Spaghetti bologneze

Ce ar fi daca am lansa un trend si anume vineri sa gatim paste ? Mie mi se intampla destul de des sa gatesc vinerea paste, bune si la o cina tarzie bune si daca avem musafiri. Unde mai pui si un pahar de vin si altfel incepe weekendul. Reteta de mai jos e destul de cunoscuta si pe placul sotului adica cu carne :)

 

Trebuie sa va mai spun ca ingredientele sunt pentru mai multe portii, pentru ca un ragu bun fierbe mult si la foc mic.

Va recomand sa faceti ca si mine, adica mai multe portii pe care apoi sa le congelati.

Spaghetti bolognese

Ingrediente:

  • aprox 1kg carne de porc ( eu nu am folosit amestec de vita-porc pentru ca se facea mai greu )
  • 1 ceapa mare
  • 1 morcov mic
  • 150 ml vin
  • 400 ml rosii pasate
  • 1/2 lingurita busuioc uscat
  • sare, piper

Taiem ceapa marunt si o calim impreuna cu morcovul taiat cubulete sau ras, la foc mediu . Adaugam carnea tocata si amestecam din cand in cand.  Cand amestecati o „desfaceti” cu lingura deoarece are tendinta sa se adune bucati mai mari.

Dupa ce scade apa lasata de carne adaugati vinul. Mai lasati 2 minute si apoi adaugati rosiile pasate. Lasati sa se faca la foc mic cu capac o ora timp in care amestecati din cand in cand.

Daca este cazul si scade prea mult sosul adaugati putina apa, la mine de exemplu nu a fost cazul.

 

Servim cu spaghetti si parmezan ras deasupra.

Și un filmulet sa vedeți ce bine arată

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


21 de comentarii la „Spaghetti bologneze”

  1. La noi de obicei sambata este ziua de paste, dar nu cred ca asta e o problema. Pica numai bine, iau retetele aparute aici vinerea si am timp sa cumpar si ce am nevoie. Ar fi chiar utila o reteta in fiecare vineri de paste.

  2. Si eu am gatit azi paste pentru pranz,noua ne plac foarte mult!Ale tale arata delicios,sosul bolognese il fac mai rar dar e minunat.Te invit cu drag la provocarea lunii Iulie!pupici!

    1. Si eu Flory, asa cum am scris fac o data mai mult si apoi il congelez pe portii… multumesc pentru invitatie :).

  3. nu am mancat niciodata s.bologneze dar as vrea sa le incerc;
    intrebari: cum congelezi sosul? si cum il decongelezi( lasat in frigider 24 ore sau la temperatura camerei…sau?) cum imparti portiile de sos? adica cam cate ies din cantitatile scrise mai sus?

    merci

  4. Buna, cautam pe net o reteta de Spaghetti bologneze cat mai aproape de cea originala si am gasit acesta pagina, ideea este ca nu am parmezan, pot sa folosesc altceva!?

  5. folosesti denumirea de bologneze dar nu prea respecti reteta originala:))
    atunci cand prezinti o reteta cred ca o faci si ca cei care te citesc sa poata sa faca la randul lor reteta, asadar la spaghetti alla bolognese cantitatile ingredientelor este esentiala pentru un echilibru al aromelor, inreteta ta ai uitat de telina si cel mai important lucru la bolognese este timpul de fierbere la un foc mic de tot(intre 2 si 3 ore ), ca numai asa ajungi la gustul de bolognese.Mai trebuie spus de tipul de vin care se foloseste(tot timpul demisec)
    din punctul meu de vedere tu ai facut un sos ragu nu un bolognese

  6. Amalia ma dezbrac de secrete in fata ta si iti prezint ragu alla bolognese :)), sa sti ca multe persoane au fost curioase de reteta dar cand au auzit cat timp le ia sa o faca …
    300g carne tocata amestec( 25%porc,75% vitel)
    50g piept de porc crud afumat
    250g passata di pomodoro
    80g ciapa
    60g morcov
    40g telina
    20g unt
    1 dl de vin alb demisec
    sare
    piper
    putin dublu concentrat de rosii

    se teie marunt de tot cubulete cam de marimea unui bob de grau (munca de chinez batran) legumele si pieptul de porc. se pune intro oala untul si putin ulei de masline se adauga morcovul, telina si ceapa si se calesc putin dupa care se adauga pieptul de porc, dupa doua trei minute se adauga carnea tocata se amesteca pina cand se sfarmiteaza iar apoi se adauga vinul.Se lasa sa fiarba la foc mai tare pana cand se evapora alcolul din vin dupa care se adauga concentratul de rosii si passata di pomodoro pui un pic de sare si piper si cand incepe sa fiarba dai focul mic de tot acoperi cu un capac si lasi sa fiarba 2,5 -3 ore.
    La acest sos timpul de coacere este foarte important, gustul incepe sa se formeze cam dupa 2 ore, de aceia nu exagerati cu sarea din prima, iar timpul de fierbere dapinde si de vasul in care il faceti eu obijnuiesc in 2l.
    Amalia acuma daca tot am facut-0 (ma refer la secrete) sa o facem pana la capat.Daca vrei sa economisesti timp poti sa multiplici cantitatile si sa faci o cantitate mai mare de sos si cand este gata se pune in borcane cu capac si se intorc cu fundul in sus, se lasa asa pina cand se racesc. Odata vidul creat se pastreaza o luna garantat.

    1. Foarte faina reteta, apreciez faptul ca mi-ai scris reteta…sa stii ca am si eu o reteta asemanatoare de la o doamna din Roma, ai dreptate cu timpul de gatire!
      Multumesc mult si sper sa mai imi scrii comentarii :).

  7. O bunatate! Mie imi place sa scot pastele cam cu un minut jumate inainte sa se faca al-dente (le gust ca sa fiu sigur, ca ce scrie pe pachet de multe ori e… inexact sa zicem) si sa le trag in tigaia cu sosul, impreuna cu un pic din apa in care le-am fiert. Le termin de gatit impreuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.