Ceafă de porc la tigaie înăbușită

Ceafa de porc cred ca este una din cele mai indragite carnuri atunci cand vorbim de carnea de porc și mi se pare absolut normal pentru ca este foarte suculenta datorita continutului de grasime și are un gust  unic atunci când este gătită la grătar. Ceafa de porc la tigaie este un preparat atat de bun incat bate de departe multe tipuri de fripturi.

Pentru a prepara aceasta bunatate avem nevoie de o bucata de ceafa taiata felii de aproximativ 1 cm.

Cum recunoastem o ceafa de porc proaspata si de calitate?

O ceafa de calitate are culoarea roz, iar grasimea este de un alb pur. Fibrele sunt fine iar gustul este neutru sau usor acrisor.

Ceafa de porc se poate pregati in mai multe feluri, friptura in bucata intreaga, escalop, tocanita, dupa parerea mea cea mai buna varianta este cea la gratar.

Pentru a prepara aceasta delicioasa carne la tigaie nu sunt necesare prea multe tehnici, o simpla marinada o face absolut frageda si aromata. Si nu e de neglijat aspectul ca nu trebuie sa folositi cuptorul.

Din marinada pentru carnea de porc nu trebuie sa lipseasca chimenul, personal il ador si-l folosesc ori de cate ori am ocazia.

As indrazni sa mai adaug cateva sfaturi pentru o marinada reusita:

  • ori de cate ori aveti ocazia folositi ierburi proaspete, sunt mult mai aromate
  • folositi un ingredient acid, suc, vin, sau bere
  • lasati timp suficient ca marinada sa intre complet in carnea de porc, recomandat minim 4 ore

Alte retete cu ceafa de porc pe blog:

Ceafa de porc la gratar

Ceafa de porc la cuptor

Si acum reteta.

Ceafă de porc la tigaie

Ingrediente:

  • 6 felii de ceafa de porc de aprox 1 cm grosime
  • sare, piper, boia afumata

Pentru marinada:

  • 4 linguri de ulei de masline
  • 2 lingurite piper
  • 6 catei de usturoi zdrobiti
  • 1 lingura seminte de chimen
  • 1 lingurita rozmarin uscat
  • 1 lingura cimbru uscat
  • 200 ml bere

 

Amestecati toate ingredientele pentru marinada.

Eu am adaugat in plus putin marar si inca cativa catei de usturoi intregi.

Puneti carnea intr-o tava mai adanca sau o punga si adaugati marinada. Acoperiti tava cu o folie sau inchideti punga si bagati la rece timp de minim 4 ore.

 

Scoateti carnea din tava, apoi o condimentati cu sare si piper si boia.

Incingeti o tigaie groasa de fonta si adaugati 2 linguri de  ulei, feliile de carne și jumatate din marinada. Am citit undeva ca marinada se arunca, eu am folosit o parte din ea in cazul de fata. Evident daca faceti carnea la gratar o aruncati.

Puneti și cateii de usturoi si acoperiti tigaia cu un capac.

Lasati carnea sa se faca la foc potrivit pana este gatita complet.

Daca scade lichidul prea mult si carnea nu este gata mai completati cu apa, la mine nu a fost cazul.

Serviti ceafa de porc cu :

  • legume prajite sau fierte ( sparanghel, mazare, conopida, broccoli)
  • cartofi preparati in toate variantele de la prajiti la piure
  • salate
  • ardei copti

Pofta buna!

Si un filmulet sa vedeti cat este de fragedă carnea:

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.