Cand vine weekendul vin si prajiturile bune bune. Bine nu neaparat in weekend, eu as manca prajituri in fiecare zi daca mi-ar permite silueta, insa ma rezerv doar pentru zilele cand nu lucrez si pot sta tolanita pe o canapea sa savurez o felie de prajitura (cei care ma cunosc stiu ca chestia asta se intampla destul de rar dar important este ca se intampla).
Bun, vorbim despre o prajitura maxim adorata de toata lumea si anume cheesecake. Cheesecake -ul il cunoasteti so voi in forma fara coacere, cea mai simpla si usor de preparat si cel facut la cuptor, care necesita aproxim o ora de coacere. Daca e sa ma intrebati care este cel mai bun nu cred ca as putea sa va dau un raspuns, personal imi plac amandoua, dar parca cel copt are greutate daca pot sa spun asa este cumva o prajitura mai pentru sezonul rece, nu stiu sincer de ce fac aceasta asociere. Poate pentru ca pare mai consistent, poate pentru ca se face la cuptor si atunci cand e frig preparam mai des retetet de acest gen… in fine nici nu cred ca mai conteaza care dintre ele este mai bun, mai bine sa va scriu despre cel care l-am preparat acum cateva zile .
Cheesecake cu jeleu de prune este un desert absolut de vis, jeleul este dulce acrisor si merge perfect cu crema de branza. Il ochisem de mult pe o pagina de instagram a unui bucatar turc ( reteta adica) si am salavat-o in ideea ca sigur o sa-o incerc. Cheesecake-ul este aromat, nu foarte dulce si se prepara usor. Doar ca trebuie sa asteptati o ora pana se coace si cateva ore pana se raceste bine bine, dar merita va asigur.
In reteta originala se folosea destul de mult zahar , eu l-am redus si am gasit gramajele perfecte astfel incat cheesecake-ul sa nu fie foarte dulce.
Ce branza dulce am folosit?
Am folosit o branza dulce mai grasa Oke, desi sunt adepta celei cremoase am folosit o branza cu un alt tip de textura poate nu asa de aspectuoasa dar foarte gustoasa. Puteti folosi cea din galetusa de la Lidl, cred ca o cunoasteti, sau preascumpa Philadelphia, voi alegeti functie de buget si de ce nu tara, intotdeauna cand scriu ma gandesc si la cititoarele mele din alte tari. Revenind la cea Oke, am folosit-o pentru ca era la oferta 1+1, dar s-a dovedit a fi foarte buna.
Ce vreau sa va mai scriu este ca eu nu am fost foarte incantata de aspect, dar ce sa vezi cine a testat mai bine zis cei care au testat prajitura s-au declarat entuziasmati si de aspect. Eu raman cu parerea mea oricum :)
Cheesecake cu jeleu de prune
Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 26cm:
Pentru baza de aluat fraged:
- 175g unt sau margarina ( asta e )
- 70g zahar
- 1 ou
- 1 plic zahar vaniliat
- 375g faina alba 000
- 15g praf de copt
Pentru umplutură:
- 1 kg branza dulce sau ( 750 g branza quark si 250g branza dulce)
- 3 oua
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 150g zahar
- coaja rasa de la o jumatate de lamaie
- 35g amidon
Jeleu de prune:
- 750g prune spalate si taiate felii
- 50g zahar ( daca prunele sunt mai acrisoare mai suplimentati)
- 30g amidon alimentar
- 4 linguri apa rece
Prima data preparam jeleul; amestecam prunele cu zaharul si le puneti intr-o tigaie la foc mic. Le lasati cateva minute pana se inmoaie (aproximativ 5-6) Daca lichidul scade prea mult adaugati o lingura doua de apa. Separat amestecati amidonul cu apa rece. Trageti tigaia deoparte si turnati amestecul peste prune, amestecati apoi puneti pe foc, o sa vedeti ca se ingroasa rapid. Luati tigaia deoparte si lasati sa se raceasca amestecul.
Pentru aluat amestecati toate ingredientele si formati rapid un aluat usor elastic. Puteti sa folositi robotul de bucatarie este chiar indicat.
1/4 din aluat il lasati deoparte si restul il intindeti cu sucitorul si apoi il asezati in forma si il presati cu degetele pe marginea formei.
Preparati umplutura foarte simplu mixand toate ingredientele.
Puneti cu o lingura jeleu de prune peste baza de aluat fraged. Apoi tot cu o lingura amestecul de branza. Deasupra rupeti bucatele din aluatul ramas. Puteti sa-l puneti in congelator inainte si sa-l dati pe razatoarea mare.
Coaceti prajitura in cuptorul preincalzit la 175 grade Celsius timp de 50-60 minute, pana cand aluatul de deasupra este usor copt si are o culoare frumoasa. Bine, dupa acest timp de coacere cheesecake-ul este copt, nu va faceti probleme.
Scoateti prajitura din cuptor, o lasati sa se raceasca si apoi o bagati la frigider 3-4 ore. Desprindeti usor inelul din jurul prajiturii si o sa vedeti ce frumusete aveti !
Taiati cheesecake-ul cu un cutit bine ascutit .
Reteta ii apartine lui Ikosun Kitchen un bucatar turc, nu stiu daca este barbat sau femeie, oricum ii multumesc, e foarte buna!
Poze cu reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
![](https://i0.wp.com/www.haisagatim.ro/wp-content/uploads/2023/09/amalia-oanta.jpeg?resize=100%2C100&ssl=1)
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]