Hremzle – chiftelutele soacrei

Hremzle (sau hrenze) - chiftelute de cartofi
Hremzle – chiftelutele soacrei

M-am simțit datoare să explic în titlu această denumire de hremzle, ciudată pentru unii dar atât de familiară pentru cei din zona Maramureșului. Nu știu dacă am mai scris dar eu și soțul meu suntem din zone diferite, eu din Hunedoara, crescută într-un sat de lângă Târgu Mureș, soțul din regiunea dacilor liberi (așa este și acum, încă nu am reușit să-l “îmblânzesc” după 15 ani) adică Maramureș mai precis Sighetul Marmației. Locuim de ceva vreme în Cluj așa că pruncii noștri sunt deja învățați cu tot felul de rețete tradiționale. Iar eu descopăr pe zi ce trece, mai ales de când sunt implicată în proiectul Selgros cauta pasiunea, că deși cunosc o mulțime de rețete tradiționale încă mai am de învățat multe și pot să scriu că mă bucur ca un copil atunci când încerc o mâncare tradițională și chiar îmi reușește. La fel cum s-a întâmplat cu aceste chifteluțe la al căror nume nu am gasit nicio explicație oricât am căutat. Tot ce știu despre ele este că atunci când soțul mi-a spus de ele l-am rugat să repete de două ori denumirea, apoi am aflat de pe atotștiitorul google că sunt un fel de mâncare evreiască gătită cu precădere de evreii din Sighetu Marmației, iar de la piesa de rezistență (și la propriu și la figurat) soacră-mea că se făceau în special toamna la culesul cartofilor. De la ea am și rețeta și modul de preparare și pot să vă spun ca sunt absolut delicioase, cred ca o persoană poate mânca câte 8-9 o dată fără nici o problemă.

Rețeta este extrem de simplă, dar pentru o reușită sigură vă rog să o citiți cu atenție.

Hremzle – chifteluțe de cartofi

Ingrediente pentru hremze (hrenze):

  • 8 cartofi potriviți (de preferat cei făinoși cu coajă albă)
  • 2 ouă
  • 1 lingură de făină
  • 1 lingură de apă
  • sare, piper, ulei

Ingrediente pentru hremzle

Cartofii îi curățăm de coajă și îi dăm pe răzătoarea cu găuri mici. Scurgem zeama lăsată de cartofi ( nu îi stoarceți în mână). Adăugăm ouăle, sare și piper, făina și o lingură de apă minerală.

Cum preparam hremzlele?

Hremzle - chiftelute de cartofi

Pentru prăjit folosim o tigaie groasă de preferat de fontă. Dacă nu aveți puteți folosi orice o tigaie antiaderentă. Punem puțin ulei în tigaie, lăsăm să se încingă la foc potrivit și apoi luăm din compoziția de cartofi cu o lingură de inox , punem în tigaie cât încape într-o lingură și întindem ușor compoziția în toate părțile formând niște plăcințele. Puteți să le faceți cât de mari doriți, soacra spunea că asta este semnd de bunăstare, cu cât sunt mai mari cu atât gazda este mai avută. Eu am preferat să le fac potrivit de mari.

Lăsăm să se rumenească chiftelele pe o parte câteva secunde apoi le întoarcem și pe partea cealaltă.

Prajirea hremzlelor

Le scoatem pe un șervet absorbant și le lăsăm să se răcească puțin apoi le servim.

Hremzlele se pot face și de post dacă nu folosim ouă în compoziție, asta deja fiind o variantă adaptată a rețetei originale.

Hremzle - chiftelute de cartofi

Sunt delicioase și se pot servi ca atare dar și ca garnitură.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


8 comentarii la „Hremzle – chiftelutele soacrei”

  1. Eu cred ca sunt un altfel de cartofi prajiti. Mi-ar placea tare mult sa-i incerc, cu ce se potrivesc cel mai bine?

  2. Buna,
    Și eu fac aceste hremzle, când am văzut titlul rețetei am fost foarte curioasa sa vad dacă este vorba despre reteta preferata a sotului meu.Eu sunt bucovineană dar sotul meu e din Maramures comuna Ruscova(comunele de ucraineni), când mi.a spus prima data sotul ca în Maramureș tocinei bucovineni se mananca ca și fel de mâncare sărat mi ș.a părut tare ciudat, deși acum mi se pare mai degrabă ciudat sa îi mănânc dulci. Reteta care o fac eu e Putin diferita, pe lângă ingredientele menționate se adaugă vegeta, o ceapa data pe răzătoare și 6-7 catei de usturoi pisati, se servesc cu iaurt în care se pune putina sare sa îi accentueze gustul.
    Și da, ai dreptate Amalia mănânci hremzle de nu te mai saturi.
    Felicitări pentru postare!!!!te pup și la cat mai multe retete maramureșene!! O reteta pe care ar trebui sa o încerci esta mămăligă cu cartofi și friga(branza frământată de oi cu ceapa călită)

    1. Buna Oana, iti multumesc pentru aprecieri cu siguranta daca adaugi si usturoi sunt mult mai bune, eu am facut reteta veche pe care o am de la soacra-mea. As vrea sa incerc si reteta de mamaliga cu cartofi cu friga. Daca o ai poate mi-o scrii si mie, cred ca sotul se va bucura sa-l surprind cu o reteta din zona lui :).

  3. Bună!
    Și eu sunt di Bucovina iar de la bunica am învățat ca se pune și puțin „ptișleac” iaurt în compoziție se leagă mai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.