Toamna este anotimpul meu preferat, întotdeauna îmi duce aminte doar de lucruri plăcute cum ar fi primul an de studenție când mă întorceam de la cursuri pe jos, afară era cald iar peste tot era o explozie de culori maronii…acum când mă duc pe jos la grădiniță sau la cumpărături nu mai văd culorile dar simt mirosul de ardei copți, parcă toate gospodinele s-au înțeles să coacă zilnic ardei . Dar așa e pe la blocuri, tot timpul miroase a ceva :).
Și dacă mă întorc mai departe în timp îmi amintesc de grija cu care mama punea murături, făcea zacuscă, dulceață, compoturi și alte bunătăți puse pentru iarnă. (Latura asta nu am moștenit-o de la mama, mă rezum doar la chestiile care se pot congela și la bulion care se consumă foarte des la noi în familie). A da, și culesul strugurilor, o adevărată sărbătoare, un festin pe cinste; must, mâncare bună și multă veselie :) Scriind toate astea mă simt bucuroasă că am avut o copilărie fericită … iar m-am luat cu amintirile din copilărie și uit ce am vrut să scriu. Ce să faci toamna este de vină :).
Cu gândul la ardei copți, struguri și de ce nu o friptură bună m-am dus la Selgros căci știți voi acolo îmi fac cumpărăturile să vedem ce mă inspiră.
Da, prima data desigur am văzut o minunăție de carne de vită care te îmbi să o cumperi și să o prepari
dar am rezistat și am trecut mai departe și anume la raionul de pește unde era plină ochi vitrina de bunătățuri (bineînțeles că am cumpărat midii care le-am făcut cu paste când am ajuns acasă),
apoi la brânzeturi, legume, verdețuri însă cu amintirile proaspete în minte am vazut strugurii, arătau atât de bine încât instant m-am hotărât să fac o prăjitură cu struguri. Zis și făcut…pe lângă ei am mai cumpărat niște legume, mi-au plăcut combinațiile de roșii și ardei iuți.
Întors din nou pe la raionul de carne de unde am luat câteva caserole cu cârnați proaspeți ( vedem noi cum îi gătim), dat o tură pe la ustenile ( apropo în acest weekend sunt reduceri la tigăi ), fuga rapid printre haine, nu cumpărăm nimic că avem destule deși erau o grămadă de reduceri :(, plătit la casă, casieră drăguță, a văzut că sunt cu doi copii și mi-a pus ea cumpărăturile în plasă, ieșit afară și către căși cum spunea un prieten, că avem de gătit.
Rețeta de prăjitură este una simplă așa cum v-am obișnuit, puteți să o preparați și cu alte fructe dacă doriți.
Ingrediente:
- 2 ouă
- 200g făină
- 150g zahăr
- 100ml ulei
- 100ml iaurt
- ½ plic praf de copt
- Câteva picături esență de vanilie
- ½ linguriță coajă rasă de lămâie
- Struguri
Spălăm bine strugurii și îi lăsăm să se usuce.
Preîncălzim cuptorul la 180grade C.
Mixăm bine ouăle cu zahărul, apoi adăugăm treptat și alternativ restul ingredientelor ( făina o amestecați în prealabilcu praful de copt) și mixăm cu viteză mică până amestecul se omogenizează.
Turnăm aluatul într-o tavă de dimensiuni 22×25 tapetată cu hârtie de copt apoi punem deasupra boabele de struguri (le împingeți ușor în aluat).
Coacem timp de 20 min, pentru mai multă siguranță faceți proba cu scobitoarea.
Lăsăm prăjitura să se răcească apoi o pudrăm cu zahăr și o tăiem.
Servim cu un pahar de must, în cazul nostru de suc de struguri :).
Poftă bună și bine ai venit toamnă!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]