Prajitura cu branza de vaci si cirese sau visine

Am zis ca nu mai coc nimic la cuptor pe caldurile astea,  dar parca ma pot abtine cand e vorba de prajituri… mai ales cu branza de vaci :). Initial am vrut sa fac prajitura cu visine dar nu am gasit decat cirese. Voi puteti folosi orice fruct de sezon ( capsuni, caise ) si daca va ganditi sa mai asteptati pana la iarna :) fructe exotice .

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 6 oua
  • 6 linguri de zahar
  • 6 linguri de faina
  • 3 linguri de apa
  • 1 varf de cutit praf de copt

Pentru crema de branza:

  • 500g branza de vaci
  • 500ml lapte
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 15g gelatina alimentara
  • 3 linguri de zahar pentru budinca + 3 linguri de zahar pentru branza
  • 2 plicuri zahar vaniliat
  • 250ml frisca
  • 50g ciocolata alba

Pentru toping:

  • aprox 1 kg de cirese
  • 1 plic de gelatina rosie

Incepem cu blatul: Batem albusurile spuma tare apoi adaugam apa si mixam . Adaugam treptat zaharul si mixam pana acesta se topeste. Adaugam treptat galbenusurile mixand bine dupa fiecare. La sfarsit punem faina amestecata cu praful de copt si amestecam cu o paleta de lemn usor sa nu se lase spuma. Coacem intr-o forma de 25×39, unsa cu putina grasime si tapetata cu faina, la foc potrivit timp de 15 – 20 minute.

Facem proba cu scobitoarea si daca blatul e copt, il lasam sa se raceasca si apoi il taiem in doua pe orizontala.

Pana se raceste blatul pregatim crema: Intr-o craticioara preparam budinca conform instructiunilor de pe plic si dupa ce oprim focul adaugam gelatina dizolvata in 3 linguri de apa rece. Amestecam in budinca pana gelatina se dizolva de tot si lasam sa se raceasca.

Branza impreuna cu 3 linguri de lapte, zaharul,  zaharul vaniliat o mixam bine . Adaugam budinca treptat si mixam, apoi frisca si ciocolata rasa. Amestecam si mai adaugam putina esenta de vanilie.

Asamblam prajitura; Punem prima parte de blat, apoi jumatate din crema, a doua jumatate de blat si restul de crema. Deasupra asezam ciresele curatate de samburi.

Bagam prajitura la frigider 3 ore apoi preparam gelatina de culoare rosie conform indicatiilor de pe plic, scoatem tava de la frigider si punem gelatina cu lingura pana acoperim prajitura complet.

Lasam 10 de minute la rece prajitura sa se intareasca bine gelatina apoi in sfarsit putem sa o taiem felii.

O  felie pentru mine, doua pentru sot, doua pentru sef :), mai multe pentru colege … mai putina prajitura in tava … mai vrea cineva ? sper ca nu :)).

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


65 de comentarii la „Prajitura cu branza de vaci si cirese sau visine”

  1. Amalia draga, lasa-ma sa te felicit!

    De cateva zile tot ma minunez de bunatatile facute de tine, si as dori sa incerc TOT, desi nu-mi place sa gatesc deloc :D Mi-ai facut pofta si sper ca de acum incolo o sa gatesc cu mai mult chef :P

    Ps: prajitura arata super si sunt sigura ca si gustul ii foarte bun. Trebuie sa incerc neaparat!!!

    1. Iza toate au un inceput :), daca ai timp sa citesti unele comentarii o sa vezi ca multe persoane s-au apucat de gatit dupa ce-au vizitat site-ul.

  2. maiculitaaaa cum arata!!!as trece prin monitor sa fur o bucatica.oare cum mango merge??zici si eu nu dau cu parul…am foarte multe fructe mango si habar n-am ce sa mai fac cu ele.pupici!

    1. Cu mango cred ca merge de minune ! Mai ales ca e aromat. Ai putea sa pui bucatele si prin crema … sa-mi scrii cum ti-a iesit :).

  3. Buna Amalia! Am si eu o intrebare, sper sa nu para prea prosteasca…:D
    As vrea sa stiu ce branza ai folosit, adica mai precis ce marca sau tip pentru ca aud de multe ori branza de vaci sau branza dulce in retetele de prajituri dar nu stiu la ce se refera pentru ca branza de vaci e intr-o mie de variante.. Mersi :)

    1. Cris de data asta am folosit branza de vaci de la Monor cu 5% grasime, daca esti din Cluj pot sa te ajut sa-ti scriu de unde cumpar in mod frecvent lactate.

