Saramura de crap

 

Desi suntem ardeleni, ne place pestele :)), asa ca il prepar destul de des… nu am vreo reteta speciala, de la mama de la prieteni… de pe net :). Reteta asta o am de la un amic mai vechi, preparata in varianta cu imbunatatiri :).

Avem nevoie de :

  • 1 crap de 1-1,5 kg
  • 2 ardei kapia de preferință
  • 2-3  rosii
  • 1 ardei iute (sau 2 3 depinde cât de iute va place)
  • 2-3 catei de usturoi
  • sare, piper, puțin cimbru
  • 2 foi de dafin

Pentru început punem pe foc o oala cu apa (aproximativ 2 l) în care punem sare, foile de dafin și boabe de piper aproximativ o linguriță. Trebuie sa fie sărată așadar nu va zgârciți cu sarea, de aceea se numește saramură.

Legumele se coc la grătar, ardeii se curata apoi d e coaja și se taie felii, roșiile se zdrobesc bine (dacă aveți timp puteți sa le curățați de coaja și sa le zdrobiți sau sa le pasati), ardeii iuți se lasă întregi sau dacă doriți sa fie iute zeama se taie felii.  Toate se pun în apa fierbinte și se lasă să stea pana pregătim pestele.

Pestele se curata de solzi si de intestine ( nu-mi place deloc chestia asta, dar nu am incotro), se spala bine in mai multe ape, se taie bucăți, se unge cu puțin ulei și se prăjește la grătar.

Se pun bucățile în oala cu lichid fierbinte, se adaugă și usturoiul zdrobit și se lasă să stea la foc mic pana pregătim mamaliga. Aproximativ 10 minute.

Se servește fierbinte cu mămăliguță și pătrunjel verde tocat.

Este delicioasă!

Aici aveți și rețeta video

Și poza din 2009 când am preparat o acasă pe grătarul de la cuptor

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


8 comentarii la „Saramura de crap”

  1. Sfat !!
    In apa se pot fierbe la inceput capul si coada de la peste ( aprox. 10 min ). Dupa ce au fiert , capul si coada se arunca si se pun legumele.

  2. reteta este fff buna dar puneti crapul pe gratar de carbuni!!!!!rezultatul este INCOMPARABIL….POFTA MARE(nu uitati un pahar de vin alb sec)

  3. multumesc pt postare. am cautat sa fc si eu saramura de crap si uite ca am gasit reteta ta postata si am facut saramura ånca o data multumesc a esit super nu ma asteptam sa iasa felicitari amalia.:-*:-)

  4. saramura, ca sa iasa adevarata, se coc legumele pe gratar, la fel si pestele. la aragaz este asa, mai mult sa iti satisfaci putin pofta, dar nu se poate compara cu saramura facuta „pe gratar”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.