Tort cu crema de castane

Piure-ul de castane este preferatul meu. Tin minte ca in liceu aveam o colega a carei admirator insufletit era cofetar si o invita aproape in fiecare zi la cofetarie sa deguste prajituri facute de el. Si cum noi doua eram prietene nedespartite eram prezenta si eu :). Printre prajiturile delicioase se numara si o rulada, gen diplomat cu crema de castane. Am incercat sa o fac si eu dar nu sub forma de rulada ci sub forma de tort mai bine zis tortulet :). Se face foarte simplu, un pandispan umplut cu crema de castane si unt.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri de faina
  • 3 linguri de apa rece
  • 1 varf de cutit praf de copt

Pentru crema:

  • 200g piure de castane ( eu am avut congelat, dar am inteles ca cel la borcan este mult mai bun )
  • 250g unt
  • 2 linguri de lapte
  • 2 linguri zahar pudra
  • 1 fiola esenta de rom ( Dr. Oetker)

Pentru sirop:

  • 4 linguri de zahar
  • 200ml apa
  • 1 fiola esenta de rom

Pentru ornat:

  • 300 ml frisca

Incepem cu siropul : fierbem apa cu zaharul cateva minute, apoi adaugam esenta de rom si lasam sa se raceasca.

Ne apucam de blat:

Batem albusurile spuma tare cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul si mixam bine pana acesta se topeste. Adaugam si apa, apoi treptat galbenusurile, mixand bine dupa fiecare. Scoatem mixerul si il inlocuim cu o lingura sau paleta de lemn. Adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt si amestecam usor sa nu se lase compozitia.

Coacem blatul in tava mare de la aragaz, tapetata cu hartie de copt,  in cuptorul preincalzit la foc potrivit timp de 8 minute. Pentru mai multa siguranta faceti proba cu scobitoarea.

Scoatem blatul, il rasturnam pe un platou si cand se raceste il taiem in 3.

Crema se face rapid:

Frecam untul cu zaharul pudra apoi adaugam cate o bucatica din piure-ul dezghetat si mixam bine. La sfarsit adaugam esenta de rom si laptele. Eu am pus lapte pentru ca mi se parea prea tare crema, voi puteti renunta la el.

Luam o foaie de blat, o punem pe un platou, o insiropam bine si asezam un strat de crema.

Procedam la fel si cu celelalte foi si la sfarsit imbracam tortul in frisca.

Lasam la rece 2-3 ore si apoi taiem cu un cutit bine ascutit, inmuiat in apa calda.

Pe prietena mea din liceu nu am vazut-o de 10 ani, cofetaria s-a inchis demult, in locul ei este un club, eu m-am mutat din Hunedoara de 15 ani, dar gustul prajiturilor de acolo nu l-am uitat :).

Recomandari:

Puteti opta in loc de frisca pentru o glazura de ciocolata.

20 de comentarii la „Tort cu crema de castane”

  1. bravoooo,ador crema de castame si ma bucur ca am gasit reteta pe blog tau,amalia sunt fana t a in materie de bloguri culinare,esti plina de torturi super si usor detoate ce le am incercat mi au iesit de apreciat .tine o tot asa ,felicitarrri si la cat mai multee delicii te pup

    1. Iuliana multumesc pentru increderea acordata :0, mie nu-mi plac prajiturile complicate si in plus imi place varietatea in bucatarie …pup si eu !

  2. Felicitarile mele pentru tot ceea ce faci,inca un tort care din propria experienta spun ca e tare bun……..Amalia,vreau sa-ti lansez o provocare,pentru ca esti priceputa,modesta si draguta(am presimtirea ca te va prinde provocarea mea):Am vazut pe net,pe un site 2 prajituri,care cu siguranta sunt tareeee delicioase,dar nu au si reteta ingredientelor data,eu nu prea am timp sa-mi bat capul cu ghicitul -gramajelor…ma gandeam ca poate te determin sa cercetezi,iar eu vin la totul de-a gata…..:))))) Glumeam,bineinteles,dar sincer,tare bine ar arata prajiturile acelea pe blogul tau,le-ai da si nume cum ti-ai dori……ele se gasesc pe PRAJITURICUDRAGOSTE.RO se numesc:prajitura cu dragoste, prajitura aurie (aceasta din urma seamana cu tortul egiptean,dupa parerea mea).Tare mult as dori sa pui in practica aceste doua prajituri ,as vrea sa vad PRAJITURA AURIE si PRAJITURA CU DRAGOSTE pe blogul tau,rebotezate…… commentul acesta sa nu-l publici,ramane intre noi….BAFTA!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.