Am fost intrebata de multe ori daca stiu o reteta de tort simplu si rapid de facut. Tortul diplomat poate o sa vi se para usor de facut dar nu e asa, daca nu stiti sa lucrati cu gelatina si cat timp sa fierbeti o crema de galbenusuri. Tortul cu toate ingredientele cumparate si asamblate e cel mai simplu insa nu cel mai gustos si poate cel mai sanatos. Dar asta depinde cu ce prajituri sunteti obisnuiti; de casa sau cumparate. Si acum hai sa va raspund la intrebare; tortul de mai jos este un tort simplu. De ce? pentru ca nu ai cum sa dai gres cand il prepari, nu se coace la cuptor si oricat amesteci in crema nu se taie :). Ce este interesant si asta mi-a atras atentia, faptul ca crema cu gris nu e cea ca si la albinuta sau alba ca zapada, are alt gust si textura. Mai cremoasa si mai aromata. Concluzionam si rezumam :), un tort cremos, super delicios pe care il puteti prepara atat in weekend ca si o prajitura (cazul meu) cat si pentru o ocazie mai deosebita si atunci il imbracati in frisca.
Ingrediente:
- 800ml lapte
- 400g piscoturi
- 9 linguri de zahar
- 2 galbenusuri de ou
- 120g gris
- 250g unt minim 80% grasime
- 1 plic zahar vaniliat
- 500ml smantana pentru frisca ( eu am folosit vegetala indulcita )
- 1 plic intaritor pentru frisca
- 100g ciocolata cu lapte
Mai aveti nevoie de :
- 200ml lapte
- 1 lingurita cacao
1. Cele 2 galbenusuri le amestecam cu 100ml lapte.
Restul de lapte il punem la fiert. Cand este fierbinte adaugam zaharul, amestecam pana se topeste si apoi turnam grisul, amestecand mereu la foc mic pana se ingroasa. Adaugam si amestecul de galbenusuri cu lapte, amestecam 2 minute apoi stingem focul si punem zaharul vaniliat. Lasam sa se raceasca.
Cand este rece dar nu foarte rece, adaugam untul si mixam. Obtinem o crema fina, fina.
2. Smantana pentru frisca o mixam impreuna cu pliculetul de intaritor. Cand este tare adaugam cicolata tocata si amestecam usor cu o paleta. Daca folositi smantana naturala pentru frisca atunci o mixati cu 4 linguri de zahar.
3. Preparam o cacao cu lapte (fara zahar)pentru piscoturi . Daca nu mananca copiii din tort indicat ar fi ca piscoturile sa le insiropati in cafea.
Trecem piscoturile prin cacao cu lapte si le asezam in tava ( dimensiunea ar fi 20×30 dar puteti sa le numarati in poza). Punem jumatate din crema de gris, apoi jumatate din frisca amestecata cu ciocolata, apoi iar un strat de piscoturi inmuiate in cacao cu lapte, crema si restul de frisca.
Bagati tortul la frigider si il tineti minim 1 ora.
Deasupra puteti pune ciocolata rasa, sau o glazura care vi se pare mai usor de facut. Eu nu am mai avut ciocolata asa ca am preparat o glazura din 6 linguri de zahar, 1 lingura cu varf cacao, 3 linguri de apa. Le-am amestecat si le-am pus la fiert la foc mic pana s-a topit zaharul. Glazura calduta am turnat-o peste prajitura rece.
Taiem felii cu un cutit inmuiat in apa fierbinte.
Atat va pot spune, este delicios!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Este cu siguranta delicios.Week-end frumos!
Multumesc si musai sa-l incerci :)
Am făcut acest tort și a ieșit nemaipomenit tare bun a fost mulțumim pentru rețetă
Ma bucur ca v-a placut si la noi a avut un mare succes :)
Multumesc Amalia pt aceasta reteta minunata…gustoasa …rapida si foarte usor de facut… Multumesc!…nici nu am apucat sa i fac o pozica…incercati cu incredere…buna, ca multe din retetele tale…
Cu drag Iulia si ma bucur ca ti-a placut :)
Delicios si rapid tortul :) Eu l-am decorat cu zmeura proaspata .