Prăjitură cu aluat fraged și brânză dulce

Prajitura-cu-aluat-fraged-si-branza-de-vaci-1

Cred că nu are rost să mai scriu că prăjiturile ocupă un rol important în meniul familiei mele. Dacă nu mă credeți, aruncați o privire peste colecția de dulciuri de pe blogul meu, rețetele de dulciuri sunt aproape în număr egal cu cele cu carne. Deși încerc să găsesc și să prepar rețete noi, se pare că mă întorc des la cele din copilărie, care au un succes garantat de mulți ani – și pentru noi, și pentru musafiri.

Prăjitura cu aluat fraged și brânză dulce este una dintre prăjiturile pe care mama le făcea în zilele din săptămână când nu avea prea mult timp de gătit – desigur, pentru că se face rapid. Eu am fost și sunt un fan al lactatelor, așa că orice prăjitură de acest gen este binevenită. Brânza de vaci o numeam zămăchișă, iar în zona Hunedoarei i se spune zămătișă. Ambele denumiri sunt corecte conform DEX, așa că le puteți folosi și voi.  O găseam foarte des la piață, și acum țin minte băbuțele care vindeau zămăchișă, un bulgăre de brânză strâns în pânză albă, pus pe o farfurioară. “Hai draga bunicii și gustă să vezi ce brânză bună am de vânzare” mă îndemnau cu drag… erau multe produse pe care acum nu le mai văd la piață. Găsesc, oricum, tot ce-mi trebuie la Selgros.

Brânza de vaci de calitate – adică grasă – este un ingredient pe care îl ador mai ales dacă e vorba de papanași, cheesecake și brânzoaice.  Acestea și prăjitura de mai jos, care este dulce-acrișoară, cu foi subțiri și fragede ce se topesc în gură. Soacră-mea face și ea prăjituri cu aluat fraged, însă foile sunt mai groase și după o zi se cam întăresc (bine, ei nu-i plac dulciurile așa că o interesează cu adevărat doar atunci când copiii mei nu le mănâncă).

Această prăjitură se poate face și cu mere, eu am făcut și această variantă – sau cu un strat subțire de magiun de prune amestecat cu miez de nucă, la fel de bună.

Bineînțeles că mama avea aproape toate măsurătorile în cană, lingură sau linguriță, am încercat să cântăresc unele ingrediente ca să fiu sigură că atunci când încercați rețeta o să vă reușească.

Prăjitură cu aluat fraged și brânză de vaci

Prajitura-cu-aluat-fraged-si-branza-de-vaci-2

 

Ingrediente

Pentru foi:

  • 300g făină albă 000
  • 2 gălbenușuri
  • 100g unt cu minimum 80% grăsime
  • 50g smântână
  • 5g praf de copt
  • 1 plic zahăr vaniliat
  • 50g zahăr tos

Pentru umplutură:

  • 500g brânză de vaci cu grăsime minimum 26%
  • 2 albușuri
  • 1 lingură cu vârf de gris
  • 120g zahăr
  • ½ linguriță esență de lămâie

Preîncălzim cuptorul la 170grade C și tapetăm cu hârtie de copt o tavă de dimensiuni 25×30.

Pentru foi amestecăm toate ingredientele până obținem un aluat omogen. Dacă aluatul vi se pare nisipos mai adăugați puțină smântână. Aluatul îl modelăm în formă de sferă, îl invelim într-o folie apoi îl punem la rece.

Cât timp stă aluatul la rece, preparăm umplutura; mixăm albușurile bine împreună cu zahărul, până obținem o bezea lucioasă. Adăugăm brânza de vaci stoarsă de zer, grișul și esența de lămâie. Puteți folosi și ricotta în loc de brânză de vaci.

Mixăm ușor până se omogenizează.

Scoatem aluatul de la frigider, îl împărțim în două și întindem foile.

Sunt două metode de întins foile de prăjituri pentru a vă ușura munca, ambele la fel de bune. Prima este de a întinde foaia între două folii de plastic iar pentru cea de-a doua luăm o foaie de copt mai mare, pe care o îndoim ca un plic de dimensiunea tăvii. Punem aluatul înăuntru, închidem “plicul” și întindem aluatul, apoi deschidem și obținem un dreptunghi perfect. Eu am folosit prima metodă pentru ca este mai rapidă.

Punem prima foaie în tavă iar pe margini o ridicăm puțin, cam de un deget.

Turnăm umplutura de brânză și punem peste ea a doua foaie ca pe o plăpumioară, apăsând ușor astfel încât să nu curgă pe margini umplutura.

Prajitura-cu-aluat-fraged-si-branza-de-vaci-3

Apoi urmează partea mea preferată de când eram mică ( chestiunea asta o face acum fiul meu cel mare); înțepatul cu furculița. Da, cu o furculiță înțepați bine prăjitura deasupa pentru ca vaporii degajați de umplutură să iasă în timpul coptului. Prăjitura se va coace frumos și nu se va umfla ca o mică bombă 

 

 Prajitura-cu-aluat-fraged-si-branza-de-vaci-4

Lăsăm prăjitura să se coacă 35 de minute, o să se rumenească foarte puțin deasupra, suficient cât să arate numai bine.

Prajitura-cu-aluat-fraged-si-branza-de-vaci-5

Scoatem prăjitura, o pudrăm cu zahăr și o lăsăm să se răcească apoi o tăiem felii și o servim.

Prajitura-cu-aluat-fraged-si-branza-de-vaci-6

Este delicioasă!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.