Tocană de vițel cu roșii și vin

S1

Atunci când e vorba de carne toate drumurile noastre duc la Selgros. Și da sunt destul de dese pentru că am în famile trei carnivori înrăiți pentru care cuvântul vegetarian este doar un mit :). Am spus trei, eu sunt fan legume și lactate dar recunosc că nu mă dau la o parte atunci când e vorba de un grătar sau o friptură fragedă și bine rumenită.

Deși magazinul Selgros este exact în celălalt capăt de oraș, îmi face plăcere să îl vizitez, nu pentru articolele care le scriu ci pentru simplu fapt că acolo găsesc cele mai multe sortimente de carne și ce-i mai important întotdeauna proaspătă. Am testat asta în vizitele mele, am fost în zile de sărbătoare sau la ora închiderii și am avut plăcuta surpriză să constat că de fiecare dată standurile erau bine aprovizionate cu marfă proaspătă.

De data asta am ales să gătesc o rețetă cu carne de vițel și anume o tocăniță cu multe roșii, vin și bine condimentată cu măghiran și cimbru. În general ardelenii gătesc cam toate tipurile de carne într-un mod asemănător și termenul de tocană este des întâlnit ( nu m-am informat de unde provine dar promit asta până data viitoare ) așa că rețeta vă poate suna familiar.

Hai să vedem despre ce e vorba și apoi poate mai tragem unele mici concluzii, ardelenești desigur :)

Ingrediente:

 • 1,5 kg carne de vițel ( dacă sunt și coaste cu atât mai bine)
 • 250g roșii cherry
 • 2 – 3 cepe albe mari
 • 200ml vin roșu sec
 • 2 fire de cimbru proaspăt sau ½ linguriță de cimbru uscat
 • ½ linguriță măghiran
 • sare,piper proaspăt
 • 4-5 linguri ulei sau dacă aveți 1 lingură untură de porc
 • opțional un ardei kapia

Carnea o spălăm bine și o tăiem bucăți mai mari.

Încingem uleiul într-o cratiță mai mare, adăugăm ceapa curățată și tocată nu foarte mărunt ( fără ceapă nu s-ar face sosul cel dulce și bun, fără sos nu am avea cu ce să mâncăm mămăliga ), lăsăm 2-3 minute și apoi adăugăm carnea. O lăsăm să se rumenească și adăugăm vinul, mai lăsăm 2 minute și completăm cu apă doar cât să fie acoperită carnea, apoi adăugăm cimbrul și măghiranul.

S11S22S33S44

Lăsăm să fiarbă cam o oră apoi adăugăm roșiile întregi, sare și până se fierbe carnea dacă nu aveți copii mici ca și mine puteți bea vinul rămas :)

Dacă e cazul mai completați cu apă ideea e să nu puneți prea multă de la început.

Când carnea e fiartă, puneți de o mămăligă și mai lăsați puțin să scadă mâncarea. Amestecați cu grijă să nu sfărâmați roșiile.

S55

Râșniți piper deasupra și poate să înceapă măcelul :)

Concluzii doar două:

 • vizitele la raionul de carne din Selgros dau dependență
 • tocană bună ca în Ardeal mai rar găsești

Să aveți poftă!

S2

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.