Tort cu mousse de lamaie

Este tortul pe care l-am pregatit de ziua lui Adrian, puiutul meu drag :). Am tot cautat o reteta de tort cu crema mai acrisoara. Pentru ca am tot incercat creme cu zmeura si capsuni si in perioada asta am gasit doar fructe congelate, m-am hotarat sa fac o crema cu lamaie si frisca, usoara si foarte aromata. Tortul a avut succes printre invitati, sper sa-l incercati si voi pentru ca este deosebit de fin.

Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 26cm:

Blat:

  • 6 oua
  • 10 linguri de zahar
  • 4 linguri apa
  • 6 linguri ulei
  • 20g cacao
  • 8 linguri faina
  • 1 varf de cutit praf de copt

Crema:

  • 500ml smantana pentru frisca
  • 300g zahar tos
  • 5 galbenusuri
  • 3 albusuri
  • aprox 100ml lapte
  • sucul si coaja rasa de la o lamaie
  • 15g gelatina

Sirop:

  • sucul de la 1/2 lamaie
  • 3 linguri zahar
  • 200ml apa

Pentru decor:

  • 500ml frisca
  • 1 plic intaritor pentru frisca
  • fructe

Asadar incepem cu blatul.

Incalzim cuptorul la 180g C.

Batem albusurile spuma tare si apoi adaugam treptat zaharul alternand cu apa ( 2 linguri zahar, mixam bine, o lingura apa). Apoi adaugam galbenusurile unul cate unul, mixam bine dupa fiecare, adaugam si uleiul.

Separat amestecam faina cu cacao si praful de copt.

Adaugam treptat cateo lingura din amestecul de faina, cacao si praf de copt si amestecam usor peste cap cu o lingura sau spatula de lemn.

Coacem blatul aprox. 40 de minute.

Il scoatem, lasam sa se raceasca si apoi il taiem in trei.

Intre timp facem siropul. Punem toate ingredientele pe foc si le dam intr-un clocot apoi lasam sa se raceasca.

Apoi ne apucam de crema;

Punem gelatina la hidratat in sucul de lamaie.

Mixam bine galbenusurile cu zahar si lapte pana zaharul este aproape topit  si apoi continuam sa amestecam ( fara mixer doar cu o lingura ) pe baie de abur pana cand compozitia se ingroasa si cade panglica de pe lingura  ( trebuie sa arate ca o budinca).

Oprim focul, apoi adaugam gelatina si amestecam mereu pana se dizolva in crema fierbinte.

Adaugam si coaja rasa de lamaie.

Lasam sa se raceasca si apoi incorporam putin cate putin din frisca ( smantana pentru frisca trebuie batuta in prealabil ) amestecand usor cu o spatula. Adaugam si albusurile batute spuma. 

Rezulta o crema fina si aromata cu pronuntat gust de lamaie :).

Eu asamblez tortul asa:

Pun platoul, apoi peste el forma de hartie dantelata apoi inelul de la forma de copt.

Iau 2 bucati de folie de plastic si le asez in forma. Peste ele pun prima felie de blat, o insiropez, pun jumatate de crema, repet operatiunea, apoi ultima felie de blat si la sfarsit mai las putina crema cu care ung blatul.

Pun folia peste tort si il tin la frigider 3-4 ore sau de seara pana dimineata.

Ornez, apoi (aici sunt necesare foliile) trag intr-o parte si alta foliile de nylon ( ca sa ramana platoul sau hartia curate ).

Reteta de crema este de pe forumul culinar.ro si ii apartine doamnei Dora.

Observatii:

1. Puteti sa suplimentati cantitatea de suc de lamaie in functie de gust.

2. Am facut mici (sau mari ?:)) modificari la crema. In reteta originala se folosea zahar pudra care se amesteca bine bine cu galbenusurile si apoi se adauga sucul si coaja de lamaie. La sfarsit dupa ce se punea frisca si albusurile se adauga gelatina.  Am schimbat reteta pentru ca nu vroiam sa folosesc galbenusuri crude la crema. Probabil asa iesea si mai fina crema.

3. Acest tort se poate face si in varaianta cu piscoturi aveti nevoie de 400g piscoturi.

4. Ultima si cea mai importanta observatie; adaugati crema la frisca si nu invers, crema rezultata va fi mult mai pufoasa. 

Varianta cu piscoturi (pun foto sa vedeti cum am aranjat piscoturile )

DSCF0392_1085

Decorat cu frisca

Tort cu mousse de lamaie

 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


28 de comentarii la „Tort cu mousse de lamaie”

  1. LA MULTI ANI! puiutului tau.Multa sanatate ,fericire si tot ce iti doresti.Te asteptam cu mai multe retete acum ca ti-a crescut ,,ajutorul,,.Tortul arata super.

