Pac, am mai bifat o prajitura de top care se face foarte repede. Foarte interesanta crema si foarte buna, m-a cucerit din prima :). Mi-a placut gustul de nuca – miere care se simte la prima muscatura. Totul este sa faceti prajitura cu o zi inainte ( cel putin ) pentru ca foile trebuie sa se inmoaie peste noapte.
Nu vreau sa o laud prea mult ramane sa o incercati si sa va lamuriti si voi ca este delicioasa :).
Ingrediente:
Foi:
- 3 linguri miere
- 3 linguri ulei
- 100g zahar
- 15 linguri lapte
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 400g faina
Crema:
- 1/2 l lapte
- 4 linguri amidon
- 4 linguri faina
- 250g unt ( eu am folosit cu 82% grasime)
- 3 linguri miere de albine
- 200g nuca prajita putin si apoi macinata (puteti inlocui cu alune)
1. Pentru foi amestecam toate ingredientele ( bicarbonatul il punem in faina ) si framantam rapid un aluat fraged. Eu am folosit 350 g faina pentru aluat si 50 g pentru intins foile.
Impartim aluatul in trei.
Apoi intindem si coacem 3 foi de dimensiunea 25×30 la 180g C timp de 5 minute. Atentie sa nu se rumeneasca prea tare.
2. Pentru crema punem amidonul, si faina intr-o cratita, adaugam laptele treptat si amestecam usor pana se omogenizeaza. Punem totul la foc mic si amestecam mereu pana se ingroasa ca o budinca. Crema trebuie sa cada ca o panglica de pe tel (vezi foto).
Lasam sa se raceasca bine, transferam intr-un bol si adaugam treptat untul mixand mereu.
Cand am terminat de incorporat untul adaugam mierea, mixam si apoi nuca macinata.
Obtinem o crema fina.
3. Inainte de a umple foile le insiropam putin cu apa amestecata cu putina esenta de rom. Nu puneti mult sirop doar cat sa le ungeti putin.
Asamblam prajitura; foaie, crema, foaie, crema, foaie, crema ( lasti mai putina pentru pus deasupra ) si presaram nuca macinata.
Punem prajitura la rece peste noapte si apoi o taiem.
Este moale, cremoasa si dupa cum am scris mai sus cu un gust pronuntat de miere si nuca. Al meu pici a devorat-o ( am facut-o de Florii).
Si reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.

Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Pare foarte buna, o sa o fac in curind!
Vreau sa incerc si eu aceasta reteta
Succes si astept sa-mi scrii cum ti-a iesit :)
Daca nu am amidon cu ce il pot inlocui? Multumesc
Cu făină albă de grâu.
bicarbonat de sodiu sau de amoniu?
de sodiu, am completat
As dori sa stiu daca ou trebuie la aceasta prajitura. Multumesc
Nu, nu se pune ou.