Tort cu portocale

Aceasta reteta o am de la o buna prietena, Claudia, care gateste minunat. Tortul este absolut minunat, seamana foarte mult cu cel diplomat insa are o aroma intensa de portocale. Este dulce acrisor, si pot sa va spun ca desi iese un tort mare, este aerat, fin si puteti manca fara probleme cateva felii.

Pentru crema se foloseste coaja de portocala, asa ca atentie ce portocale cumparati sa fie cu coaja comestibila, daca nu le spalati bine sub jet d e apa fierbinte si apoi radeti pe razatoarea cu gauri fine coaja.

Tortul se poate face in doua variante, cu blat clasic, cel de pandispan sau cu piscoturi daca va grabiti si nu aveti timp sa mai faceti blatul. Iese la fel de bun, in ambele, eu l-am facut si cu blat simplu si cu blat de piscoturi. Pentru ca crema este foarte pufoasa si fina, am ales blatul de pandispan, a carui reteta o stiti cred cu totii.

Va rog s retineti ca iese un tort mare din ingredientele de mai jos asa ca daca aveti o onomastica in familie este recomandat sa-l faceti, e foarte bun!

Puteti sa-l ornati cu felii de portocala sau bucatele de ciocolata, va rog sa retineti ca nu merge ornat in exces, simplitatea este mult mai potrivita in acest caz.

Tort cu portocale

Ingrediente pentru un tort cu diametrul de 28cm

Pentru blat:

  • 6 oua
  • 6 linguri de zahar
  • 6 linguri de faina
  • 1 varf de cutit de praf de copt

sau

  • 400g piscoturi

Pentru crema:

  • 2 portocale potrivite
  • 500ml smantana ptr frisca
  • 6 oua
  • 250 ml lapte
  • 20 gr gelatina ( sau cantitatea de gelatina corespunzatoare pentru 1 l de lichid)
  • 200 gr zahar
  • 1 lingurita esenta de portocale

Pentru insiropat blatul sau piscoturile:

  • suc de portocale

Pentru ornat:

  • 500ml frisca daca il faceti cu blat cumparat
  • 200ml frisca daca il faceti cu piscoturi

Pentru inceput preparam blatul: mixam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam treptat galbenusurile si mixam bine dupa fiecare apoi adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt si amestecam usor peste cap dupa fiecare lingura, astfel incat compozitia sa-si pastreze volumul.

Coacem blatul intr-o forma de 28 de cm tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina, timp de 20 de minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius.

Scoatem blatul, il lasam sa se raceasca si il taiem in trei.

Preparam crema:

Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile , 150 gr zahar, coaja rasa de la cele doua portocale ( sucul il folositi la insiropat), se amesteca cateva minute , se adauga laptele si se pun la fiert pe aburi amestecand pana se ingroasa putin.
Gelatina se dizolva in aprox 100 ml apa rece, se lasa 2 min, apoi se pune in crema fierbinte, se amesteca bine  si se lasa sa se raceasca.

Intre timp se bate frisca ( 500ml). Daca folositi frisca vegetala indulcita reduceti din cantitatea de zahar de la crema de galbenusuri , este suficient 150g zahar.

se bat albusurile, fara zahar

Asa arata crema de galbenusuri racita, cand incepe sa se ingroase.

Intr-un vas mare pentru ca iese multa crema, puneti crema de galbenusuri , trebuie sa fie doar rece nu sa se intareasca, adaugati frisca putin cate putin si amestecati usor pana se omogenizeaza, si la sfarsit adaugati albusurile batute spuma. La sfarsit puneti esenta de portocale.

Se imbraca in folie o forma de tort (d=28 cm). Se aseaza un blat apoi s einsiropeaza cu suc de portocale, crema, blat insiropat, crema, blat insiropat si gata :).Tortul se da la rece 4-5 ore, cel mai bine de pe o zi pe alta.

Se orneaza cu restul de frisca dupa gustul si imaginatia fiecaruia.

o sectiune

si o alta varianta de ornare

Daca folositi piscoturi puneti pe platoul pe care va fi tortul inelul de la forma de tort, apoi baza de piscoturi ( treceti piscoturile prin suc de portocale. Pe margini puneti piscoturi si insiropati doar partea din interior. Umpleti tortul cu crema si apoi  mai puneti un strat de piscoturi trecute prin suc de portocale.

Dati tortul la rece peste noapte, apoi desfaceti forma si ornati deasupra cu frisca si fructe sau ciocolata.

 

Si sectiunea la cel cu piscoturi

Reteta incercata de cititoare

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


7 comentarii la „Tort cu portocale”

  1. buna ziua! am cautat frisca pentru smantana in comert la 1 litru. eu am gasit doar la 200 ml ; imi puteti va rog recomanda o marca ? macar sa aibe 500 ml

    1. Eu folosesc cand smantana naturala cand vegetala… la inceputurile blgului foloseam numai smantana vegetala. Cea pe care o recomand este de la Meggle cutie albastra si se gaseste la 1 l la Kaufland.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.