Tort Maresal


L-am numit asa pentru ca seamana cu o prajitura cu acelasi nume . E ciocolatos si pufos in acelasi timp pentru ca e o combinatie de crema de ciocolata si crema cu lapte. Sper sa-l incercati si voi .

Timp de preparare , asteptare plus ornare, 6 ore :)

Tava de dimensiuni 27×39 , daca folositi forma rotunda diametru 30.

Ingrediente

Blat 1:

  • 6 oua
  • 10 linguri de zahar
  • 4 linguri apa
  • 6 linguri ulei
  • 20g cacao
  • 8 linguri faina
  • 1 varf de cutit praf de copt

Blat 2:

  • 3 oua
  • 3 linguri de zahar
  • 2 linguri faina
  • 1 lingura cacao

Crema de ciocolata:

  • 250g margarina Rama
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri de apa
  • 6 linguri de zahar
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom

Mousse de ciocolata alba :

  • 2 oua
  • 2 linguri amidon
  • 360 ml lapte
  • 100g ciocolata alba
  • 15g gelatina
  • 3 linguri apa rece
  • 250 ml smantana pentru frisca dulce

Sirop :

  • 200 ml apa
  • 150g zahar
  • esenta de rom

Mai avem nevoie de aprox 750ml frisca pentru ornat

Blatul 1:

Mixam galbenusurile cu zaharul, uleiul si apa pana amestecul creste si isi dubleaza volumul. Mixati pana se topeste zaharul. Separat amestecam faina cu cacao si praful de copt. Albusurile le batem spuma. Adaugam alternativ albusurile batute spuma si faina in ametsecul de galbenusuri.

Coacem intr-o tava cu dimensiunile de 27×39 timp de 15 minute la foc potrivit. Facem proba cu scobitoarea si daca blatul este copt il scoatem si-l lasam sa se raceasca apoi il taiem in doua .

Blatul 2:

Batem albusurile spuma, apoi adaugam treptat zaharul si batem in continuare pana se topeste .Apoi adaugam treptat galbenusurile si mixam bine dupa fiecare. Adaugam treptat faina amestecata cu cacao si praful de copt. Coacem 7 minute la foc potrivit.

Siropul:

Carmelizam 2 linguri de zahar si apoi adaugam apa. Adaugam si restul de zahar si lasam sa dea cateva clocote. Lasam sa se raceasca

Crema de ciocolata:

Fierbem un sirop din zahar si apa, apoi adaugam cacao.

Turnam siropul fierbinte peste galbenusuri amestecand mereu. Separat frecam margarina pana se desface si adaugam putin cate putin si amestecul cu galbenusuri racit. La sfarsit adaugam putina esenta de rom. Obtinem o crema fina.

Mousse de ciocolata:

Amidonul se amesteca cu ouale intr-o craticioara si se omogenizeaza.Se adauga laptele, apoi se pune pe foc mic si se lasa pana se ingroasa, amestecand continuu.Dupa ce s-a ingrosat se da deoparte. si se adauga gelatina pe care am dizolvat-o in 3 linguri de apa rece . Adaugam si ciocolata rupta bucatele. Amestecam si lasam sa se raceasca .

Separat batem frisca bine si adaugam treptat amestecul racit de oua, ciocolata si lapte.

Punem putina esenta de rom. Daca folositi frisca neindulcita adaugati in amestecul de oua 3 linguri de zahar.

Ne apucam de asamblat tortul:

Punem prima parte de blat, o insiropam apoi lasam cateva minute , intindem crema de ciocolata peste ea, punem a doua jumatate de blat , insiropam, adaugam mouse-ul de ciocolata alba si apoi punem blatul 2.

Lasam la rece 1 ora

si apoi ornam cu frisca.

In aceeasi zi l-am si dus la ziua finutului meu David care ieri a implinit 2 anisori. Il pup, sa creasca mare si cuminte :) , va pun o poza cu el sa vedeti cat e de dragut :)

Cam asta a fost, munca multa dar a meritat . Tortul a avut succes , ma gandesc sa-l repet si de ziua mea.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


32 de comentarii la „Tort Maresal”

  1. vaiiii tu. Amalia ce bine arata si sigur, sigur este super delicios! hmm iar finutul tau este fantastic! iti multumim de retete si sper sa-l fac si eu in curand! Elena

  2. Felicitari Amalia,este super tortul.Pana acum nu am spus nimic dar 'te urmaresc' de mult timp si am incercat multe retete de la tine si spre surprinderea mea,mi-au iesit de minune.Vroiam sa te intreb,la tort,cu ce,cum si din ce ai facut ornamentele de ciocolata(daca nu cumva e secret :))?

