Prajitura ecler la tava este una din cele mai bune prajituri, sau cel putin asa o consider eu. Pentru ca sunt fan ecler, cremsnit si alte prajituri cu crema de vanilie de cand am vazut aceasta reteta mi-am propus sa o incerc si bine am facut!
Va scriu foarte sincer ca este o prajitura exceptionala, fina, cremoasa, aromata. Am facut o portie din care am dus la serviciu colegelor cateva bucati si toate au avut doar cuvinte de lauda la adresa ei.
In principiu este vorba de aceeasi reteta ca si la eclere doar ca crema este asemanatoare cu cea a tortului diplomat cu galbenusuri de oua, lapte, frisca si putina gelatina. In plus, mai avem o glazura minunata de ciocolata. Si da, va rog folositi smantana naturala pentru frisca, nu se compara nici pe departe cu cea vegetala.
Reteta de prajitura ecler la tava am vazut-o prima data pe blogul Laurei Laurentiu de unde am mai preluat si alte retete de succes si sincer mi-a atras atentia pentru ca mi se parea mult mai usor de facut decat clasicele eclere. Eu am schimbat doar foaia de ecler, am facut reteta dupa a mea, in rest am urmat reteta ei.
Sper sa o incercati si voi pentru ca este de vis!
Si gata, nu o mai laud atat, va scriu reteta :)
Ingrediente pentru reteta de prajitura Ecler la tavă
Cantitati pentru o tava de 25×35 cm
Pentru foaia de ecler:
- 250ml apa
- 100g ulei
- 125g faina
- 3 oua
- 1/2 linguriță sare
Pentru crema:
- 500 ml. lapte
- 6 gălbenușuri
- 150 gr. zahăr
- 50 gr. amidon (sau faina)
- 2 linguri extract de vanilie
- 400 grame smântână pentru frișcă
- 10 gr. gelatină
Pentru ganache de ciocolată:
- 200 gr. smântână pentru frișcă
- 150 gr. ciocolată cu 54% cacao
Mai avem nevoie de:
- 600 de grame de smântână pentru frișcă
- 50 de grame de zahăr pudră vanilat
Cum preparam reteta de prajitura Ecler la tava?
Pentru început preparăm foaia de ecler:
Preincalzim cuptorul la 200grade Celsius.
Intr-o cratita punem apa cu uleiul si sarea la foc mic. Cand apa da in clocot adaugam toata faina dintr-o data si amestecam rapid ( nu luam cratita de pe foc ). Lasam un minut doua apoi luam cratita de pe foc si lasam sa se racoreasca putin compozitita, cat sa putem baga un deget in ea fara sa ne ardem. Adaugam ouale pe rand amestecand bine dupa fiecare pana se incorporeaza.
Intindem compozitia in tava in care am pus o hartie de copt. Puteti sa o intindeti usor cu degetele sau cu o lingura trecuta prin ulei.
Coacem foaia fara sa deschidem usa cuptorului aproximativ 30 – 35 de minute. Foaia se va rumeni frumos.
Scoatem tava afara si lasam sa se raceasca.
Pana se coace foaia preparam crema de vanilie.
Punem gelatina la hidratat in 50 ml apa rece
Galbenusurile le amestecam cu amidonul (eu am folosit amidon dar puteti folosi si faina), zaharul si adaugam treptat laptele caldut. Punem oala pe foc mic si amestecam usor pana se ingroasa ca o budinca. Stingem focul si adaugam gelatina hidratata, amestecam pana se dizolva complet.
Lasam crema sa se raceasca .
Mixam smantana pentru frisca pana se transforma in frisca. Atentie sa nu se taie :)
Adaugam frisca in crema bine racita si amestecam usor peste cap astfel incat compozitia sa si pastreze volumul. Punem si extractul de vanilie si amestecam.
Incadram foaia cu o forma metalica sau puteti sa o lasati asa (daca nu aveti forma metalica, lasati crema la rece pana se intareste putin astfel incat sa nu curga). Turnam crema peste foaie.
Punem prajitura la rece.
Dupa ce prajitura a stata la rece 1 ora preparam ganache-ul : intr-un bol punem smantana pentru frisca si adaugam ciocolata rupta bucatele. Incalzim la caldura minima si amestecam pana ciocolata se dizolva.
Turnam glazura de ciocolata peste prajitura si din nou dam prajitura la rece sa se intareasca . Pastram putina glazura sa punem deasupra.
Mixam smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pudra si o punem deasupra prajiturii cu ajutorul unui pos. Punem si glazura ramasa.
Mai aveti rabdare? Asa-i ca nu? :)
Taiem prajitura felii cu un cutit trecut prin apa si servim.
Pofta buna!
Este foarte buna prajitura ecler la tava, va invit si pe voi sa o faceti si va veti convinge cat de delicioasa este!
Laura, iti mulțumesc pentru reteta!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Super reușită prăjitura, Amalia! Să vă fie de bine!
Multumesc Laura :)