  2. Foarte frumos tortul! (cred ca si foarte bun). La multi ani voinicului, sa creasca mare si sanatos!
    Voiam sa-ti spun ca iti urmaresc de ceva vreme blogul si imi place foarte mult, atat organizarea lui, cat mai ales retetele. Am incercat deja unele dintre ele si au iesit minunate, dar am si o lista cu altele pe care vreau sa le incerc. Imi place ca ai multe retete care se pregatesc destul de repede si usor (sau cel putin asa par, dupa cat de bine le explici), asa ca pentru mamici carora piticii nu le lasa foarte mult timp pentru gatit. :) (Mamaruta mea face un an peste trei saptamani). Te felicit pentru ceea ce faci si iti urez inspiratie si spor la gatit!!!

    1. Multumesc mult pentru aprecieri si pupici mamarutei :).
      Sa sti ca ma gandeam sa folosesc pasta de zahar pentru decor dar sincer nu am avut timp…nu am avut multi invitati dar au fost multe de pregatit; aperitive, sarmale, friptura … toate cele bune si daca incerci reteta astept sa-mi scrii cum ti-a iesit!

  3. La Multi Ani!!! Sa îţi trăiască si sa ai numai bucurii si fericire din pe urma lui,lta sănătate si mult noroc în viaţă.Imi lasă gura apă tortul tău.abia astept sa îl fac pt. weekend.Pupici

  4. La multi ani cu sanatate baietelului, sa creasca sanatos si voios !
    Arata minunat tortul ! Si cum sunt o mare „fana” a prajiturilor cu lamaie, cred ca sa-l fac si eu cat de curand !

  5. fain tort a avut micutul Adrian ! Nici eu nu sunt pentru folosirea oualor crude in creme.Drept care eu as fi renuntat la a pune albusurile in crema.Poate fara ele ar fi fost mai putin aerata crema,dar ar fi fost mai sigura zic eu,gandindu-ma la dulceata aia mica a ta.Albusul crud este un mediu de cultura extraordinar pentru tot felul de bacterii.
    Acuma ca ti-am facut parul cret, te pup si te felicit din toata inima ! Sa-ti traiasca sanatos si voios!

  6. La multi ani ptr printisorul tau,multa sanatate sa va bucurati de el.Tortul arata super o sa il incerc si eu curand.

  7. La mulți ani pt Adrian ! Sa crească mare, sănătos si voios!
    De când ai postat reteta m am gândit sa fac si eu acest tort sotului meu. La prepararea cremei am avut o mică pb, nu este specificata cantitatea de lapte necesar. Am pus cam 250 ml, sper sa fie ok. Crema a ieșit, mâine vedem rezultatele!

    1. Am uitat de lapte … nu l-am masurat insa cred ca aprox 100ml. Sper sa-ti iasa tortul, astept sa-mi scrii daca ti-a placut !

  8. Multumim pentru reteta, tortul arata mai mult decat bine, daca stau sa ma gandesc parca as macna si eu un astfel de tort, cred ca m-ar prinde o pofta nebuna nu alta!
    Ma intreb oare cat de mult poate rezista in frigider daca e sa plec pe undeva si sa uit de el…

  9. la ornat ai nota 20!!!
    esti fenomen!
    o sa-l fac si eu de ziua fetitei mele (3 ani)
    si iti scriu parerea mea….am iinsa o reticenta in privinta foliei bagata sub blat
    ce fel de folie folosesti tu? nu am mai folosit niciodata…
    inca ceva…. inainte de a incepe ornarea scoti inelul formei de tort si dupa ornare tragi folia de dedesubt?

    1. Da, am scos inelul apoi am tras foliile de o parte si de alta dupa ce am ornat. Le folosesc doar pentru a nu murdari platoul cu frisca sau glazura sunt folii alimentare din acelea pe rola ( sper ca m-am exprimat bine :)).

  10. Amalia,
    de ce ai facut un alt fel de blat decat cel de ‘baza’? Se preteaza mai bine la crema folosita? A fost destul de pronuntat gustul de lamaie la crema? Multumesc de reteta, am sa il fac si eu saptamana viitoare.

  11. Draga Amalia,iti multumesc foarte mult pt reteta asta de tort ! L-am facut de Mihail si Gavril (adica acum 3 saptamani) si a avut succes deplin. Iti spun sincer ca eu sunt fan torturi si prajituri cu ciocolata, dar si acesta mi-a placut tare mult. Promit ca de sarbatori voi incerca si alte retete postate de tine.

  12. Cu ce însiropați blatul?si cam cât sirop trebuie . eu am făcut un tort si mi-a ieșit cam tare blatul ,l-am însiropat cu zeama de la un compot de piersica .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.