Acest tort este unul dintre cele mai gustoase torturi pentru amatorii de torturi usoare, cu crema fina, aerata, din care mananci cate felii vrei, fara sa te simti satul . Se face extrem de usor si daca respectati pasii si cantitatile din reteta, o sa obtineti un tort minunat de bun.
O sa vedeti imediat ce usor se face .Initial am vrut sa prepar un tiramisu si chiar am cumparat si piscoturi si mascarpone, pentru a l prepara de revelion. Deobicei de Craciun fac prajituri mai multe si mancare mai traditionala insa de Anul Nou ma rezum la cateva aperitive, peste, o supa usoara si un tort cat se poate de usor. E clar ca cine a mancat de Craciun multe preparate traditionale, nu mai are chef de alte mancaruri si dulciuri cu mult zahar.
Aceste tort contine cateva ingrediente dintre care unul este laptele condensat. Pentru ca se fac multe confuzii asupra lui o sa va scriu cateva cuvinte.
Ce tip de lapte condensat folosim la prajituri?
In primul rand trebuie sa stiti ca laptele condensat este o formula de pastrare si conservare a laptelui. Condensarea laptelui este un proces prin care este indepartata apa, practic laptele se fierbe la foc mic impreuna cu zahar pana se obtine un preparat cremos ce se poate pastra foarte mult timp.
La noi nu este foarte cunoscut asa ca in alte parti ale lumii desi este descoperit de foarte multi ani, si mereu se face confuzia intre cel pentru cafea si cel folosit pentru prajituri.
In comert cel pentru prajituri se gaseste in varianta cu zahar adica indulcit, poate ati auzit si denumirea de dulce de leche. Il puteti gasi la conserva in majoritatea hypermarketurilor, asadar ca sa nu dati gres uitati-va dupa lapte condensat la conserva, ar trebui sa aiba grasimea de 8.5 – 9%. Intotdeauna contine zahar.
Desigur mai exista si varianta de lapte condensat caramelizat care se gaseste fie de cumparat fie il puteti obtine voi acasa din lapte condensat fiert asa cum il cumparati in conserva cateva ore. Eu zic ca nu se merita sa preparati acasa niciuna din variante , este un produs ce nu se foloseseste foarte des plus ca e destul de ieftin asa ca zic sa-l cumparati.
Acestea fiind scrise, alte precizari nu mai fac o sa scriu reteta si in cadrul ei o sa va mai dau o explicatie legata de smantana pentru frisca.
Tort fără coacere cu cremă de mascarpone, lapte condensat și frișcă
Ingrediente pentru un tort cu diametrul de 28cm sau dimensiunea de 25×35 cm
- 1 cutie de lapte condensat (397g )
- 1 cutie de mascarpone ( 200g)
- 500ml smantana pentru frisca
- 10g gelatina alimentara ( optional daca folositi smantana vegetala pentru frisca)
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 100g zahar pudra daca folositi smantana naturala pentru frisca
- 400g piscoturi
Mai aveti nevoie de:
- 300ml cafea neindulcita sau lapte
- 80ml lapte pentru gelatina
- fructe pentru decor
- frisca pentru decor
Preparam crema:
asa cum am scris la ingrediente conteaza ce tip de smantana pentru frisca folositi. Eu am folosit vegetala si dupa cum o sa vedeti in imagini, crema iese destul de tare, am pus gelatina doar ca sa fiu sigura ca va fi mai tare, tortul fiind destul de inalt dar sincer nu era cazul.
Asadar va scriu cum am preparat crema si rog tineti cont de precizarea de mai sus.
Punem gelatina la hidratat in 50 ml apa timp de 10 minute ( este gelatina granule ce se gaseste la pliculet) si separat aducem la punctul de fierbere 80ml lapte. Oprim focul si adaugam gelatina hidratata, amestecam pana se dizolva complet.
In vasul de la mixer punem smantana pentru frisca ( eu am folosit vegetala indulcita asa ca nu am mai adaugat zahar ) , exenta de vanilie, mascarponele si laptele condensat.
Acesta este laptele condensat folosit.
La inceput mixam cu viteza mica pana se omogenizeaza apoi cu viteza mare pana obtinem o crema pufoasa. Atentie, din aceste cantitati iese multa crema folositi un vas mai mare. Adaugam si laptele in care s-a dizolvat gelatina si mixam pana se incorporeaza.
Daca folositi smantana naturala pentru frisca adaugati si zaharul pudra la inceput, inainte de mixare si obligatoriu folositi gelatina.
Asta e tot, asamblam tortul.
Eu l-am asamblat intr-un bol, voi puteti sa-l asamblati in tava rotunda, patrata sau dreptunghiulara, important este sa puneti folie de plastic pe margini.
Treceti piscoturile rapid prin cafea si le asezati unul langa altul, apoi puneti un strat de crema si iar piscoturi. Ultimul strat poate fi de piscoturi daca intoarceti tortul cu capul in jos ca si la cel diplomat sau crema daca il asamblati direct pe platou… Acum depinde cat de inalt faceti tortul, dar as recomanda sa fie 3 randuri de piscoturi.
Bagati tortul la rece 3 -4 ore apoi il scoateti, asa cum am scris se poate intoarce pe platou si scoate folia de pe el, apoi il ornati sau scoateti folia daca ati folosit doar un inel pentru margini si l ornati.
Eu l-am decorat cu bezele cumparate si fructe proaspete, asa au vrut copiii si m-am conformat :) Iar pentru zapada falsa am pus fulgi de nuca de cocos.
Taiati felii cu un cutit trecut prin apa si serviti.
Este foarte fin, suficient de dulce, foarte bun!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
La multi ani minunati si la multe retete la fel de delicioase!
Multumesc mult!