Tort Kilimanjaro

Tort-kilimanjaro-1

Daca nu putem escalada muntele luam cu asalt  tortul cu acelasi nume :). Un tort care l-am facut pentru Adrian si bunicul lui cu ocazia sarbatorii de Sf. Ioan. Pentru ca aveam in frigider o cutie cu mascarpone am cautat o reteta de tort cu acest ingredient (tiramisu deja am facut parca de prea multe ori )  si am gasit aceasta reteta foarte usor de preparat.

Ingrediente ( pentru un tort cu diametrul de 28-30 cm ):

  • 5 oua
  • 180g zahar
  • 100g faina
  • 30g amidon alimentar
  • 30g cacao
  • 50 g unt
  • 1 plic praf de copt

Pentru crema:

  • 500ml smantana pentru frisca
  • 250g mascarpone
  • 10g gelatina
  • 100g zahar
  • 6 mandarine sau 2 cutii de compot de mandarine ( eu am preferat sa folosesc proaspete )

1. Pregatim blatul; mixam galbenusurile cu 90g zahar pana ce acesta se topeste. Batem albusurile spuma apoi adaugam 90g zahar si batem pana ce se topeste zaharul.

Faina o amestecam cu cacao, praful de copt si amidonul. Untul il topim.

Peste galbenusurile mixate cu zahar adaugam treptat albusurile si amestecul de faina. Amestecam peste cap cu o spatula sau lingura de lemn. La sfarsit adaugam si untul topit.

Blat-tort-kilimanjaro

2. Coacem intr-o forma de tort cu diametrul de minim 28 cm, la 180g C timp de 40 min. Eu am avut o forma de 26 de cm si blatul a iesit destul de inalt.

3. Cand blatul s-a racit il taiem in doua si partea de deasupra o taiem in 16 felii ( ca si pizza ). Eu am facut prostia de a pune hartie de copt in forma si blatul nu a iest asa uniform.

tort2tort1

Acum , daca folositi compot o parte din suc il folositi la insiropat. Daca nu ( cazul meu ) faceti un sirop din 250ml apa, 4 linguri de zahar si 2 picaturi esenta de vanilie. Puneti apa la foc impreuna cu zaharul. Cand fierbe si zaharul s-a topit luati de pe foc si adaugati esenta. lasati sa se raceasca.

4. Preparam crema;mandarinele le taiem cubulete mici

Intr-un bol mic punem gelatina si 2 linguri de apa rece.

100ml sirop il punem sa se incalzeasca si cand incepe sa fiarba oprim focul adaugam gelatina hidratata si amestecam bine. Daca folositi compot in loc de sirop puneti suc din compot. Lasam sa se raceasca.

Branza mascarpone o lasam la temperatura camerei sa se inmoaie putin. Batem smantana pentru frisca bine impreuna cu zaharul. Peste frisca adaugam putin cate putin din mascarpone si mixam bine. Adaugam si gelatina ( trebuie sa fie putin calduta, pentru ca frisca fiind rece se va inchega imediat si se formeaza punctulete de gelatina ) . Mixam bine si apoi adaugam fructele taiate. Le amestecam usor cu o spatula.

Crema-tort-kilimajaro

5. Asezam pe un platou prima jumatate de blat, o insiropam bine apoi in mijloc punem crema formand o jumatate de sfera. Peste ea asezam una langa alta apasand usor felii de blat insiropate. Deasupra punem bucatele de mandarina si bagam tortul la frigider minim 2-3 ore.

Tort-kilimanjaro-asamblare-1Tort

tort-kilimajaro-asamblare-2

Cand il servim pudram deasupra zahar.

Tort-kilimanjaro-0

Este delicios si nu foarte dulce.

tort-kilimanjaro-01

Reteta incercata de cititoare

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


10 comentarii la „Tort Kilimanjaro”

    1. Am scris mai sus „Acum , daca folositi compot o parte din suc il folositi la insiropat. Daca nu ( cazul meu ) faceti un sirop din 250ml apa, 4 linguri de zahar si 2 picaturi esenta de vanilie. Puneti apa la foc impreuna cu zaharul. Cand fierbe si zaharul s-a topit luati de pe foc si adaugati esenta. lasati sa se raceasca.”

  1. Buna, poti sa-mi spui ce smantana pt. frisca ai folosit tu? Te intreb pt. ca am facut si eu tortul cu smantana pt. frisca de la Pilos, marca folosita de cei de la Lidl, si crema a iesit putin mai moale. Poate ai folosit si intaritor? Multumesc anticipat pt. raspuns!

    1. Eu am folosit smantana vegetala pentru frisca Meggle. Din pacate nu am folositi niciodata cea de la Lidl si nu pot sa-ti spun de ce a iesit crema mai moale :(.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.