g gelatina
  • 6 linguri de zahar
Pentru sirop:
  • 100ml apa
  • 1 lingura zahar
  • 2-3 picaturi esenta ( in functie de ce fructe folositi )

Glazura:

  • 100g ciocolata
  • 60ml smantana pentru frisca

Pentru decor migdale

Mai aveti nevoie de ( optional ) 250g fructe 

Pentru blat, batem albusurile spuma tare si apoi adaugam treptat zaharul alternand cu apa ( 2 linguri zahar, mixam bine, o lingura apa). Apoi adaugam galbenusurile unul cate unul, mixam bine dupa fiecare, adaugam si uleiul.

Separat amestecam faina cu cacao si praful de copt. Adaugam treptat cate o lingura din amestecul de faina, cacao si praf de copt si amestecam usor peste cap cu o lingura sau spatula de lemn.

Coacem intr-o forma rotunda cu diametrul de 26cm , 40 de minute la 180grade C. Eventual probati blatul cu scobitoarea inainte de al scoate din cuptor.

Scoatem blatul pe un platou si il lasam sa se raceasca apoi il taiem in trei.

Pentru crema de frisca punem laptele la foc mic impreuna cu 2 linguri de zahar si o esenta de vanilie.

Separat dizolvam 7-8g de gelatina in 2 linguri de apa rece. Cand laptele este fierbinte, stingem focul si adaugam gelatina dizolvata. Amestecam usor si lasam sa se raceasca.

Mixam bine smantana pentru frisca si adauga putin cate putin din amestecul de lapte racit si gata cu crema :).

Zmeura o punem intr-o craticioara ( asa congelata cum este ) si o lasam sa se dezghete pana obtinem un sirop fierbinte. O strecuram de samburi si apoi adaugam 4 linguri de zahar si amestecam bine la foc mic.

Separat dizolvam 7g de gelatina in 2 linguri de apa rece si adaugam la amestecul fierbinte de zmeura.

Lasam sa se raceasca.

Asamblam tortul :

Punem prima treime de blat apoi jumatate din jeleul de zmeura , jumatate din crema de frisca, repetam si la sfarsit punem ultima treime de blat. Bagam tortul la frigider si-l lasam la rece 3-4 ore.

Nu uitati sa insiropati blaturile :).

Daca aveti fructe proaspete puteti pune un strat de fructe peste cel de jeleu.

Pentru glazura incalzim smantana de frisca si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine pana se dizolva, lasam sa se raceasca putin si apoi o turnam peste tort.

Decoram cu fulgi de migdale.

Observatii:

Am folosit mai putina gelatina deoarece am vrut sa fie crema putin mai moale.

Puteti folosi 10g de gelatina pentru fiecare crema.

Mai jos varianta cu visine dar cantitatile x2 deoarece am facut un tort pentru mai multe persoane. Pentru decor am folosit 500ml frisca.

 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


13 comentarii la „Tort cu zmeura si frisca”

  1. Buna Amalia! La multi ani cu sanatate si mult spor in tot…in toate! Te intampin cu o intrebare, legat de acest tort delicios, …in loc de zmeura, pot folosi afine, visine sau mure congelate? ce-mi recomanzi?Care ar fi ordinea? Din pacate nu am zmeura… Iti multumesc anticipat!

  2. Amalia, daca optez ptr afine, siropul rezultat il strecor? si ptr visine? cum procedez?…ptr mure …au seminte, ele da cred, nu?

  3. Iti multumesc, …insa mai am o dilema, eu nu a folosit pana acum smantana din comert ptr frisca… Am luat astazi dar vad ca pe cutia mea scrie smantana ptr gatit nu ptr frica…e acelasi lucru??? sau am dat-o in bara …..

  4. da, nu am folosit-o. iti multumesc. In schimb, am folosit smantana naturala, si in loc de zmeura am folosit visine, .. a iesit superrrrrrrrrrrrrr! Sunt convinsa, ca zmeura ii da o aroma aparte, …cu singuranta ca voi repeta reteta. F bun! Nota 200!

  5. La crema am avut probleme s.a facut ca apa asa lichida cum sa iasa crema pufoasa…oioi am facut de 2 ori la fel… in rest ok…doar ca a trebuit sa fac o crema de budinca..:( mi.as fi dorit mult sa iasa exact ca in poza d.tra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.