  3. Ce frumos ti-a iesit! si precis si foarte bun! Am sa il arat mamei sa il facem acum de Craciun ca deja numa la tort ma gandesc :D pupici

  4. Anonim multumesc pentru aprecieri :). Ornamentele sunt din ciocolata de menaj si procedez asa: pun catva patratele de ciocolata intr-o punga de nylon , o rasucesc si o scufund intr-un ibric cu apa fierbinte.Tin de punga pana se topeste ciocolata si apoi o scot, o sterg de apa si o rup putin la un capat sa curga ciocolata."desenez" modele cu ciocolata pe o hartie de copt. Pun hartia la frigider si apoi le dezlipesc si le pun pe tort. Daca vrei poti desena cu creionul forme pe care le conturezi cu ciocolata. Sper ca am fost destul de explicita, daca nu te descurci sa-mi scrii nu as vrea sa dai gres :).

  5. Incredibly adequately to prepare for what
    transfer be our own reactions to promotions, advertisements made thither unique events, etc..

  6. Draga Amalia, iti doresc un Craciun Binecuvantat alaturi de cei dragi iar Anul Nou sa-ti aduca multa sanatate, fericire si impliniri!!

  7. buna, Amalia si Craciun Fericit! as dorii sa fac si eu acest tort de Rev. dar am o nelamurire: la blat 2 zici 3oua dar in descrierea lui nu mentionezi decat albusurile. Galbenusurile ramase le-ai folosit la crema de cioco sau le-ai adaugat la blat?multumesc1

  8. Buna Amanda ,
    Sarbatori Fericite si multumiri pentru toate bunatatile tale cu care ne incanti :)) acum am terminat Maresalul si o sa revin sa spun cum a fost .Multumiri pentru postari.

  9. Multumesc de urari si scuze de intarzierea cu care raspund…se adauga si galbenusurile treptat la blatul 2, l-am asamblat pe platou am o forma metalica reglabila cu care pot incadra torturile patrate sau dreptunghiulare :).
    Tenth Wave astept sa-mi scrii cum ti-a iesit :).

  10. La Multi Ani !! Un an nou fericit si cu impliri!! Amalia , a iesit super bun Maresalul,eu n-am pus galbenusurile in blat :( am crezut ca trebuie folosite la crema dar s-a mancat fulger!!! :) azi o sa fac inca unul pentru Sf. Ioan :) sigur o sa le placa musafirilor.
    pupici si multumiri :)

  11. Amalia , vreau sa-ti multumesc pentru reteta!! a iesit delicios tortul maresal si as fi vrut sa te intreb despre al 2-lea blat acolo e doar ou , zahar si faina…iar la prepararea lui amintesti de cacao…trebuie sau nu cacao in blatul al 2-lea :) eu am pus si a iesit foarte bun …pupici si Un an nou mai bun , cu sanatate , impliniri si cat mai multe retete :)

  12. Uuu scuze, am uitat :( asa repede am scris reteta ca am uitat …da se pune si cacao uite acum modific :). Ma bucur ca ti-a iesit tortul, cat de curand postez alta reteta de tort de data asta cu visine. Multumesc de urari , numai bine in Noul An!

  13. Buna, Amalia si felicitari pentru ceea ce faci. As avea o intrebare, ma intereseaza de unde ai achizitionat forma metalica reglabila pentru tort? Mentionez ca sunt din Cluj si te urmaresc cu interes de mai mult timp. Iti doresc numai bine, Dana.

    1. Dana, forma am achizitionat-o din fostul magazin Plus, acum 2 ani cred… era la oferta si mi s-a parut utila. Chiar este pentru ca am folosit-o la multe retete. Sincer de atunci nu am mai vazut nicaieri.

  14. Buna Amalia,
    daca ai timp as vrea sa-mi raspunzi la o intrebare: in frisca pentru ornat mai adaugi ceva? Observ ca isi pastreaza foarte bine forma ceea ce mie nu prea imi reuseste, modelul nu se pastreaza mult timp. Este frisca din lapte sau vegetala? Multumesc mult.

    1. Adaug intaritor… frisca vegetala are o tinuta mult mai buna insa nu se compara cu cea naturala…eu am ornat si cu frisca naturala in care am pus intaritor si a fost ok, dar depinde de firma unde este fabricata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.