Eclere si choux-a-la creme


Reteta ii apartine Lissei,una dintre cele mai talentate bucatarese atunci cand vorbim de torturi,Lissa iti multumesc pentru reteta !

Ingrediente ( eu am facut jumatate de portie ca sa vad cum ies ):

Pentru aluat :

  • 150ml ulei
  • 130 ml apa
  • 200g faina
  • 5 oua
Pentru crema:
  • 150g zahar
  • 3 oua
  • 4 linguri faina
  • 400ml lapte
  • 2 plicuri zahar vaniliat
Mai avem nevoie de 250 ml frisca.

Incepem cu aluatul;

Se fierbe apa cu uleiul intr-o cratita si la primul clocot se toarna toata faina,se trage vasul de pe foc si se amesteca bine aluatul .


Cand aluatul este caldut,se adauga ouale intregi unul cate unul in asa fel incat nu se pune al doilea ou pana ce compozitia nu l-a cuprins pe primul.
Aluatul trebuie sa fie suplu ,dar sa nu curga.
Se pun betisoare intr-o tava unsa cu ulei si presarata cu faina si se dau la cuptor.Se coc la foc puternic ( 200g C )timp de 15 – 20 minute pana se rumenesc frumos.

Atenție! Nu deschideți cuptorul in timpul coacerii, aluatul se va lăsa.

Formele trebuie să fie bine rumenite.

Cand sunt gata, se formeaza deasupra o crusta aurie. Le scoatem  pe un gratar ,caci pe farfurie se inmoaie.


Pana se racesc preparam crema.

Se freaca galbenusurile cu zaharul si vanilia,se adauga cate putin lapte ,apoi faina si tot asa pana se termina toata cantitatea. Se aseaza vasul pe baie de abur si se amesteca incontinuu pana ce crema se leaga bine. Se ia de pe foc ,se bat albusele bine si se adauga in crema calda amestecand usor. Lasam sa se raceasca bine.

Se mai poate pune in crema cacao ,sau cafea,sau diferite arome,eu am pus pe langa vanilie si coaja de portocala.

Dupa ce gogoseleles-au racit se taie la fiecare un capacel se umplu cu crema apoi se pune un strat de frisca.

Se pudreaza cu zahar sau se glazureaza cu ciocolata topita. Sunt delicioase!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


38 de comentarii la „Eclere si choux-a-la creme”

  1. Super bune eclerele e a doua oara cand fac dupa reteta ta si sunt mai mult decat multumita.Tocmai ce i-am facut o bucurie iubitului meu,sunt favoritele lui.Multumesc frumos!!

  2. :(este vreun secret sa ramana ecelerele umflate?eu cand le.am scos din cuptor jumatate din ele s.au lasat…am respectat toate cantitatile…cu ce crezi ca am gresit?ti s.a intamplat vreodata?multumesc

  3. Hmmm … probabil nu au fost foarte bine coapte. Pai cand crezi ca sunt gata, scoate doar unul si pune-l pe o farfurioara , vezi daca se lasa . S-ar putea sa fie si faina de vina… aluatul asta e destul de sensibil… toata chestia e sa-i nimeresti consistenta , sa nu fie nici prea moale , nici prea tare, eventual cauta o reteta in care scrie si ce gramaj au ouale sa fii sigura ca ai folosit cantitati exacte.

  4. Acum le incerc si eu, prima data aluatul.Am facut exact cum scrie. Sper sa iasa, ca asta e a treia reteta pe ziua de azi (LOL) si pana acum niciuna nu mi-a iesit! Sper sa se coaca bine, ca aluatul a iesit asa cum l-ai descris:)

  5. Amalia….am facut cele mai dementiale eclere posibile :*:*:*merciiii
    Le-am facut de ziua fetitei mele (a implinit 1 anisor :D) si vreau sa iti zic ca nu se mai satura lumea de ele, nici macar firimituri nu mi-au ramas. Multumesc din suflet pt aceasta reteta

    Acum fetelor sa va zic din experienta mea:
    1. la prima tura cand le-am scos (cand am crezut eu ca sunt gata, mentionez ca nu erau rumene la suprafata) mi s-au lasat si mie. Deci a doua tura le-am lasat la cuptor mai mult, s-au rumenit bine la suprafata si cand le-am scos asa au ramas umflate. Concluzie lasati-le in cuptor pana se rumenesc bine
    2. draga Amalie eu de obicei nu respect intocmai o reteta si mai modific ceva la ea si asa am facut si de data asta :D. Am folosit nu crema data de tine aici ci crema nr.1 de la Tort Egiptean mmmmmm ce bunatate si apoi peste crema am pus ca si tine frisca(desi data viitoate cred ca o sa fac frisca de la crema 2 tort egiptean :P sa vezi atunci nebunie) si peste capac am turnat putina ciocolata topita, nu cat sa o acopere pe toata ci doar vopsita asa putin

    Vai fetelor incercati asa si o sa aveti cele mai bune eclere

    Pupici Amalia si weekend placut :*
    Focsaniul te saluta din nou ;)

    1. Dana multumesc mult ai avut o idee foarte buna cu crema :) … asa ai scris ca mi-ai facut o pofta de numa’ ! Te pup si numai bine !

  6. Buna Amalia,
    Am facut eclerele dupa reteta ta. Au iesit foarte bune!!! Problema a fost aspectul: aluatul mi-a iesit moale. Initial am vrut sa renunt, dar am zis sa incerc. S-au copt foarte bine si nu s-au lasat cand le-am scos. Doar ca din cauza ca aluatul a fost moale au iesit foarte uratele :))) ca niste gogosi. Ai idee ce s-a putut intampla. Mentionez ca am respectat exact cantitatile din reteta.
    Multumesc.

    1. Hmmm, sper ca nu ai deschis usa cuptorului in timp ce se coceau si toate ingredientele au fost la temperatura camerei :). Alte sfaturi nu prea am, faina de buna calitate.

      1. Nu, u am deschis cuptorul. Si ingredientele au fost la temperatura camerei…O sa schimb faina si vad ce iese. Te anunt!!! :))). Multumesc oricum pentru raspuns!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.