Ciorba de pastai uscate cu ciolan

Pastai undate si uscate, pastai uscate, teci, hospe de fasole, oricum le-ai spune sunt absolut gustoase.  Iata o reteta traditionala de ciorba , nu stiu daca aveti posibilitatea sa o faceti pentru ca se folosesc pastai de fasole uscate, acestea nu se gasesc de cumparat doar daca le aveti de la tara sau le uscati chiar voi :). Am gasit aceasta descriere atat de frumoasa a doamnei Sylvia, care oglindeste atat de bine procedeul de uscare a pastailor.”In acele vremuri oamenii stiau altfel decat in zilele noastre sa isi asigure traiul zilnic si isi conservau bucatele in asa fel incat si in zilele lungi de iarna sa nu duca lipsa de nimic. Muraturile si dulceturile erau frumos stivuite in camara,  in beci erau cartofii si morcovii si in pod gaseai fasolea boabe si saculetii de panza cu fasole pastai uscata. Cand vara era darnica si rudele de fasole  pline de  pastai, gospodinele le culegeau le spalau si le stergeau bine si le puneau la uscat. Se uscau cel mai bine in pod la umbra si curent de aer sau si mai bine in sura pe un stergar uscat in dodul cu fan unde aerul purta si mirosul fanului prin ele. Nu stiu sa va spun cat dureaza in totalitate procedeul dar pot sa va arat rezulatatul.

Pastaile se deshidrateaza total, ususca bine cum ti-ar fi spus gospodina acelor vremuri, pana devine subtire si fina. Sa nu credeti ca se rupe usor, pentrua  o taia cel mai bine este sa folositi o foarfeca de bucatarie .”

Asadar ramane sa va scriu reteta, soacra mea de la Maramures asa le prepara.
Si da, am refacut unele fotografii pentru ca erau destul de urate, ce sa zic reteta e din 2008 , pe atunci asa era moda :)
Ciorba de pastai uscate cu ciolan
Ingrediente:
  • aprox 1/2 kg pastai uscate
  • 1 ciolan de porc afumat ( puteti folosi si coaste sau oase garf dar sa fie afumate)
  • 200 ml bulion sau 2 linguri pasta de tomate
  • 2 morcovi
  • 1 patrunjel
  • 1 telina mica
  • cimbru, tarhon (neaparat), 2-3 foi de dafin, boabe de piper, busuioc uscat
  • boia
  • 1 lingura cu varf faina laba de grau
  • sare
Se pun pastaile la inmuiat in apa calduta cu o seara inainte, apoi se arunca apa de pe ele se storc bine si se pun la fiert impreuna cu ciolanul de porc si sare.
Asa arata a doua zi.
Dupa o ora de fiert se adauga si legumele curatate si taiate bucatele, foile de dafin, bulionul sau pasta de tomate.
Cand sunt fierte ( se vor umfla la fiert ca si pastaile verzi), se scoate ciolanul se dezoseaza si se taie cubulete, apoi se pune inapoi in ciorba.
 Asa arata pastaile fierte:
Separat incingem putin ulei intr-o craticioara, adaugam faina si o lingura de boia amestecam rapid si „stingem” cu supa fierbinte, practic facem un rantas. Rasturnam amestecul in ciorba si adaugam tarhon, cimbru si daca e cazul mai adaugam sare.
 Servim cu salata de ceapa rosie si daca va place cu smantana.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


8 comentarii la „Ciorba de pastai uscate cu ciolan”

  1. wow amalia,am mancat in oltenia pentru prima data la cumnata mea,la sat,e minunata ciorba dar pina atunci nu mi-am imaginat ca se pot folosi pastaile.
    pina la tine nu am mai intilnit de atunci reteta.mi-ai facut pofta.sper ca in 2 saptamani cand ajungem din nou la ei sa ne faca ciorbita de pastai.

    week-end minunat!

  2. desi gusturile nu se discuta,mai bine zis nu se disputa,pentru mine ciorba de pastai uscate cu afumatura e de neegalat,ar mai fi una delicioasa:ciorba de varza cu carne de oaie si cind vezi ce oferta saraca au restaurantele:perisoare,burta,porc,vacuta.,speranta ti-o mai pui in pensiuni.

    1. Ingrediente:

      pastai
      apa
      Mod de preparare:

      Pastaile se fierb de jumatate.
      Le scoatem si le punem la uscat pe un fund de lemn, sau pe un gratar, sau chiar pe o plasa de tantari. Sunt gata atunci cand sunt sfaramicioase la rupere.
      Se pun spre pastrare intr-un saculet de panza intr-un loc in care circula aerul.
      In momentul in care dorim sa le pregatim tot ce trebuie sa facem e sa le lasam la inmuiat in apa fierbinte si sa le gatim putin.
      Sunt delicioase alaturi de un ciolan sau niste rondele de carnati sau cum doriti dumneavoastra.

  3. Ingrediente:

    pastai
    apa

    Mod de preparare:

    Pastaile se fierb de jumatate.
    Le scoatem si le punem la uscat pe un fund de lemn, sau pe un gratar, sau chiar pe o plasa de tantari. Sunt gata atunci cand sunt sfaramicioase la rupere.

    Se pun spre pastrare intr-un saculet de panza intr-un loc in care circula aerul.

    In momentul in care dorim sa le pregatim tot ce trebuie sa facem e sa le lasam la inmuiat in apa fierbinte si sa le gatim putin.

    Sunt delicioase alaturi de un ciolan sau niste rondele de carnati sau cum doriti dumneavoastra.

Dă-i un răspuns lui ion Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.