Tort special de ciocolata

Reteta primita de la Karla, suna apetisant si cred ca e ciocolatos la maxim. Aviz amatoarelor :).

Pentru blat:
-225g ciocolata amaruie rupta in bucati
-4 oua de marime mijlocie
-2 linguri zahar
-100g unt nesarat
-100g faina obisnuita
-1lingurita praf de copt(eu am pus o lingura ca imi era frica ca nu o sa creasca avand multa ciocolata)

Ptr crema de ciocolata inchisa la culoare:
-350g ciocolata amaruie rupta in bucati
-50g unt nesarat
-300ml frisca nebatuta cu 29-35% grasimi
-2 linguri coniac

Ptr crema de ciocolata alba:
-350g ciocolata alba rupta in bucati
-50g unt nesarat
-300ml frisca nebatuta cu 29-35% grasimi

Ptr carliontii de ciocolata:
-100g ciocolata amaruie
-pudra de cacao ptr presarat

Mod de preparare:
1.ungeti si tapetati o tava rotunda cu diametrul de 23cm.preincalziti cuptorul la semnul 4 sau 180grade.asezati ciocolata in castron deasupra unei cratite cu apa ce fierbe mocnit si amestecati pana s-a topit.lasati sa se racesca.
2.bateti albusurile pana se ridica usor,adaugati o jumt din zahar si bateti pana s-au intarit.puneti de o parte.bateti untul impreuna cu zaharul ramas,pana devine pufos.turnati,batand,galbenusurile,unul cate unul.adaugati amestecand ciocolata racita.cerneti faina si praful de copt deasupra amestecului si incorporati.incorporati incet si bine compozitia cu albusuri.
3.turnati amestecul in tava pregatita si coaceti 40-45 min. sau pana ce o scobitoare infipta in centru iese curata.raciti in tava timp de 10 min.scoateti din tava blatul si asezati-l pe un gratar de sarma.o data ce s-a racit, taiati in 3 straturi orinzontale.ungeti si tapetati tava din nou.asezati stratul de sus al prajiturii inapoi in tava,cu partea taiata in jos.(eu am inel ptr torturi,asa ca am pus blatul direct pe platou si apoi inelul in jurul blatului.)
4.ptr a face crema de ciocolata amaruie,puneti ciocolata si untul intr-un castron deasupra unei cratite cu apa ce fierbe la temp mica.amestecati pana s-a topit,apoi lasati sa se raceasca putin.bateti frisca pana s-a ridicat usor.incorporati o treime in amestecul de ciocolata.incorporati frisca ramasa si coniacul.
5.turnati crema in tava si nivelati.acoperiti cu un al doilea blat.raciti in frigider.faceti crema de ciocolata alba ca mai sus(fara coniac).turnati crema in tava si nivelati.acoperiti cu al treilea blat.raciti in frigider timp de 4-5ore.
6.ptr carliontii de ciocolata,topiti ciocolata ca mai sus,apoi turnati pe o tava de copt intinsa.raciti in frigider timp de 45 min.faceti carliontii tragand cu un cutit ptr branza desupra ciocolatei.pastrati carliontii intr-o cutie de plastic in frigider pana aveti nevoie de ei.ptr a servi,scoateti prajitura din tava,presarati cu cacao si decorati cu carlionti.(eu am scos tortul din frigider,si in timp ce faceam carliontii cu cutitul,ii si puneam pe tort. La sfarsit am cernut cacao desupra).
mentiune:nu am avut ciocolata amaruie,asa ca am folosit ciocolata menaj cu vanilie.banuiesc ca poate ar fi fost mult mai bun cu ciocolata amaruie si doar ciocolata alba mai dulce.dar ce sa fac?nu am gasit in drumurile mele ciocolata menaj amaruie.era cat pe ce sa nu gasesc nici alba, si asta s-a intamplat deoarece m-am hotarat in ultimul moment sa fac tortul si nu mai aveam timp de colindat magazinele.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


6 comentarii la „Tort special de ciocolata”

  1. eu promit ca il incerc, nu stiu cand…dar il voi incerca. are ciocolata amaruie si eu o ador, in general mananc doar prajiturile de cacao sau ciocolata. tortul asta ma satisface pe deplin!

  2. Amalia te rog fff tare sa postezi reteta tortului cu musse de ciocolata alba si neagra pt ca-mi doresc tare mult sa-l pregatesc de Craciun,insa nu ma lamuresc cu ornamentele garofita si nici cu glazura
    Saru`mana si Craciun Fericit!

  3. Oare merge si o glazura la prajitura asta?
    Eu acum o fac pentru ziua fiica-mi. Am ajuns la crema. As vrea sa pun tortul pe un suport de sticla cu picior si sa-l ornez cu bombomele M&M”s, ca asa-i comanda. Dar ma gandesc ca nu pot sa-l ornez daca nu am o glazura, nu? Si cum o sa arate pe suportul ala pretios cu picior, daca se vad blaturile, care nu mi-au iesit prea grozav…?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.