Din start va spun ca pentru a prepara prajitura asta trebuie sa stati bine cu matematica deoarece succesul ei consta in masuratori exacte :). Glumesc dar numai pe jumatate, trebuie sa aveti grija la dimensiunile tavii. Relativ e o prajitura usoara
Ce sa va mai scriu despre ea…Nu are rost sa o laud pentru ca e prea buna si se „vinde” singura, nu mai are nevoie de reclama :). Crema e fina, dulce-acrisoara asa cum imi place mie si se combina de minune cu pandispanul din rulouri. Hotarat prajitura aceasta face parte din categoria celor care mananci felie dupa felie si nu te mai saturi. Va scriu reteta si mai povestim noi :)
Ingrediente:
Pentru rulourile din pandispan:
- 6 oua mari
- 120g zahar
- 1 plic zahar vaniliat
- 120g faina alba
- 250g gem de afine piure
- 4 linguri suc de lamaie
Pentru crema:
- 500g mascarpone
- 250ml smantana pentru frisca
- 200ml iaurt 3,6% grasime
- 80g zahar
- 60ml apa
- 18g gelatina
Pentru decor:
- 200g afine
1. Separam galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le mixam cu zahar si zaharul vaniliat timp de aproximativ 5 minute. Albusurile le batem spuma.
Adaugam alternativ spuma de albusuri si faina la galbenusurile mixate. Punem o lingura de spuma, amestecam peste cap cu o spatula, apoi o lingura de faina, amestecam la fel si continuam pana incorporam toata spuma si faina.
Impartim compozitia in doua si coacem fiecare jumatate intr-o tava de dimensiunea 37×37, 7minute la 200g C.
Rasturnam primul blat de rulada peste un prosop pe care am pus zahar pudra, rulam si lasam sa se raceasca. Apoi procedam la fel si cu cealalta parte de blat; coacem, rasturnam, rulam, lasam sa se raceasca.
2. Luam prima rulada o desfacem si o taiem in fasii de 11 cm. Ungem fiecare cu amestecul de gem si suc de lamaie. Rulam si punem deoparte.
Procedam la fel si cu cealalta rulada. Obtinem in total 6 rulouri.
Fac o paranteza si va explic cum e cu dimensiunile. Ideea este ca cele 6 rulouri se cladesc una peste alta in alta tava ( de cozonac am avut eu ) Lungimea lor trebuie sa fie aceeasi cu tava de cozonac. Tavile trebuie sa le alegeti de la inceput, ma refer la cea pentru rulada si la cea in care veti „cladi” prajitura.
3. Pentru crema punem gelatina la hidratat in 2 linguri apa rece.
Iaurtul il amestecam cu zaharul si lasam pana zaharul se topeste, smantana o batem pana obtinem frisca. Eu am folosit smantana vegetala pentru frisca indulcita dar daca folositi smantana naturala atunci suplimentati cu 2 linguri de zahar.
Intr-o craticioara punem apa si cand incepe sa fiarba oprim focul, adaugam gelatina hidratata si amestecam pana aceasta se dizolva.
Turnam peste iaurtul amestecat cu zahar si amestecam cu un tel. Apoi adaugam mascarponele ( tot dintr-o data ) si amestecam tot cu telul. Adaugam frisca si amestecam pana se omogenizeaza.
Rezulta o crema pufoasa si fina.
Pe care o puneti bine daca aveti „hoti”mititei prin casa :)
4. Punem o folie intr-o tava sau o cutie de dimensiunile urmatoare: 15 cm latime, 36 lungime, 15 cm inaltime. Pot fi plus, minus 1 cm.
Turnam 1/3 din crema ( aprox 2 cm inaltime ), apoi asezam primele 3 rulouri unul langa altul. Punem cea de-a 2-a treime incercand sa completam spatiile goale dintre rulouri. Trebuie sa aveti rabdare pentru ca crema e destul de tare iar spatiile inguste ( nu va ganditi la prostii :)). Eu am facut chestia asta cu o lingurita.
Bun apoi repetam operatiunea punem celelalte 3 rulouri si apoi crema.
Netezim frumos crema deasupra si acoperim cu o folie.
5. Lasam sa stea la frigider minim 4-5 ore.
Indepartam folia deasupra, rasturnam cu grija prajitura pe un platou si decoram cu afine. Pentru ca fructele sa aiba stabilitate puteti sa folositi un plic de gelatina pentru decor. Asadar asezati fructele apoi preparati gelatina conform indicatiilor de pe plic si o turnati calduta deasupra.
Taiem cu un cutit inmuiat in apa.
Observatii:
Aceasta prajitura puteti sa o face si cu alte fructe ideea este sa tineti cont de gem, adica zmeura, atunci gem de zmeura, caise, atunci gem de caise. Saaau folosit finetti ca umplutura pentru rulouri si deasupra puteti pune ce fructe doriti.
Eu m-am gandit sa o refac in varianta fara etaj cu zmeura. Atunci folosim o tava normala de prajitura, turnam un strat de crema, asezam rulourile unul langa altul, punem crema si gata. Cred ca o sa arate foarte bine :).
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]