  4. Am incercat si eu aceasta prajitura, de ziua sotului meu, a avut un succes teribil impreuna cu prajitura Tosca, eu personal iti multumesc ca existi, eu o novice in arta culinara am impresionat toti invitatii..iti multumesc din nou pentru ca datorita retetelor tale impecabile am reusit!!!!

    1. Deea ma bucur ca am explicat pe intelesul tau reteta… sa stii ca majoritatea retetelor de pe site sunt destul de usoare, totul e sa citesti cu atentie. Felicitari pentru reusita !

  5. Acum am terminat de facut prajitura, adica mai am de pus gelatina dar o las pt. maine dimineata. Cred ca e foarte buna, crema e foarte gustoasa dar blatul cred ca l-am lasat prea putin in cuptor… Mi-a luat foarte mult timp sa fac prajitura asta, dar probabil ca sunt eu prea inceata. De-abia astept sa o mancam maine, de ziua sotului. Eu am facut-o intr-o tava mai mica si o sa o consideram tort patrat :)
    Sper ca imi va iesi gelatina rosie, ca de obicei nu imi iese… Daca nu reuseste, pun frisca deasupra visinelor :)
    Multumesc!

  6. Draga mea aia e tava detasabila???? Ca nu gasesc tava patrata/dreptunghiulara cu pereti detasabili.
    Suuuuper praji, mi-ai facut o pofta :)))
    Te pup

    1. E doar un cadru de metal care se poate regla pe diferite marimi. Imi este foarte util, l-am cumparat de la Plus mai demult :). Sper sa incerci si tu praji e tare buna !

    1. Prima data faecm budinca din 500ml lapte si plicul de budinca ( de obicei instructiunile sunt scrie se plicul de budinca )… apoi punem gelatina hidratata in budinca fierbinte dupa ce am stins focul. Lasams a se raceasca si branza impreuna cu 3 linguri de lapte, zaharul, zaharul vaniliat o mixam bine . Adaugam budinca treptat si mixam, apoi frisca si ciocolata rasa. Amestecam si mai adaugam putina esenta de vanilie.

  7. blatul sau piscoturile trebuie insiropate ? daca fac prajitura si pun ananas, de exemplu, gelatina rosie isi mai are locul sau trebuie alt fel de gelatina ( de alta culoare) ? mersi!

  8. Arata foarte bine prăjitura și pare sa fie delicioasa! Cam ce fructe se pot folosi în acest sezon, iar brânza de vaci cum trebuie sa fie, fără sare, adică proaspăta? Sper sa îmi poți răspunde cat mai curând pentru ca as vrea sa o fac de Crăciun.

    1. Valentina poti folosi fructe exotice sau chiar mere sau pere insa trebuie atunci sa schimbi gelatina de decor, sa folosesti cea galbena. Cat despre branza fara sare si daca se poate cat mai grasa deoarece este cremoasa. Spor!

  9. Am facut prajitura cu piersici din compot. Mi-a iesit prea moale crema, s-ar putea din cauza ca am mixat prea tare branza, pentru ca nu se mai simtea aproape deloc? Si nu am mai pus cioco alba. In rest f gustoasa!

  10. buna Amalia! as avea o intrebare, frisca tb batuta si dupa aceea adaugata, nu? eu sm luat hulala! in loc de lapte 500 ml oare putem combina cu smantana de 30 % -obisnuita? ca la un cheesecake…asa ar iesi crema mai tare?merci.

  11. Daca fac budinca conform instructiunilor de pe plic fara a adauga gelatina in ea la sfarsit si o las sa se raceasca asa…
    Dupa ce s-a racit budinca, pun gelatina in branza si o amestec cu budinca rece atunci pe loc… si deabea dupa o las sa se intareasca putin.
    Nu ar iesi mai bine? Pentru ca mi se pare ca daca lasi budinca sa se raceasca cu gelatina, aceasta ar fi prea tare si ar ramane bucati atunci cand il amesteci cu frisca.

    1. Da e ok si asa, eu am preferat sa pun gelatina in budinca pentru ca trebuie sa fie cald lichidul in care se pune budinca hidratata, pe cand branza este rece.

  12. Pingback: Zana zapezii – prajitura pentru Revelion, cu branza de vaci si fructe – România de astăzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.