Gulaș de vită

gulas-de-vita-0

Despre gulaș numai de bine, desigur, este o mâncare de origine maghiară, consistentă , condimentata asa cum ii sta bine oricarei retete de acest gen. Se poate prepara cu diferite tipuri de carne si da, mai este un tip de gulas cu fasole, bob gulas pe care o sa-l prepar si o sa-l postez cat de curand.

Reteta de gulas de vita, se prepara la foc domol ca toate ingredientele sa se patrunda, este recomandat sa folositi o cratita cu peretii grosi, eu am folosit un ceaun de fonta ce l-am achizitionat de ceva vreme si pe care il folosesc doar la mancaruri traditionale.

Nu pot sa spun ca am reteta originala, avand in vedere ca parintii sunt de origine romana, dar am invatat sa-l prepar asa cum il facea mama, nu stiu daca aceasta este reteta care respecta intru totul cea originala dar cert este ca iese o mancare de sa te lingi pe degete. Singurul repros pe care mi-l aduc este ca nu am preparat o cantitate mai mare, dar asta a fost, am cumparat aproximativ 1 kg de pulpa de vita si atat a iesit :)

Va scriu reteta cu rugamintea de a o respecta si de a folosi asa cum am spus o oala cu pereti grosi, are un rol foarte important in prepararea mancarurilor de acest gen.

Ingrediente pentru rețeta de gulaș de vită

Cantitati pentru 5-6 portii

  • 900g pulpa de vita sau gasiti in comert special pentru gulas carne de vita gata taiata cubulete
  • 150g bacon sau slaninuta afumata
  • 2 cepe potrivite
  • 1 kg cartofi cu coaja rosie ( sunt mai tari ca si textura)
  • 1 ardei kapia
  • 300ml rosii pasate
  • 1 lingurita chimen
  • 2 lingurite boia +  pentru cei care adora mancarea picanta 1/2 – 1 lingurita boia iute
  • 1 lingura untura sau 3-4 linguri ulei
  • sare, piper

Cum preparăm rețeta de gulaș de vită?

Pentru început tăiem carnea cubulete nu foarte mari, baconul il taiem fasii mici sau cubulete, ceapa o tocam marunt. Eu am folosit piept de porc afumat, da un gust excelent.

gulas-de-vita-1

Topim untura si adaugam chimenul, il lasam sa se prajeasca 1 minut si adaugam ceapa si baconul sau slaninuta si le calim bine-bine.

Adaugam carnea si o lasam sa se prajeasca si amestecam usor pana scade lichidul lasat de ea.

Adaugam ardeiul taiat cubulete, boiaua dulce, amestecam, lasam un minut si apoi adaugam apa cat sa acopere carnea cam 3 degete peste carne. Nu am masurat apa, dar estimez cam 500 ml.

gulas-de-vita-2

gulas-de-vita-3

gulas-de-vita-4

gulas-de-vita-5

Punem si o lingurita de sare si lasam sa fiarba la foc mic cu capac o ora. Adaugam rosiile pasate, inca 200 ml apa  si mai lasam sa fiarba o ora la foc mic.

gulas-de-vita-6

Cartofii ii curatam si ii taiem cuburi apoi cand carnea este fiarta ii adaugam si pe ei. Puteti sa-i taiati cubulete mai mici sau mai mari ca si incazul meu.

Eu am preferat sa-i tai mai mari ca sa nu se zdrobeasca asa repede la fiert. Completam cu putina apa cat se se acopere cartofii si lasati sa fiarba tot asa la foc mic cu capac.

gulas-de-vita-7

Condimentati cu sare, piper si boia iute dupa ce cartofii sunt fierti. Sosul ar trebui sa fie nu foarte gros, si destul de mult, practic un fel de supa scazuta, la mine a iesit mai gros sosul dar nu e problema, este absolut gustos.

Gulasul se serveste fierbinte, puteti adauga si patrunjel verde tocat deasupra. Si cu muraturi, bineinteles!

gulas-de-vita-9

 

Pofta buna!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.