Tot ma gandesc cum sa va prezint acest tort. O sa fiu sincera si va scriu ca este un tort deosebit de bun dar pe care il recomand doar la ocazii deosebite doar pentru simplul motiv ca este un pic cam scump. Este destul de costisitor insa merita sa-l incercati macar o data. Eu l-am facut pentru noaptea de revelion cand am avut cativa invitati dar va spun sincer abia asteptam o ocazie mai speciala sa-l prepar pentru ca reteta de crema m-a dat gata din prima :).
Prepararea lui este foarte simpla si se poate servi aproape imediat nu trebuie lasat la frigider multe ore.
Ingrediente ( forma cu diametrul de de 26cm ):
Blat:
- 5 oua
- 250g faina
- 250g zahar
- 100ml apa
- 100ml ulei
- 3 linguri cacao
- 1 plic praf de copt
Crema:
- 250g alune de padure
- 500g mascarpone
- 4-5 linguri nutella
- 300ml smantana pentru frisca
Pentru sirop:
- 250ml apa
- 50g zahar
- 1/2 lingurita esenta de rom
1.Alunele le punem intr-o tava si le coacem la 100g timp de aproximativ 15 minute pana se prajesc putin apoi le lasam sa se raceasca, le frecam putin in palma sa se decojeasca, lasam cateva deoparte pentru decor si restul le zdrobim cu robotul, nu foarte fin trebuie sa se simta in crema.
2. Mixam galbenusurile cu 50 ml apa si zaharul pana acesta se topeste. Dizolvam cacao in restul de apa calda si o adaugam la amestecul de galbenusuri.
Albusurile le batem spuma cu putina sare.
Adaugam uleiul si apoi alternativ faina amestecata cu praful de copt si spuma de albusuri.
Turnam blatul in forma unsa cu putin ulei si tapetata cu grasime si coacem 30-35 de minute la 180g C. pentru mai multa siguranta facem proba cu scobitoarea. Eu dupa 20 min am acoperit cu o folie de aluminiu blatul deoarece mi s-a parut ca incepe sa se arda deasupra, asa ca atentie la el :).
Pana se coace blatul preparam siropul; punem apa la fiert cu zaharul si cand acesta s-a topit adaugam esenta de rom. Eu as fi preferat sa fac cafea mai slaba indulcita pentru insiropat insa a mancat si Adrian din tort asa ca am preferat varianta cu rom.
Smantana mascarpone o scoatem din frigider cu 30 de minute inainte de a ne apuca de crema
Scoatem blatul, il lasam sa se raceasca si il taiem in 3.
2. Pentru crema mixam smantana pana se transforma in frisca.
Punem intr-un bol mascarpone, mixam putin si adaugam nutella lingura cu lingura, apoi frisca. La sfarsit adaugam alunele si amestecam usor cu o paleta. Rezulta o crema super buna, asa cum am banuit de la inceput :). Daca doriti sa ornati cu crema asa cum am facut eu, lasati cateva linguri deoparte inainte de a adauga alunele.
3. Pe platoul in care urmeaza sa fie tortul asezam inelul de la forma de tort apoi incepem sa asamblam tortul; insiropam prima parte de blat ( insiropati bine ), apoi punem 1/3 din crema, din nou blat, crema, blat,crema.
Bagam tortul la frigider cam 1 ora si apoi ornam cu crema, bomboane ferrero rocher si alune zdrobite.
Taiem felii cu un cutit bine ascutit trecut prin apa.
Observatii: puteti decora acest tort cu o glazura de ciocolata, frisca sau un granache de ciocolata.
Reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Un an nou perfect,cu multe retete delicioase!
Tortul tău arată delicios!
P.S.: Sper ca și mie să-mi poată ieși la fel! :))
Multumesc pentru reteta! L-am facut ieri si a avut un succes nebun. Blatul l-am facut dupa reteta mea(am una de mare succes, cu ciocolata) si crema cu alune e perfecta.
Ma bucur mult ca ti-a iesit si ca ti-a placut :).
Excellent. Fiica cea mica a decretat ca-i cel mai bun tort pe care l-am facut…si am facut multe torturi pina acum.