Prajitura cu afine si crema de mascarpone

Prajitura cu afine 0

Din start va spun ca pentru a prepara prajitura asta trebuie sa stati bine cu matematica deoarece succesul ei consta in masuratori exacte :). Glumesc dar numai pe jumatate, trebuie sa aveti grija la dimensiunile tavii. Relativ e o prajitura usoara 

Ce sa va mai scriu despre ea…Nu are rost sa o laud pentru ca e prea buna si se „vinde” singura, nu mai are nevoie de reclama :). Crema e fina, dulce-acrisoara asa cum imi place mie si se combina de minune cu pandispanul din rulouri. Hotarat prajitura aceasta face parte din categoria celor care mananci felie dupa felie si nu te mai saturi. Va scriu reteta si mai povestim noi :)

Ingrediente:

Pentru rulourile din pandispan:

  • 6 oua mari
  • 120g zahar
  • 1 plic zahar vaniliat
  • 120g faina alba 
  • 250g gem de afine piure
  • 4 linguri suc de lamaie

Pentru crema:

  • 500g mascarpone
  • 250ml smantana pentru frisca
  • 200ml iaurt 3,6% grasime
  • 80g zahar
  • 60ml apa
  • 18g gelatina

Pentru decor:

  • 200g afine

1. Separam galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le mixam cu zahar si zaharul vaniliat timp de aproximativ 5 minute.  Albusurile le batem spuma. 

Adaugam alternativ spuma de albusuri si faina la galbenusurile mixate. Punem o lingura de spuma, amestecam peste cap cu o spatula, apoi o lingura de faina, amestecam la fel si continuam pana incorporam toata spuma si faina. 

Blat prajitura cu afine 0Blat prajitura cu afine 1Blat prajitura cu afine 3Blat prajitura cu afine 4

Impartim compozitia in doua si coacem fiecare jumatate intr-o tava de dimensiunea 37×37, 7minute la 200g C. 

Blat prajitura cu afine 5Blat prajitura cu afine 6

Rasturnam primul blat de rulada peste un prosop pe care am pus zahar pudra, rulam si lasam sa se raceasca. Apoi procedam la fel si cu cealalta parte de blat; coacem, rasturnam, rulam, lasam sa se raceasca.

Blat prajitura cu afine 7

2. Luam prima rulada o desfacem  si o taiem in fasii de 11 cm. Ungem fiecare cu amestecul de gem si suc de lamaie. Rulam si punem deoparte.

Procedam la fel si cu cealalta rulada. Obtinem in total 6 rulouri.

Blat prajitura cu afine 8Blat prajitura cu afine 9

Fac o paranteza si va explic cum e cu dimensiunile. Ideea este ca cele 6 rulouri se cladesc una peste alta in alta tava ( de cozonac am avut eu ) Lungimea lor trebuie sa fie aceeasi cu tava de cozonac. Tavile trebuie sa le alegeti de la inceput, ma refer la cea pentru rulada si la cea in care veti „cladi” prajitura.

3. Pentru crema punem gelatina la hidratat in 2 linguri apa rece. 

Iaurtul il amestecam cu zaharul si lasam pana zaharul se topeste, smantana o batem pana obtinem frisca. Eu am folosit smantana vegetala pentru frisca indulcita dar daca folositi smantana naturala atunci suplimentati cu 2 linguri de zahar. 

Intr-o craticioara punem apa si cand incepe sa fiarba oprim focul, adaugam gelatina hidratata si amestecam pana aceasta se dizolva. 

Turnam peste iaurtul amestecat cu zahar si amestecam cu un tel. Apoi adaugam mascarponele ( tot dintr-o data ) si amestecam tot cu telul. Adaugam frisca si amestecam pana se omogenizeaza. 

Crema prajitura cu afine 1Crema prajitura cu afine  2

Rezulta o crema pufoasa si fina.

Crema prajitura cu afine 3

Pe care o puneti bine daca aveti „hoti”mititei prin casa :)

Crema prajitura cu afine 6

4. Punem o folie intr-o tava sau o cutie de dimensiunile urmatoare: 15 cm latime, 36 lungime, 15 cm inaltime. Pot fi plus, minus 1 cm. 

Turnam 1/3 din crema ( aprox 2 cm inaltime ), apoi asezam primele 3 rulouri unul langa altul. Punem cea de-a 2-a treime incercand sa completam spatiile goale dintre rulouri. Trebuie sa aveti rabdare pentru ca crema e destul de tare iar spatiile inguste ( nu va ganditi la prostii :)). Eu am facut chestia asta cu o lingurita. 

Bun apoi repetam operatiunea punem celelalte 3 rulouri si apoi crema.

Asamblare prajitura cu afine 0Asamblare prajitura cu afine 1Asamblare prajitura cu afine 2Asamblare prajitura cu afine 4Asamblare prajitura cu afine 5Asamblare prajitura cu afine 6

 Netezim frumos crema deasupra si acoperim cu o folie.

Asamblare prajitura cu afine 7

5. Lasam sa stea la frigider minim 4-5 ore.

Indepartam folia deasupra, rasturnam cu grija prajitura pe un platou si decoram cu afine. Pentru ca fructele sa aiba stabilitate puteti sa folositi un plic de gelatina pentru decor. Asadar asezati fructele apoi preparati gelatina conform indicatiilor de pe plic si o turnati calduta deasupra.

Asamblare prajitura cu afine 8Asamblare prajitura cu afine 9

Taiem cu un cutit inmuiat in apa. 

Prajitura cu afine 1

Observatii:

Aceasta prajitura puteti sa o face si cu alte fructe ideea este sa tineti cont de gem, adica zmeura, atunci gem de zmeura, caise, atunci gem de caise. Saaau folosit finetti ca umplutura pentru rulouri si deasupra puteti pune ce fructe doriti.

Eu m-am gandit sa o refac in varianta fara etaj cu zmeura. Atunci folosim o tava normala de prajitura, turnam un strat de crema, asezam rulourile unul langa altul, punem crema si gata. Cred ca o sa arate foarte bine :).

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.