Rata pe varza

Pot sa va spun ca este una din cele mai delicioase mancaruri care desi pare destul de complicata se gateste foarte usor. Mai greu e de gasit rata de casa , dar ne descuram si cu cea grill care se gaseste in magazine.

Rata pe varza etse un preperat traditional care ca orice mancare traditionala se prepara intr-un timp mai indelungat dar merita asteptarea va spun de pe acum . Ingredientele sunt putine iar rezultatul… pfui divin!

Mai adaug ca aceasta mâncare se poate face cu varza dulce sau cu varza.murata depinde de anotimpul in care o preparati,  ambele variante sunt la fel de bune.

Rață pe varză 

Ingrediente:

  • 1 rata
  • piper, sare, boia, ulei
  • 2 verze murate potrivite ( 1-1,5kg)
  • 1 ceapa
  • cimbru, marar

Incepem cu rata: se freaca cu sare, piper, boia si putin ulei si se lasa sa stea la rece 4-5 ore . Daca este rata de casa ar fi nu e sa o marinati inainte, eu am pus-o la.marinat in vin alb, boabe de piper si foi de dafin. Am lasat-o sa stea la rece peste noapte.

Rata condimentata astfel o băgați la cuptor într un vas acoperit cu folie timp de 1 ora la 170 grade Celsius.

Varză crudă se toaca marunt, se freaca cu sare si se lasa sa stea cam 15 min sa se inmoaie.

Dacă folosiți varză murată o spălați bine în câteva ape, o tăiați fideluta și o stoarceti de apa

Ceapa se toaca marunt si se caleste in putin ulei.

Apoi adaugam varza stoarsa de zeama lasata, amestecam si lasam sa se caleasca la foc mic acoperita cu un capac. Adaugam cimbru si marar. Amestecam din cand si cand este pe jumatate calita stingem focul.

Incingem cuptorul la foc potrivit.

Intr-o tava cu pereti grosi punem putin ulei apoi varza, grăsimea scursa de la rata si deasupra rata.

Acoperim cu o folie de alumniu si coacem timp de aproximativ 40 minute, depinde de rata ( daca este de casa se coace mai greu, daca este rata cumparata din magazin timpul de coacere va fi mai scurt).

Se ia folia dupa 49 de minute – 1 oră apoi se lasa sa se rumeneasca pe o parte si apoi se intoarce si pe cealalta parte.  La sfarsit ungeti rata cu putin ulei si mai lăsați 5-10 minute.

Serviți fierbinte cu varză și cu ardei iute.

Poftă bună!

Aici aveți și rețeta video

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.