Cred că este cel mai bun tort cu bezea care l-am facut pana acum, fin și delicios, bezeaua dulce este completata de crema usoara de mascarpone cu vanilie și fructele acrisoare. Cred ca o sa-l prepar ori de cate ori am ocazia adica daca am albusuri de ou disponibile, pentru ca la acest tort se folosesc albusuri. Bine acum sunt sincera si va spun ca vroiam sa incerc alta reteta in care blaturile erau din bezea iar crema cu galbenusuri si unt, insa ma gandeam ca este cam prea mult adica prea greu tortul si l-am lasat in standby. Ma bucur ca am ales aceasta varianta, partea cu minus este ca nu te saturi mancand atat este de bun :)
Probabil ca bezeaua ridica batai de cap dar daca aveti un robot de bucatarie totul merge foarte usor. Mixati albusurile cu un praf de sare pana obtineti o spuma tare apoi adaugati zaharul si dai sa sune cu robotul.
Crema e foarte simpla si buna, o folosesc destul de des la torturi sau chiar cu piscoturi ca desert la pahar. Are fix 4 ingrediente: frisca, mascarpone, zahar pudra si esenta de vanilie.
Ca fructe recomand sa mergeti pe cele dulci acrisoare, eu am ales kiwi, zmeura, banane pe care le-am stropit cu putin suc de lamaie sa nu se oxideze. Puteti folosi capsuni, fragi, mure, sau fructe exotice: ananas, mango, papaya, portocale. Alegeti ce va place si ce gasiti disponibil in magazine.
Forma le fel puteti sa o faceti rotunda doar ca atunci va trebui sa coaceti 3 blaturi , sau la fel ca mine dreptunghiulara, eu am copt o foaie mare in tava de la aragaz si apoi am taiat-o in 3.
Nu-mi ramane decat sa va scriu reteta si sa va asigur din nou ca acest tort este absolut delicios, pfui curcubeu păe cerul gurii cum s-ar spune, abia astept sa-l incercati!
Tort de bezea cu cremă de mascarpone și fructe
Ingrediente pentru un tort rotund cu diametrul de 24 cm sau dreptunghiular de aprox. 15x20cm:
Pentru blatul de bezea:
- 9 albusuri la temperatura camerei
- 300g zahar tos
- 1 lingura otet
- un varf de cutit de sare
Pentru crema:
- 400ml smantana pentru frisca
- 500g mascarpone
- 2 linguri cu varf zahar pudra
- 1 /2 lingurita esenta de vanilie
Mai aveti nevoie de:
- 200g zmeura
- 4 kiwi
- 1 banana
- 1 portocala
- 1/2 rodie
- putin suc de lamaie
Bun, ne apucam de preparat foaia de bezea: preincalzim cuptorul la 150 grade Celsius.
Punem in bolul mixerului albusurile si un praf de sare si mixam pana se transforma intr-o spuma tare. Proba o faceti intorcand bolul cu capul in jos, daca spuma sta acolo e ok, daca curge ma injurati dar nu eu sunt de vina nu este batuta suficient sau nu ati ascultat si ati folosit albusuri reci :)
Adaugam zaharul si mixam pana ce acesta se topeste. La sfarsit adaugam otetul si mixam usor pana se incorporeaza.
Preincalzim cuptorul la 150 grade Celsius ( incalzire sus-jos)
Intr-o tava de 40×45 ( la mine e tava de la aragaz), punem o hartie de copt si o ungem cu putin ulei sa fim siguri siguri ca bezeaua nu se lipeste.
Daca doriti sa faceti tortul rotund, coaceti 3 blaturi cu diametrul de 24 cm. Desenati un 3 cercuri pe foaia de copt si impartiti bezeaua in trei, daca stau sa ma gandesc cred ca nu se pot coace toate odata doar daca aveti cuptor care coace pe mai multe rafturi.
Punem bezeaua in tava si o intindem usor, nu faceti ca mine si puneti hartie si pe margini sa nu se lipeasca de tava.
Coacem timp de o ora. Daca vreti sa fie mai rumenita asa ca si mine mai lasati 15 minute.
Atension. Scoateti tava si rasturnati bezeaua cu fata in jos pe o alta hartie de copt. Lasati sa se raceasca si apoi dezlipiti hartia.
Taiati foaia in 3 parti egale.
Preparati crema foarte foarte simplu:
Puneti in bolul mixerului smantana pentru frisca, mascarponele, zaharul pudra si esenta de vanilie. Mixati la viteza mare pana se transforma in crema. Atentie dureaza cateva minute, sa nu lasati prea mult pentru ca se taie, trebuie sa stati cu ochii pe mixer.
Pregatiti fructele, banana o taiati felii si le stropiti cu putin suc de lamaie sa nu se oxideze.
Punem pe prima foaie o treime din crema apoi zmeura, apoi o foaie, crema, felii de kiwi, foaia, crema si deasupra decorati cu fructe.
Noi am servit imediat, abia am reusit sa fac cateva poze :)
Pofta buna si din nou va scriu ca e bestial tortul asta !
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]